Το συναίσθημα έπνιγε τους περισσότερους Παριζιάνους, που έμειναν όλη τη νύχτα ξάγρυπνοι, απέναντι από το ναό, αρνούμενοι να αποδεχθούν πως το εμβληματικό μνημείο της Πόλης του Φωτός πληγώθηκε τόσο βαριά. Στη διάρκεια της νύχτας κάποιοι έψαλλαν άλλοι σιωπούσαν δακρυσμένοι. «Για μένα είναι πολύ περισσότερο από πέτρες, από ένα μνημείο, είναι κομμάτι του εαυτού μου», έλεγε η 32χρονη Σάρα Βιρό. Για τους Παριζιάνους, η περίφημη Νοτρ Νταμ (Η Κυρία μας), αφιερωμένος ναός στη Θεοτόκο, δεν είναι απλά μια εκκλησία, αλλά ένα σύμβολο της γαλατικής τους κληρονομιάς.
Η πυρκαγιά στη Νορτ Νταμ έχει προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση στην κοινή γνώμη ενώ ισχυροί επιχειρηματίες, Γάλλοι και ξένοι, σπεύδουν να προσφέρουν χορηγίες για να γίνει σύντομα η αποκατάσταση των καταστροφών του καθεδρικού ναού. «Θα την ξαναχτίσουμε όλοι μαζί», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υποσχόμενος ότι να ανοικοδομηθεί ο καθεδρικός πλήρως, μέσα σε 5 χρόνια. «Θα κάνουμε τη Νοτρ Νταμ ακόμη πιο όμορφη από πριν», τόνισε στο διάγγελμά του ο Μακρόν, καλώντας τους Γάλλους να δουν την καταστροφή σαν ευκαιρία να ενωθούν όλοι μαζί για τη επίτευξη του εθνικού αυτού σχεδίου. Ο Γάλλος πρόεδρος δέχεται τηλεφωνήματα από ξένους ηγέτες, οι οποίοι προσφέρουν κάθε είδους βοήθεια στο Παρίσι για την αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων.
Τις επόμενες μέρες, μόλις καταφέρουν να εισέλθουν στο εσωτερικό του ναού εμπειρογνώμονες, θα ξεκινήσουν εντατικές εργασίες για να σταθεροποιηθούν σημεία της δομής της μεγάλης εκκλησίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ, προσθέτοντας ότι στο κτίριο έχουν εντοπισθεί «ευάλωτα σημεία» στο επίπεδο του θόλου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο σημάδι που να προσανατολίζει τις αιτίες της πυρκαγιάς, πέραν αυτής του ατυχήματος. Αυτή είναι η άποψη των εισαγγελέων που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση της πυρκαγιάς. Οπως τόνισε ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ, 50 άνθρωποι απασχολούνται στην έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς, η οποία αναμένεται να είναι μακρά και πολύπλοκη.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Προελαύνει η Ρωσία - Το Κίεβο έχασε πάνω από το 40% του Κουρσκ
Η Αστυνομία ξεκίνησε ανακρίσεις στους εργάτες που απασχολούνταν τα τελευταίο διάστημα στη συντήρηση της ξύλινης οροφής, καθώς θεωρείται πιθανό να ξεκίνησε η πυρκαγιά από κάποια εργασία συγκόλλησης. Οι 400 πυροσβέστες που ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης επί 14 ώρες κατάφεραν να σώσουν το ναό αν και ήταν αδύνατον να προλάβουν την καταστροφή της οροφής. Η οροφή, επενδυμένη με ξύλο -κορμούς βελανιδιάς- εσωτερικά, έγινε παρανάλωμα του πυρός και κατέρρευσε παρασύροντας και το βέλος που είχε τοποθετηθεί πάνω τα τελευταία 150 χρόνια στο μέσο της. Ευτυχώς, σώθηκαν οι δύο πύργοι του κωδωνοστασίου και όλο το εξωτερικό τμήμα.
Οι χορηγοί και τα έργα αποκατάστασης
Ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ οι δωρεές από τους πλούσιους Γάλλους αλλά και ξένες επιχειρήσεις και κράτη, για να οικοδομηθεί πάλι η Παναγία των Παρισίων.
Η οικογένεια Μπετανκούρ-Μεγέρ, της L’ Oreal, ανακοίνωσε δωρεά 200 εκατομμυρίων ευρώ. Ανάλογο ποσό υποσχέθηκε η οικογένεια Αρνό και 100 εκατομμύρια υποσχέθηκαν αντίστοιχα ο πετρελαϊκός όμιλος Total και η οικογένεια του επιχειρηματία Πινό (συζύγου της Μεξικανο-Αμερικανίδας ηθοποιού, Σάλμα Χάγιεκ). Με 50 εκατομμύρια ευρώ θα συμβάλει ο Δήμος του Παρισιού και η Apple ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει μεγάλο ποσό για τις εργασίες που θα γίνουν στο ναό. Εκκληση στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της καταστροφής που προκάλεσε η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα συμβάλει οικονομικά ενώ το Βατικανό και πολλές χώρες έχουν προθυμοποιηθεί να στείλουν ειδικούς στην αποκατάσταση μνημείων.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι αφού στεγνώσει το κτίριο από τα νερά της κατάσβεσης, οι εργασίες αποκατάστασης θα προχωρήσουν γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση όμως, για να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανοικοδόμησης και αποκατάστασης θα χρειαστούν δέκα με είκοσι χρόνια, όπως εκτιμούν – παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις για μια πενταετία. Το εσωτερικό του καθεδρικού ενδεχομένως θα ανοίξει σύντομα, αφού γίνει έλεγχος στις αψίδες για να πιστοποιηθεί η σταθερότητά τους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου