Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν χθες Κυριακή ότι η αστυνομία διέπραξε «σφαγή» 14 αγροτών στις κεντρικές Φιλιππίνες, ενώ από την πλευρά τους οι αρχές αντέτειναν ότι οι δυνάμεις επιβολής της τάξης ανταπέδωσαν πυρά που δέχθηκαν από κομμουνιστές αντάρτες στην επαρχία Νέγρος Οριεντάλ.
Η αστυνομία διαβεβαίωσε ότι και οι 14 άνδρες άνοιξαν πυρ το Σάββατο εναντίον στελεχών της που εκτελούσαν εντάλματα ερεύνης για οπλοκατοχή με την υποστήριξη του στρατού.
«Πρόβαλαν αντίσταση στις μονάδες μας», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. «Αναγκαστήκαμε να ανταποδώσουμε [τα πυρά τους]. Κάποιοι [από τους 14] ήταν αγρότες, αλλά δεν γνωρίζουμε πόσοι», πρόσθεσε.
Η αστυνομία ανέφερε ότι συνέλαβε άλλα 12 πρόσωπα κι ότι ένας αστυνομικός τραυματίστηκε. Ακόμη, ανέφερε ότι κατασχέθηκαν χειροβομβίδες, πιστόλια, τουφέκια και πυρομαχικά.
Όμως, οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν αντίθετα ότι οι 14 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ήταν «ανυπεράσπιστοι» γεωργοί, ορισμένοι μεγάλης ηλικίας, επικαλούμενες αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων.
«Είναι προφανές ότι διαπράχθηκε σφαγή. [Τα θύματα] παρουσιάστηκαν σαν μέλη ή συμπαθούντες [μιας οργάνωσης κομμουνιστών ανταρτών] αλλά ήταν αγρότες που απλά υπερασπίζονταν τα δικαιώματά τους», δήλωσε η Μαρία Σολ Ταουλέ, στέλεχος της οργάνωσης Karapatan.
«Ο πρόεδρος [Ροντρίγκο] Ντουτέρτε εξαπολύει επίθεση εναντίον όλων όσοι του εναντιώνονται, ακόμα και σε ανθρώπους που απλά αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Διεξάγει ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον οποιουδήποτε υποπτεύεται ότι είναι εχθρός του, είτε είναι γεωργός είτε είναι δικηγόρος», πρόσθεσε η ίδια.
Στο αρχιπέλαγος βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μισό αιώνα μια πολύνεκρη εξέγερση κομμουνιστικών, ιδίως μαοϊστικών, οργανώσεων. Αρχικά, ο πρόεδρος Ντουτέρτε διεξήγαγε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες αφότου εξελέγη το 2016, πριν εγκαταλείψει το τραπέζι των συνομιλιών και διατάξει τις ένοπλες δυνάμεις να «καταστρέψουν» τον Νέο Λαϊκό Στρατό (ΝΛΣ), ένοπλο βραχίονα του Κομμουνιστικού Κόμματος Φιλιππίνων (ΚΚΦ).
Οι κυβερνήσεις στη Μανίλα διεξάγουν κατά καιρούς συνομιλίες με τους μαοϊστές αντάρτες από το 1986, κάτι που δοκίμασε για ένα διάστημα και ο σημερινός πρόεδρος, πριν αναστείλει με τη σειρά του τη διαδικασία το 2017.
Οι θάνατοι των αγροτών σημειώθηκαν σε τρία χωριστά περιστατικά στο νησί Νέγρος, καρδιά της βιομηχανίας ζάχαρης των Φιλιππίνων, όπου ζουν ορισμένοι από τους πλουσιότερους γαιοκτήμονες, αλλά και ορισμένοι από τους φτωχότερους γεωργούς της χώρας.
Οι διενέξεις για τη γαιοκτησία είναι ολοένα πιο έντονες στις Φιλιππίνες, όπου οι αρχές επικρίνονται διότι καθυστερούν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για την αναδιανομή της γης.
Η Συνομοσπονδία Συνεταιρισμών Εργαζομένων Γης καταδίκασε τους θανάτους, κρίνοντας πως αναδεικνύουν ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι όλο και πιο σοβαρές και εκτεταμένες στο νησί Νέγρος.
Οι Φιλιππίνες μετρούν 20 εκατομμύρια αγρότες, ήτοι οι εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα είναι το ένα πέμπτο του πληθυσμού.
Μια συμμαχία οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί Νέγρος ανέφερε ότι η αστυνομία και ο στρατός στην περιοχή «πιέζονται» να καλύψουν τις «ποσοστώσεις» που τους αναλογούν για την εξουδετέρωση κομμουνιστών ανταρτών και γι’ αυτό «βάζουν στο στόχαστρο απλούς αγρότες και άμαχους, τους οποίους παρουσιάζουν ως συμπαθούντες των ανταρτών ή ακόμα και αντάρτες».
Το αριστερό κόμμα Bayan («Έθνος») απηύθυνε έκκληση χθες Κυριακή να διενεργηθεί έρευνα για τους θανάτους των αγροτών, σε μια επιχείρηση που σημείωνε ότι είναι παρόμοια με αυτές που διεξάγονται στο πλαίσιο του λεγόμενου πολέμου της κυβέρνησης εναντίον των διακινητών ναρκωτικών.
«Οι επιχειρήσεις έγιναν με την κάλυψη της νύχτας και όλα τα θύματα, πράγμα απίστευτο, κατηγορήθηκαν ότι άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών», σημείωσε το Μπαγιάν σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Η αστυνομία των Φιλιππίνων διατείνεται ότι οι περισσότεροι από τους τουλάχιστον 5.000 υπόπτους που έχουν σκοτωθεί στο πλαίσιο των επιχειρήσεών της για την πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια πρόβαλαν αντίσταση κατά τη σύλληψή τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ