Ο κυκλώνας, που θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους που έχουν σχηματιστεί στον Ινδικό Ωκεανό την τελευταία δεκαετία, σάρωσε τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο την περιοχή του Τσιμανιμάνι, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Μοζαμβίκη.
“Χάσαμε 31 Ζιμπαμπουανούς εξαιτίας του κυκλώνα Ιντάι” ανέφερε στο Twitter το υπουργείο Πληροφοριών.
Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, 71 άνθρωποι αγνοούνται και περίπου 200 σπίτια καταστράφηκαν από του θυελλώδεις ανέμους και τις καταρρακτώδεις βροχές στην επαρχία Μανικαλάντ. Ο στρατός έχει κινητοποιηθεί για να απομακρύνει περίπου 200 μαθητές που απειλούνται από μια κατολίσθηση η οποία προκάλεσε ζημιές στους κοιτώνες τους, στο Τσιμανιμάνι. “Είναι μια πολύπλοκη επιχείρηση”, παραδέχτηκε το υπουργείο Πληροφοριών.
Ο πρόεδρος Έμερσον Μνανγκάγκουα, από το Άμπου Ντάμπι όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, κήρυξε σε κατάσταση φυσικής καταστροφής τις πληγείσες περιοχές.
Αυτή είναι η νέα Μέγκαν Μαρκλ της βρετανικής βασιλικής οικογένειας - Βοούν τα ξένα Μέσα
Ο κυκλώνας Ιντάι χτύπησε με μανία την αφρικανική ήπειρο τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, όταν οι άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα 190 χιλιομέτρων την ώρα και η καταρρακτώδης βροχή έπνιξαν την πόλη Μπέιρα της Μοζαμβίκης. Η Μπέιρα και οι 500.000 κάτοικοί της παραμένουν ουσιαστικά αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς τηλέφωνα. Το αεροδρόμιο της πόλης τέθηκε εκτός λειτουργίας και, στην καλύτερη περίπτωση, οι πτήσεις δεν αναμένεται να ξαναρχίσουν πριν από αύριο.
Στη Μοζαμβίκη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 21 άνθρωποι, οι 13 εκ των οποίων στην Μπέιρα, σύμφωνα με έναν πρώτο, προσωρινό απολογισμό.
Οι ελάχιστοι διασώστες που κατάφεραν να φτάσουν στην Μπέιρα έκαναν λόγο για καταστροφές άνευ προηγουμένου. Ολόκληρα κτίρια καταστράφηκαν και οι φτωχότερες συνοικίες “κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν”, ανέφεραν εθελοντές του τοπικού Ερυθρού Σταυρού.
Προς το παρόν δεν έχει γίνει κάποια εκτίμηση των ζημιών, όμως ο πρόεδρος της χώρας, Φιλίπε Νιούσι, απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στη διεθνή κοινότητα, καθώς η Μοζαμβίκη βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με σοβαρή οικονομική κρίση. “Προτρέπουμε (τη διεθνή κοινότητα) να μην ξεχάσει την αλληλεγγύη της”, είπε, τονίζοντας ότι “ορισμένοι συμπατριώτες μας υποφέρουν, είναι απελπισμένοι, πρέπει να τους ξαναδώσουμε πίσω την ελπίδα και αυτό είναι εφικτό μόνο μέσω της ενότητας όλων μας”.
Εκτός από τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, ομάδες Βρετανών και Νοτιοαφρικανών διασωστών αναχώρησαν οδικώς από το Μαπούτο για να προσπαθήσουν να φτάσουν στην Μπέιρα, που απέχει περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα.