Η ένταση, που επικεντρώνεται στις κατηγορίες της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον της κινεζικής τεχνολογικής εταιρίας Huawei σχετικά με τους κινδύνους κυβερνοασφάλειας, επισκίασε το Συνέδριο Τηλεφωνίας που οργανώθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.
Το συνέδριο χωρίστηκε σε δύο στρατόπεδα, με τις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών να βρίσκονται στο προσκήνιο. Από τη μία η Huawei μονοπώλησε το ενδιαφέρον με την παρουσίαση του νέου κινητού της 5ης γενιάς, που αποτέλεσε το highlight της έκθεσης. Από την άλλη, οι ΗΠΑ έστειλαν αντιπροσωπία για να πιέσουν αξιωματούχους και κυβερνητικούς υπαλλήλους ώστε να μην χρησιμοποιούν ως προμηθευτή τη Huawei εξαιτίας των προβληματισμών για την ασφάλεια. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσει την κινεζική κυβέρνηση ότι μπορεί να χρησιμοποιεί εξοπλισμό της εταιρίας για να παρέμβει στην παγκόσμια διαδικτυακή κίνηση. Η Huawei έχει απορρίψει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη για κυβερνητική εμπλοκή.
Το μπρα ντε φερ μεταξύ των δύο χωρών πυροδότησε η σύλληψη της κληρονόμου του κινεζικού κολοσσού, Μενγκ Ουανγκζού, που συνελήφθη πριν από τρεις μήνες στον Καναδά κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ και έκτοτε η κατάσταση κλιμακώνεται. Η Ουανγκζού κατηγορείται ότι συνωμότησε για να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, εξαπατώντας χρηματοοικονομικά ιδρύματα.
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε την εταιρία ότι σχεδίαζε να υποκλέψει εμπορικά μυστικά και απαγγέλθηκαν 23 κατηγορίες σε βάρος της Huawei και των θυγατρικών της. Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση έχει καλέσει πολλές χώρες να μην συνεργαστούν σε κυβερνητικά έργα με την κινεζική εταιρία και ήδη η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία απαγόρευσαν τη συνεργασία με τη Huawei. Στην ίδια κατεύθυνση προσανατολίζονται Γερμανία, Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απαγόρευση της Huawei στην Ευρώπη θα μπορούσε να καθυστερήσει τη λειτουργία του δικτύου 5ης γενιάς στη Γηραιά Ηπειρο ακόμη και δύο χρόνια.
Ο κινεζικός κολοσσός υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία του. Ο επικεφαλής της εταιρίας, Γκούο Πινγκ δήλωσε: «Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δίκιο να πιστεύει πως οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν τη μάχη του 5G». Ο ίδιος τονίζει πως τα κριτήρια για το 5G πρέπει να καθορίζονται από ειδικούς της τεχνολογίας και όχι από πολιτικούς.
Την τιμητική τους στο «Mobile World Congress», τη μεγαλύτερη έκθεση κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, όπου παραδοσιακά παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες νέες τάσεις από το χώρο, είχαν οι «αναδιπλούμενες» συσκευές, ίσως ένα από τα πιο φουτουριστικά σχέδια της τελευταίας δεκαετίας.
Την αρχή είχε κάνει λίγες ημέρες νωρίτερα η νοτιοκορεατική Samsung με το Galaxy S10 και την αναδιπλούμενη οθόνη, ωστόσο η Huawei περίμενε την έκθεση για να δώσει τη δική της απάντηση με το νέο Mate X. Στη μάχη του πιο εξελιγμένου έξυπνου τηλεφώνου είναι αισθητή η απουσία της αμερικανικής Apple, που φαίνεται πως έχει κολλήσει στη Στιβ Τζομπς εποχή, κάνοντας πολύ μικρά βήματα τα τελευταία χρόνια, χωρίς να συναγωνίζεται με τους ασιατικούς κολοσσούς και που ως τώρα δεν έχει παρουσιάσει αναδιπλούμενο μοντέλο.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Οι δυο υβριδικές συσκευές μεταμορφώνονται ουσιαστικά σε τάμπλετ όταν ξεδιπλώνονται, ωστόσο δεν απευθύνονται στο μέσο καταναλωτή αφού η τιμή τους ανέρχεται σε 2.000 δολάρια για το Galaxy Fold και 2.600 για το Mate X.
Το κινητό της Huawei, όπως άλλωστε και τα περισσότερα της φετινής έκθεσης, υποστηρίζουν τη λειτουργία σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Τα νέα ταχύτατα δίκτυα προσφέρουν αδιανόητες μέχρι πριν από μερικά χρόνια τεχνολογικές δυνατότητες, όπως απίστευτες ταχύτατες μεταφοράς δεδομένων, δικτυωμένα ρομπότ και άλλα, μια τεχνολογία που στη χώρα μας αναμένεται να φτάσει το 2020.
Η στρατηγική της Huawei για να διασπάσει την ηγεμονία της Apple και της Samsung τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως αποδίδει, καθώς επικεντρώθηκε στην καινοτομία με αποτέλεσμα σήμερα να κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς μετά τη Samsung.
Η κινεζική εταιρία, όπως και ο κολοσσός της Ν. Κορέας, ξεκίνησε ως ο φθηνότερος ανταγωνιστής της αμερικανικής Apple, κυρίως εξαιτίας των φθηνών εργατικών. Η αρχική στρατηγική της Huawei όριζε καινοτομία στο προϊόν σε ανταγωνιστική τιμή, κάτι το οποίο διατηρεί ακόμη και σήμερα στην πλειονότητα της συλλογής της.
Με τα χρόνια ο ανταγωνισμός μεγάλωσε, οι επενδύσεις πολλαπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα η Huawei σήμερα να απασχολεί 180.000 εργαζόμενους.
Φυσικά το τελευταίο μοντέλο των δύο ασιατικών εταιριών δεν είναι φθηνό, ωστόσο οι ιθύνοντες δεν περιμένουν από τα αναδιπλούμενα κομμάτια να κάνουν τζίρο, αφού απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό. Η προώθησή τους αποτελεί περισσότερο προϊόν εντυπωσιασμού, μιας πρώτης γεύσης του μέλλοντος. Αλλωστε, ήδη οι εταιρίες εργάζονται στη δημιουργία τηλεφώνων με τα χαρακτηριστικά αναδιπλούμενων σε πιο ρεαλιστικές τιμές.
Πάντως, ακόμη κι έτσι «χτυπούν» ευθέως τη στρατηγική κοστολογίου της Apple. Το τελευταίο premium μοντέλο iphone κοστίζει 1.450 δολάρια, χωρίς ωστόσο να ενσωματώνει την τεχνολογία και τα χαρακτηριστικά των εντυπωσιακότερων «αναδιπλούμενων». Η τιμή, που αντιστοιχεί περίπου στην αγορά ενός φορητού υπολογιστή για το μέσο καταναλωτή, έπληξε την Apple, που είδε τις πωλήσεις της να πέφτουν 15% το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου