Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρει ότι παρά τη συμφωνία των ηγετών της ΕΕ το 2015 να φιλοξενήσει η Ευρώπη 120.000 πρόσφυγες, μέχρι σήμερα πολλές χώρες έχουν πάρει λιγότερο από το 5% του αριθμού των προσφύγων που είχαν δεσμευτεί να αναλάβουν ενώ υπάρχουν χώρες που ακόμα δεν έχουν πάρει ούτε έναν άνθρωπο.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση της οργάνωσης, που γίνονται στον απόηχο της συνόδου κορυφής για την προσφυγική κρίση στην Νέα Υόρκη με την συμμετοχή ηγετών από όλο τον κόσμο, αν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός για την μετεγκατάσταση των προσφύγων θα χρειαστούν 18 χρόνια για να εκπληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες τις υποχρεώσεις τους. Έτσι, στην Ελλάδα παραμένουν για όλο αυτό το χρονικό διάστημα αποκλεισμένοι οι πρόσφυγες και σύμφωνα με τον Steve Symonds, εκπρόσωπο της Διεθνούς Αμνηστίας για το Ηνωμένο Βασίλειο η χώρα έχει μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών».
Καζακστάν: Συνετρίβη επιβατικό αεροπλάνο - Το σοκαριστικό βίντεο απο την πτώση του
«Οι άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν γυναίκες, άνδρες και παιδιά που είναι παγιδευμένοι εκεί (στην Ελλάδα) είναι αποτέλεσμα της επαίσχυντης συλλογικής αποτυχίας εκ μέρους των Ευρωπαίων ηγετών. Όλοι από κοινού θα πρέπει να ασχοληθούμε με την μετανάστευση των προσφύγων που είναι “ντροπιαστικά” μικρή σε σύγκριση με εκείνη που βιώνουν πολύ φτωχότερες χώρες στην Μέση Ανατολή και στην υποσαχάρια Αφρική – το πρώτο είναι να εφαρμόσουν τις υποσχέσεις τους (οι Ευρωπαίοι ηγέτες) και να μεταφέρουν τους αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα», τόνισε ο Symonds.
Σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο «Our Hope is Broken» η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Πολωνία μέχρι τώρα δεν έχουν λάβει κανέναν πρόσφυγα στα εδάφη τους ενώ χώρες όπως είναι το Βέλγιο, η Κροατία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Γερμανία φιλοξενούν λιγότερο από το 5% των προσφύγων που είχαν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουν.
Σύμφωνα με την έκθεση στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων 1.489 ασυνόδευτα παιδιά ενώ η έκθεση επισημαίνει αρκετοί από τους πρόσφυγες στην χώρα μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οξύ στρες και κατάθλιψη εξαιτίας του αποχωρισμού από τους αγαπημένους τους.