Ο ίδιος τόνισε πως η «ευημερία, η σταθερότητα και η ασφάλεια είναι δυνατές μόνο εντός της ΕΕ», ενώ μετέφερε πως κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής συμφωνήθηκε πως στο μέλλον πρέπει να γίνουν πιο «απτά» τα επιτεύγματα της ΕΕ καθώς και να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία τους «ειδικά προς τις νεότερες γενιές».
«Στον απολογισμό που κάναμε ήμασταν νηφάλιοι αλλά όχι ηττοπαθείς», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προσθέτοντας πως η «απουσία» του πλήρους ελέγχου σε σχέση με το μεταναστευτικό, την τρομοκρατία καθώς και το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον της ΕΕ είναι αυτή που προκάλεσε το αίσθημα «ανασφάλειας» στους πολίτες.
Όπως ανέφερε αυτοί είναι και οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να αναληφθεί συγκεκριμένη δράση μέχρι το Μάρτιο του 2017, οπότε και θα συναντηθούν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στη Ρώμη, με αφορμή τον εορτασμό των 60 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευρεία αποδοχή που είχε η ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Ευρωκοινοβούλιο, δύο ημέρες πριν.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην «ομοφωνία» με την οποία «καλωσόρισαν» οι 27 τις προτάσεις της Επιτροπής για την ψηφιακή ατζέντα ως βασικού εργαλείου για «τον εκμοντερνισμό της Ευρώπης, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Επιπλέον, σημείωσε πως η πρόταση της Επιτροπής για την τόνωση των επενδύσεων, έτυχε ευρείας υποστήριξης και πως τα οφέλη που είχε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα αξιολογηθούν μέσα στους επόμενους μήνες.
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για την έξοδό του από την ΕΕ, ο Ντ. Τουσκ αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχε με τη Βρετανή πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο.
«Η επίσημη ενεργοποίηση του άρθρου 50 είναι αδύνατο να γίνει αυτό το χρόνο, αλλά είναι σχετικά πιθανό να γίνει τον Ιανουάριο ή το Φεβρουαρίο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ πρόσθεσε ότι δεν «υπάρχει άλλη επιλογή» από το να γίνει «σεβαστή» αυτή η δήλωση της Τ. Μέι.
Από την πλευρά του ο Σλοβάκος πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «αντίθετα από τη Μ. Βρετανία» η ΕΕ «ξέρει τι θέλει». «Ξέρουμε ότι εφόσον ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 θέλουμε να διατηρήσουμε πολύ καλές και πολύ κοντινές σχέσεις με το Η.Β. αλλά όχι σε βάρος των συμφερόντων μας» δήλωσε ο Ρ. Φίτσο επισημαίνοντας ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία πρέπει να γίνει «σαφές» πως το να είναι κανείς μέλος της ΕΕ έχει «περισσότερα πλεονεκτήματα από μειονεκτήματα».
Τέλος, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε πως η πρόσβαση στην κοινή αγορά είναι συνδεδεμένη με τις βασικές αξίες της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης μετακίνησης των εργαζομένων και πως «κάνενας συμβιβασμός» δεν είναι δυνατός σε αυτό το σημείο.