H περίπτωση της Ελλάδας
Θα είναι ίσως σε όλους γνωστό ότι εδώ και αρκετά χρόνια ότι η χώρα μας δεν φημίζεται μόνο για τις εξαγωγές των πολύ καλών γεωργικών προϊόντων της αλλά και για ένα άλλο προϊόν το οποίο δεν παράγεται στην χώρα μας αλλά μετά από επεξεργασία διοχετεύεται σε χώρες του εξωτερικού φθάνοντας ακόμη και στην μακρινή Αμερική. Ο λόγος για το πετρέλαιο το οποίο χάρη στην επεξεργασία στην οποία υπόκειται στα ελληνικά διυλιστήρια αποκτάει προστιθέμενη αξία και συνεισφέρει, αν και όχι εθνικό προϊόν, στην εθνική οικονομία.
Βρετανία: Σαρώνει τα πάντα η φονική καταιγίδα Μπερτ - Ένας νεκρός από πτώση δέντρου
Η σημαντική διαφορά του στις εξαγωγές από τα υπόλοιπα προϊόντα καθώς και η παραπάνω ιδιομορφία του σε συνδυασμό με τα σκαμπανεβάσματα στην τιμή του μαύρου χρυσού ήταν και ένας από τους λόγους που οδήγησαν την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία να δίνει διπλά στοιχεία στις μετρήσεις των εξαγωγών: αυτά που συμπεριλαμβάνουν και τις εξαγωγές πετρελαιοειδών και αυτά χωρίς. Σε αρκετές περιπτώσεις η εικόνα μεταξύ των δύο στοιχείων είναι συγκρουόμενη.
Στον χάρτη που επιμελήθηκε το site jimmysbook και αφορά τα βασικά προϊόντα εξαγωγής κάθε χώρας για το 2014 η Ευρώπη φαίνεται να είναι σχεδόν χωρισμένη σε ζώνες καθώς η Ρωσία μαζί με τις γειτονικές της χώρες (σ.σ. με εξαίρεση την Ουκρανία η οποία εξάγει ημικατεργασμένο σίδηρο και την Εσθονία όπου το 13,5% αφορά τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό) εξάγουν κυρίως επεξεργασμένα καύσιμα. Το ίδιο συμβαίνει και σε αρκετές χώρες είτε με παραγωγή (Σκανδιναβία) είτε με εύκολη δυνατότητα μεταφοράς του δια της θαλάσσης. Σε αυτή την τελευταία κατηγορία ανήκει και η Ελλάδα.
Αντίστοιχα η Κεντρική Ευρώπη είναι η καρδιά της αυτοκινητοβιομηχανίας (σ.σ. κόκκινο χρώμα στον χάρτη) και των εξαρτημάτων αυτοκινήτων (ροζ χρώμα). Δυνατές χώρες στην παραπάνω κατηγορία λόγω και των μεγάλων εγχώριων αγορών είναι η Βρετανία, η Τουρκία και η Ισπανία.
Μια τρίτη μεγάλη κατηγορία καθώς έχει βάψει στα πράσινα τέσσερις μεγάλες αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αυτή των συσκευασμένων φαρμάκων όπου είναι το βασικό εξαγωγικό προϊόν σε Ιταλία, Αυστρία, Ιρλανδία και Δανία.
Τέλος αν έχετε την απορία εάν η Ελβετία εξάγει περισσότερο σοκολάτες, ρολόγια ή τράπεζες, ισχύει το ίδιο που αναφέραμε με την Ελλάδα. Το πλέον εξαγώγιμο προϊόν είναι κάτι που δεν παράγεται στην χώρα και είναι ο χρυσός.