Το εμπορευματοκιβώτιο το οποίο εντοπίστηκε «ορφανό» στο Τελωνείο Πειραιά ξεκίνησε από τη Λαττάκεια της Συρίας και στα έγγραφά του έδειχνε ότι είχε τελικό προορισμό την Κροατία.
Ωστόσο αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος εκτιμούν ότι το φορτίο δεν είχε αποδέκτη την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά στον Πειραιά θα «άλλαζε» διαδρομή και θα κατευθυνόταν με φορτηγό πλοίο στο Ντουμπάι χωρίς να κινεί υποψίες, καθώς θα είχε αφετηρία ευρωπαϊκό λιμάνι στα νέα του έγγραφα.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις, ενώ η ολλανδική εταιρεία που εμφανιζόταν στα έγγραφα ως ναυλώτρια του εμπορευματοκιβωτίου είναι εταιρεία «φάντασμα».
Τα ναρκωτικά είναι γνωστά ως τα χάπια που χρησιμοποιεί ο στρατός του ISIS και κυρίως πωλούνται στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δημιουργεί πολύ έντονη την αίσθηση της ευφορίας, της έλλειψης πόνου, με τους τζιχαντιστές να λένε ότι νιώθουν «άτρωτοι» και «ακούραστοι», ενώ αυξάνει τις σεξουαλικές επιδόσεις.
Το captagon έχει ως βάση την αμφεταμίνη και την καφεΐνη, για αυτό κάνει τους τζιχαντιστές να μη νιώθουν πείνα, δίψα, φόβο και την ανάγκη για ύπνο μετατρέποντάς τους σε πολεμικές αναλώσιμες μηχανές.
Με την καταμέτρηση και το σπάσιμο των ράβδων ακόμα να συνεχίζεται, μέσα στο container υπήρχαν 24 παλέτες με 540 ράβδους. Σε δύο μέχρι και χθες το βράδυ παλέτες οι ράβδοι δεν είχαν μέσα χάπια, με τους λιμενικούς να υποθέτουν ότι έγινε ως προκάλυμμα για να φαίνεται το φορτίο «αληθινό», καθώς στα χαρτιά είχε περάσει ως κοντέινερ μεταφοράς μολύβδου.
Το συγκεκριμένο μέταλλο δεν μπορεί να σκαναριστεί από τα ειδικά X-RAY μηχανήματα του Τελωνείου Πειραιά και του Λιμενικού Σώματος και προστατεύει τα ναρκωτικά και από τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, καθώς δεν μπορούν να μυρίσουν τα χάπια. Αν δεν υπήρχε η πληροφορία από την τουρκική αστυνομία, οι ελληνικές αρχές θα ήταν αδύνατο να το εντοπίσουν.
Η τουρκική αστυνομία είχε αναφέρει στους Έλληνες ομολόγους τους ότι γνώριζαν για 2 με 4 εκατομμύρια χάπια, ωστόσο μένει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες μέρες, καθώς η διαδικασία του σπασίματος των ράβδων διαρκεί πολλές ώρες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]