H αποφυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον και οι διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογο του άλλαξαν το κλίμα. Μέσα στο επόμενο έτος φαίνεται πως η Τουρκία θα παραλάβει τα αμερικανικά μαχητικά F-35 αλλά και τα αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς Patriot.
Tο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ανάψει το πράσινο φως για την παράδοσή του στην Αγκυρα, παρά τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία για την παραλαβή των S-400!
Η γρήγορη αποκλιμάκωση των σχέσεων έφερε την έκπληξη της ανακοίνωσης των ΗΠΑ για την απόσυρση των δυνάμεών τους από τη Συρία.
Αυτή η απόφαση ελήφθη μετά τις συνομιλίες Τραμπ-Eρντογάν, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση στην Αγκυρα. Η Τουρκία αντιδρούσε στην παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία μαζί με τους άνδρες της Κουρδικής Πολιτοφυλακής (YPG) που η Αγκυρα θεωρεί ως παρακλάδι του PKK. Οι Κούρδοι ήταν αυτοί που έδωσαν τις πιο μεγάλες μάχες με το Ισλαμικό Κράτος, όμως ο Τραμπ ανακοίνωσε πως τώρα εμπιστεύεται τον Ερντογάν για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών.
Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η Τουρκία, αν θα εισβάλει στη ΒΑ. Συρία επικαλούμενη την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και συγκρουσθεί με το YPG. Οι Κούρδοι θεωρούν πως οι ΗΠΑ τούς πρόδωσαν.
Εκνευρισμός
Η τουρκική κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι έρευνες φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ένα θέμα που στην Τουρκία θεωρείται κρίσιμο καθώς η Αγκυρα επιδιώκει μερίδιο από τους πόρους της περιοχής και το διεκδικεί μέσω των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Παράλληλα, οι συναντήσεις και οι συμφωνίες της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου προκαλούν εκνευρισμό στην Τουρκία καθώς θεωρεί πως προκαλείται η απομόνωσή της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο εκνευρισμός φάνηκε και στις σκληρές δηλώσεις που κάνει ο Τούρκος πρόεδρος εναντίον του Ισραήλ και φαίνεται πως αυτή η ρητορική θα συνεχιστεί.
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Οι δημοτικές εκλογές και τα ελληνοτουρκικά
Οι δημοτικές εκλογές του Μαρτίου θεωρούνται σημαντικές για το κυβερνών κόμμα, καθώς δεν θέλει να χάσει τους δήμους της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας που ελέγχει από το 1994.
Η οικονομική δυσπραγία του 2018 με την αναταραχή στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε μέρος των ψηφοφόρων και στο κυβερνητικό στρατόπεδο ανησυχούν πως αυτό μπορεί να φανεί στις κάλπες.
Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, αν θα πραγματοποιηθεί, θεωρείται σημαντική, όμως δεν είναι ικανή να αλλάξει το κλίμα για όλα τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις των δυο χωρών.
Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο θα συνεχιστούν, όμως για την Τουρκία οι σημαντικότερες εξελίξεις είναι η πιθανή μερική επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια, όπως είχε ανακοινωθεί από τον Νίκο Κοτζιά ως έτοιμο Προεδρικό Διάταγμα, αλλά αργότερα αποφασίστηκε να οδηγηθεί το θέμα προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο 29/12
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]