Η κάρτα του “Maj Vladimir Putin” βρέθηκε στη Δρέσδη μεταξύ άλλων αρχείων από την σοβιετική περίοδο, όταν ο Πούτιν υπηρετούσε ως αξιωματικός της KGB την δεκαετία του 80.
Σύμφωνα με τη φωτογραφία που έφερε στη δημοσιότητα η Bild, η κάρτα έφερε επίσημες σφραγίδες και επικυρώθηκε το 1989, ενώ είχε και την φωτογραφία του Πούτιν.
Ο επικεφαλής του αρχείου δήλωσε στην Bild ότι η κάρτα αυτή θα επέτρεπε στον Πούτιν την πρόσβαση στα γραφεία της Stasi ανεμπόδιστα και διευκόλυνε την στρατολόγηση νέων μελών, καθότι έτσι δεν χρειαζόταν να αναφέρει τις σχέσεις του με τη Ρωσία. Το αν ο Πούτιν εργαζόταν ευθέως για τη Stasi δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Το Κρεμλίνο κράτησε ουδέτερη στάση, ενώ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε «Εκείνες τις εποχές, της ΕΣΣΔ, η KGB, και η Stasi ήταν συνεργαζόμενες υπηρεσίες, και έτσι η μια περίπτωση ανταλλαγής ταυτοτήτων δεν πρέπει να αποκλείεται».
Ο Πούτιν μάλιστα πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας του ως αξιωματικός της KGB στη Δρέση και πολλές από τις δραστηριότητές του εκεί παραμένουν ακόμα άγνωστες.
Την νύχτα της 5ης Δεκεμβρίου του 1989, τηλεφώνησε στη Ρωσία για διαταγές, αφού πλήθος ετοιμαζόταν να εισβάλει στα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών. Το τείχος του Βερολίνου είχε πέσει λίγες μέρες πριν.
Φον ντερ Λάιεν: Ο Πούτιν εκβιάζει την Αυστρία και την Ευρώπη περικόπτοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου
«Η Μόσχα είναι σιωπηλή», του έιπαν, σύμφωνα με την πρόσφατη βιογραφία του προέδρου της Ρωσίας.
Λέγεται ότι ο Πούτιν ξεγέλασε το πλήθος, ισχυριζόμενος, ότι θα τους πυροβολήσουν σε περίπτωση εισβολής.
Φωτογραφίες από τα αρχεία της Stasi έχουν δείξει ότι κι άλλοι επιφανείς Ρώσοι αξιωματούχοι εργάστηκαν στο πλευρό του προέδρου εκείνη την εποχή, όπως ο επικεφαλής της εταιρείας κατασκευής αμυντικού εξοπλισμού Rostec, ο Sergey Chemezov και ο Nikolay Tokarev διευθυντής του κολοσσού Transneft.
Με πληροφορίες από το theguardian.com
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]