Ωστόσο, η αντιπρόεδρος των Γιαγιάδων της Πλατείας Μαΐου της Αργεντινής, ήταν παρούσα χθες (8/9) όταν αναγνώστηκε η ετυμηγορία στη δίκη των τριών στρατιωτικών που διώκονταν για την εξαφάνιση της εγκύου κόρης της το 1978.
«Βλέπω ότι η δικαιοσύνη αργεί, αλλά έρχεται», είπε η Ρόισινμπλιτ βγαίνοντας από την αίθουσα του δικαστηρίου.
Είχε προσφύγει εναντίον του κράτους της Αργεντινής πριν από 37 χρόνια, επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας.
Ένα δικαστήριο του Μπουένος Άιρες καταδίκασε τον πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Όμαρ Γκραφίνια, 90 ετών, και τον συνταγματάρχη Λουίς Τρίσο, 75 ετών, να εκτίσουν 25 χρόνια κάθειρξη. Ένας πρώην αξιωματικός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Φρανσίσκο Γκόμες, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Προελαύνει η Ρωσία - Το Κίεβο έχασε πάνω από το 40% του Κουρσκ
Η Πατρίσια Ρόισινμπλιτ και ο σύντροφός της Χοσέ Πέρες περίμεναν παιδί όταν απήχθησαν, τον Οκτώβριο του 1978. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1976-1983), χιλιάδες πολίτες της Αργεντινής έγιναν στόχος της καταστολής του στρατιωτικού καθεστώτος.
Η Μαριάνα και ο Γκιγιέρμο, τα δύο παιδιά του ζευγαριού που είχε εξαφανιστεί, βρίσκονταν στο πλευρό της γιαγιάς τους όταν αναγνώστηκε η ετυμηγορία. Ο Γκιγιέρμο ήρθε στον κόσμο σε ένα κέντρο βασανιστηρίων στο Μπουένος Άιρες, λίγο καιρό πριν η μητέρα του εκτελεστεί.
«Είδα τα εγγόνια μου, με αγκάλιασαν κι έκλαψαν μαζί μου», είπε η ηλικιωμένη ακτιβίστρια.
«Είναι μια στιγμή έντονων συναισθημάτων. Δάκρυα αλλά και ικανοποίηση. Ο αγώνας συνεχίζεται, πολλά παιδιά δεν έχουν βρεθεί ακόμα», συμπλήρωσε.
Από τα 400 βρέφη που κλάπηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και δόθηκαν σε οικογένειες υποστηρικτών της στρατιωτικής χούντας, περίπου 120 έχουν αναγνωριστεί και σε πολλές περιπτώσεις μπόρεσαν να γνωρίσουν μέλη των οικογενειών τους που βρίσκονται στη ζωή.