Το ένα τρίτο των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα της οργάνωσης “Σταματήστε την Βία Κατά των Γυναικών” απάντησε ότι για να χαρακτηριστεί βιασμός μια σεξουαλική συνεύρεση θα πρέπει να υπάρχει σωματική βία.
Το ένα τρίτο των ανδρών και το 21% των γυναικών απάντησε ότι συνήθως δεν χαρακτηρίζεται βιασμός αν μια γυναίκα έχει φλερτάρει στο ραντεβού με έναν άνδρα.
Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι οι απαντήσεις των 3.922 ερωτηθέντων δείχνουν ότι «οι μύθοι για τον βιασμό εξακολουθούν να υπάρχουν».
Ο νόμος είναι σαφής: ο βιασμός είναι η σεξουαλική συνεύρεση χωρίς τη συγκατάθεση της γυναίκας, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται ότι συγκεκριμένες συμπεριφορές συνιστούν αδίκημα, προσθέτει η οργάνωση.
Η οργάνωση ανέφερε ότι η μεγάλη πλειονότητα των καταγγελιών στην αστυνομία είναι για βιασμό μέσα στη σχέση.
Αλλά η εταιρία δημοσκοπήσεων YouGov διαπίστωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων άνω των 65 ετών δεν θεωρεί βιασμό το μη συναινετικό σεξ μέσα στον γάμο ή σε μια σχέση σε σύγκριση με το 16% των ερωτηθέντων ηλικίας 16-24 ετών.
Συντριβή αεροσκάφους στο Καζακστάν: «Έγινε έκρηξη φιάλης» - Στους 32 οι επιζώντες, δύο παιδιά ανάμεσα τους
Η δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τον Σεπτέμβριο, διαπίστωσε ακόμη ότι:
–το 6% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί βιασμό την σεξουαλική πράξη όταν μια γυναίκα κοιμάται ή είναι πολύ μεθυσμένη και ένα 5% απάντησε ότι δεν είναι σίγουρο για το τί ορίζει γι αυτό ο νόμος
–όταν ένας σύντροφος αφαιρεί το προφυλακτικό χωρίς την συναίνεση της παρτενέρ του δεν θεωρείται βιασμός με το 19% των ερωτηθέντων να απαντά ότι ποτέ δεν συνιστά αυτό βιασμό και το 21% ότι συνήθως δεν συνιστά
–το 11% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι όσο περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους έχει μια γυναίκα, τόσο λιγότερο κακό θα υποστεί από έναν βιασμό
Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο ταυτόχρονα με την δημοσιοποίηση μιας έκθεσης της εισαγγελίας για την σεξουαλική βία εναντίον γυναικών και κοριτσιών που εμφανίζει μείωση 23,1% στον αριθμό των κατηγορούμενων για βιασμό στην Αγγλία και την Ουαλία, το διάστημα 2017-2018, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, και το ποσοστό των καταδικασθέντων να ανέρχεται σε 36%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]