«Την 27η Αυγούστου, ο απολογισμός των πλημμυρών ήταν 92.000 πληγέντες, 38 απώλειες ανθρωπίνων ζωών και 27 τραυματισμοί», σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ στη Νιαμέι.
Ένας προηγούμενος απολογισμός των πλημμυρών, που είχε δημοσιοποιηθεί στα μέσα του Αυγούστου από την κυβέρνηση του Νίγηρα, έκανε λόγο για 14 νεκρούς και 46.000 πληγέντες. Ο νέος, πολύ βαρύτερος απολογισμός εξηγείται από τις «καταρρακτώδεις βροχές του Αυγούστου», σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.
Με 392 πλημμυροπαθείς, η πρωτεύουσα, Νιαμέι, έμεινε συγκριτικά αλώβητη αλλά αντιμετωπίζει ακόμη την απειλή πλημμυρών, ειδικά εάν υπερχειλίσει ο ποταμός Νίγηρας.
Οι πλημμύρες εξάλλου προκάλεσαν την απώλεια 26.000 βοοειδών, αχρήστεψαν 9.000 στρέμματα καλλιεργειών και κατέστρεψαν πάνω από 9.000 κατοικίες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος επικαλείται το κλιμάκιο συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων της κυβέρνησης του Νίγηρα.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το «75%» των πλημμυροπαθών ζούσαν στις περιοχές Μαράντι (κεντρικά και νότια), Τάχουα (δυτικά) και Αγκαντέζ (βόρεια). Παρότι βρίσκονται στο μέσον της ερήμου, τόσο η Αγκαντέζ όσο και η Τάχουα επλήγησαν σκληρά από τις πλημμύρες.
Τεχνητή Νοημοσύνη: «Σε 30 χρόνια μπορεί και να μας αφανίσει», προειδοποιεί ο...νονός του A.I., Τζέφρι Χίντον
Σε ορισμένες κοινότητες της Αγκαντέζ όπου δεν βρέχει σχεδόν ποτέ έπεσαν μέσα σε μερικές ώρες 115 εκατοστά νερού, δηλαδή σχεδόν ο μέσος όρος των βροχοπτώσεων που καταγράφονται εκεί σε ετήσια βάση, εξήγησαν οι τοπικές αρχές.
«Δεν είχαμε δει ποτέ»κάτι τέτοιο, σχολίασε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό του Νίγηρα ένας κάτοικος της Ινγκάλ, μιας κοινότητας που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς.
Φέτος, το «σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων» του Νίγηρα, το οποίο καταρτίστηκε από κοινού με ΜΚΟ, προέβλεπε ότι περίπου 105.000 άνθρωποι θα πλήττονταν από τις πλημμύρες. Ήδη, «πάνω από το 85%» των ανθρώπων που διέτρεχαν κίνδυνο επλήγησαν, υπογραμμίζει ο ΟΗΕ.
Πλέον 7.554 νοικοκυριά, που αριθμούν συνολικά 52.800 ανθρώπους, δέχονται βοήθεια σε τρόφιμα από ΜΚΟ κι από την κυβέρνηση, σύμφωνα με το OCHA. Πολλοί άστεγοι φιλοξενούνται σε σχολεία και δημόσια κτίρια.
Ο Νίγηρας, μια από τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη, έχει υποδεχθεί πάνω από 300.000 πρόσφυγες κι εσωτερικά εκτοπισμένους που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από την τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, στο νοτιοανατολικό του τμήμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ