Η εξέλιξη αυτή φάνηκε να ανακόπτει το ογκούμενο ρεύμα εσωκομματικής αμφισβήτησης της πρωθυπουργού, καθώς χθες κυκλοφόρησε η φήμη σε βρετανικές ιστοσελίδες ότι συγκεντρώθηκαν οι απαραίτητες 48 υπογραφές βουλευτών για να τεθεί θέμα ηγεσίας στο Συντηρητικό Κόμμα, ίσως και την Τρίτη. Τελικά οι επιστολές που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεν ξεπέρασαν τις 20, ενώ οι υποστηρικτές της κίνησης αμφισβήτησης της Μέι έλεγαν ότι είναι αμφίβολο αν ο αριθμός «48» θα συγκεντρωθεί ως τη Δευτέρα. Σε κάθε περίπτωση, το alter ego της στην κυβέρνηση, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, υποστήριξε ότι η Μέι θα κερδίσει με άνεση την εσωκομματική μάχη.
Επί της ουσίας, ωστόσο, η πρωθυπουργία της Μέι, η συμφωνία της Βρετανίας με την Ε.Ε. για το Brexit, που προκάλεσε τέσσερις παραιτήσεις υπουργών το βράδυ της Τετάρτης και δείχνει να απορρίπτεται από τη βρετανική κοινή γνώμη (το 49% των πολιτών την απορρίπτει και μόνο το 27% την αποδέχεται, βάσει χθεσινής δημοσκόπησης της «Daily Mail»), το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, ακόμη και η ματαίωση της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., όλα τα παραπάνω παραμένουν ως εναλλακτικές ή συνδυαστικές λύσεις στο τραπέζι, επιτείνοντας το χάος και την αβεβαιότητα. Στους παράγοντες αστάθειας προστέθηκε το φημολογούμενο τελεσίγραφο (κατά την «Daily Telegraph») των Βορειοϊρλανδών προτεσταντών στη Μέι να παραιτηθεί υπέρ κάποιου άλλου.
«Εθεσαν πράγματι κάποια ζητήματα και εξέφρασαν κάποιες ανησυχίες απέναντί μας, τις οποίες και συζητάμε. Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP)», ομολόγησε η πρωθυπουργός, υποσχόμενη να πολεμήσει ως το τέλος.
«Θα συνεχίσω την αποστολή που μου ανέθεσαν οι ψηφοφόροι, να φέρω εις πέρας τη συμφωνία με την Ε.Ε., τη μόνη που εγγυάται το μέλλον τους», τόνισε η Τερέζα Μέι στο ραδιόφωνο London Broadcasting Company, αποκρούοντας ευγενικά το αίτημα ενός ακροατή «να παραιτηθεί με αξιοπρέπεια».
Αγγίζοντας μάλιστα τις ανθρώπινες χορδές των αντιπάλων της, η πρωθυπουργός αποκάλυψε πως οι επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς συμφωνία θα πλήξουν και την ίδια. «Πάσχω από διαβήτη Τύπου 1 και καθημερινά κάνω ενέσεις ινσουλίνης. Η ινσουλίνη μου παράγεται σε κάποια χώρα στην Ε.Ε.».
Στην ίδια συνέντευξη η Μέι αρνήθηκε ότι είναι ένας σύγχρονος Νέβιλ Τσάμπερλεν, ο Βρετανός πρωθυπουργός που λοιδορήθηκε για την έωλη διαβεβαίωσή του το 1939 ότι έχει κατευνάσει τον Χίτλερ και διασφάλισε την ειρήνη στην Ευρώπη – για να διαψευστεί οικτρά από τα γεγονότα και να αντικατασταθεί από τον Τσόρτσιλ το 1940.
Αν ο Γκόουβ εγκατέλειπε την κυβέρνηση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Μέι θα είχε την τύχη του Τσάμπερλεν. Η απόφασή του όμως να παραμείνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος (έστω και αρνούμενος το υπουργείο Brexit, που φέρεται να του πρόσφερε η Μέι μετά την παραίτηση του Ντόμινικ Ράαμπ) άλλαξε το μομέντουμ.
«Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην πρωθυπουργό. Νομίζω ότι είναι ζωτικό να αγωνιστούμε για μια σωστή συμφωνία, που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα του βρετανικού λαού», τόνισε ο Γκόουβ, που φάνηκε προς στιγμήν να ταλαντεύεται.
«Συμφωνώ απόλυτα με τον Μάικλ Γκόουβ, ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, κι εκφράζω πλήρη εμπιστοσύνη στην πρωθυπουργό, που μας οδηγεί με σιγουριά», υπερθεμάτισε ο υπουργός Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, που φέρεται ως επικρατέστερος υπουργός Brexit.
Το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας που παρουσίασε η Μέι την Τετάρτη σε ένα διχασμένο Υπουργικό Συμβούλιο (εγκρίθηκε τελικά κατά πλειοψηφία, με 11 διαφωνίες και 4 παραιτήσεις υπουργών) τέθηκε χθες τόσο από την πλευρά Συντηρητικών στελεχών (φημολογείται ότι την προωθεί ομάδα 5 πρωτοκλασάτων υπουργών με επικεφαλής τους Γκόουβ-Φοξ) όσο και από τους Εργατικούς – με τη διαφορά ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]