Η ίδια δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στην πρότασή της για το Brexit ενώ έκανε ανέςφερε πώς ότι γίνεται είναι για το καλό της Βρετανίας, περιγράφοντας… ευγενικά το τι συνέβη στο υπουργικό Συμβούλιο, της Τετάρτης το οποίο κράτησε 5 ώρες κι έφερε την Πέμπτη τέσσερις παραιτήσεις!
Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου
«Στόχος μου είναι να προτάξω το εθνικό συμφέρον. Ποτέ δεν έβαλα το προσωπικό μου πολιτικό συμφέρον παραπάνω. Θα κάνω το καθήκον μου να εξασφαλίσω την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία», δήλωσε μεταξύ άλλων η Μέι εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη της που κάποιοι συνάδελφοι επέλεξαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.
«Δεν θα κρίνω αυστηρά τους συναδέλφους μου που κατέληξαν σε διαφορετικό συμπέρασμα», είπε επίσης ενώ υπεραμύνθηκε των επιλογών της λέγοντας πως «η πορεία που έχει χαραχτεί είναι η σωστή» και ότι «θέλει να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Εάν δεν προχωρήσει η συμφωνία για το Brexit δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα ακολουθήσει» και ότι «η απόρριψη της συμφωνίας θα έβαζε τη Βρετανία στο μονοπάτι της βαθιάς και σοβαρής αβεβαιότητας».
https://www.facebook.com/RTUKnews/videos/932845153593327/
Γεγονός η πρώτη πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι
Πρόταση μομφής σε βάρος της Συντηρητικής πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι κατέθεσε ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής της Τζέικομπ Ρις Μογκ, με αφορμή την συμφωνία του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους του Brexit.
Πρόταση μομφής υφίσταται αν 48 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος γράψουν τέτοιες επιστολές. Η Μέι μπορεί να ανατραπεί αν ψηφίσουν εναντίον της 158 από τους 315 βουλευτές της.
Πάντως, σε δηλώσεις του ο Μογκ υποστήριξε ότι οι υπογραφές εναντίον της Μέι αυξάνονται και ότι η αντικατάστασή της θα μπορούσε να ολοκληρωθεί όχι σε μήνες αλλά σε εβδομάδες.
Από εκεί και πέρα δημοσιογράφος του BBC δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι Συντηρητικός βουλευτής του είπε πως αν καταψηφιστεί η συμφωνία, τότε μαζί με άλλους βουλευτές θα προχωρήσουν σε εκστρατεία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα με στόχο την παραμονή στην Ε.Ε.
Στο μεταξύ, «σφυροκόπημα» δέχθηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στο κοινοβούλιο της χώρας της από σύσσωμη την αντιπολίτευση, λόγω της συμφωνίας για το Brexit στην οποία κατέληξε με την ΕΕ.
Σημειώνεται πως η εν λόγω συμφωνία έχει καταφέρει να ενώσει εναντίον της Μέι υποστηρικτές και διαφωνούντες του Brexit. Συγκεκριμένα, εκτός από την αντιπολίτευση και κυρίως τους Εργατικούς, 84 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της Μέι, φέρεται πως θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.
Διαβάστε ακόμα: Brexit: Αυτό είναι το σχέδιο συμφωνίας της Βρετανίας με την ΕΕ για το «διαζύγιο»
Από την πλευρά της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός υποστήριξε πως έκανε τις σωστές επιλογές, όχι τις εύκολες, ενώ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να στηρίξει την συμφωνία για το Brexit καθώς αυτό είναι προς «εθνικό όφελος».
«Βροχή» παραιτήσεων
Τέσσερις είναι οι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης – μεταξύ των οποίων ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ – που υπέβαλαν σήμερα την παραίτησή τους εκφράζοντας τη διαφωνία τους με τους όρους του προσχεδίου της Μέι.
Today, I have resigned as Brexit Secretary. I cannot in good conscience support the terms proposed for our deal with the EU. Here is my letter to the PM explaining my reasons, and my enduring respect for her. pic.twitter.com/tf5CUZnnUz
— Dominic Raab (@DominicRaab) November 15, 2018
Αναλυτικά, η Σουέλα Μπράβρμαν, η υφυπουργός αρμόδια για το Brexit ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή της λίγο μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του επικεφαλής του υπουργείου που υπηρετεί, Ντ. Ράαμπ. Νωρίτερα, παραιτήθηκε και η υπουργός Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι, η οποία έγραψε στην επιστολή παραίτησής της ότι «η συμφωνία δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».
It is with deep regret and after reflection that I have had to tender my resignation today as a Brexit Minister. Thank you for the opportunity. I look forward to working to support Brexit from the Backbenches. This has not been an easy decision. pic.twitter.com/C0kply8aLE
— Suella Braverman MP (@SuellaBraverman) November 15, 2018
Earlier this morning I informed the Prime Minister I was resigning from her Cabinet pic.twitter.com/ZeBkL5n2xH
— Esther McVey (@EstherMcVey1) November 15, 2018
Από την πλευρά του ο Ράαμπ δήλωσε ότι για λόγους συνείδησης «δεν μπορεί να στηρίξει το προσχέδιο για το Brexit». «Λυπούμαι που το λέω αυτό, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία του Brexit, πρέπει να παραιτηθώ. Δεν μπορώ να συμφιλιώσω τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας με τις υποσχέσεις που κάναμε στη χώρα στο μανιφέστο μας στις τελευταίες εκλογές. Αυτό είναι, στην καρδιά του, θέμα δημόσιας εμπιστοσύνης», ανέφερε ο Ράαμπ.
Διαβάστε επίσης: Το Brexit και το… πικρό ποτήρι που κέρασαν την Μέι οι 18 παραιτηθέντες
Παράλληλα, επεσήμανε ότι ένας από τους λόγους που δεν μπορεί να στηρίξει το σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού είναι ότι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τον «χορό» τον παραιτήσεων άνοιξε, ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, ο συντηρητικός Σέλις Βάρα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι παραιτείται εξαιτίας της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit που συνομολογήθηκε από την κυβέρνησή του με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
With much sadness and regret I have submitted my letter of resignation as a Northern Ireland Minister to the Prime Minister. A copy of my letter is attached.
It has been a joy and privilege to serve in the Northern Ireland Office and I will always cherish the fondest memories. pic.twitter.com/SN8j4OwhYD— Shailesh Vara MP (@ShaileshVara) November 15, 2018
«Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», εξηγεί ο κ. Βάρα στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στο λογαριαμσό του στο Twitter και προσθέτει: «Μετά λύπης μου πρέπει να καταθέσω την επιστολή παραίτησής μου από τη θέση του αρμόδιου υπουργού για τη Βόρεια Ιρλανδία στην πρωθυπουργό. Είχα τη χαρά και το προνόμιο να υπηρετήσω στο Γραφείο της Βόρειας Ιρλανδίας και θα κρατήσω για πάντα τις πιο όμορφες αναμνήσεις».
Η συμφωνία
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε μια συμφωνία που θα δίνει στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου ένα βασικό επίπεδο πρόσβασης στις χρηματαγορές του μπλοκ μετά το Brexit.
Η συμφωνία θα βασίζεται στο υπάρχον σύστημα πρόσβασης στην χρηματαγορά της ΕΕ γνωστή ως «ισοδυναμία», μια αποδυναμωμένη σχέση που αξιωματούχοι των Βρυξελλών τόνιζαν από την αρχή ότι είναι ο καλύτερος διακανονισμός που η Βρετανία μπορεί να αναμένει.
Μια τέτοια συμφωνία θα δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα παρόμοιο επίπεδο πρόσβασης στην ΕΕ όπως αυτή έχουν μεγάλες αμερικανικές και γιαπωνέζικες εταιρείες, συνδέοντας την παράλληλα με πολλούς κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν.
Διαβάστε επίσης: Πώς το Brexit μπορεί να καταστρέψει την Πρέμιερ Λιγκ και τις μεγάλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις
«Δεσμεύσεις στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, της ακεραιότητας της αγοράς, την προστασία επενδυτών και στον θεμιτό ανταγωνισμό, και παράλληλα σεβασμός στα κανονιστικά συστήματα των μερών, την αυτονομία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις ισοδυναμίας όσον αφορά το δικό τους συμφέρον», υπογράμμιζε το κείμενο του σχεδίου συμφωνίας, 585 σελίδων, που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Επιπρόσθετα, Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν σε μια λύση για την αποτροπή σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.
Με βάση το κείμενο της συμφωνίας, κάθε τέτοια συμφωνία περιφρούρησης, που θα δει τη Βρετανία και την ΕΕ να εγκαθιδρύουν ένα ενιαίο τελωνειακό έδαφος, θα είναι προσωρινή και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να πετύχουν μια συμφωνία για τις μελλοντικές του σχέσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για να εξασφαλίσουν ότι μια περιφρούρηση δεν θα είναι απαραίτητη.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]