Το σχέδιο της Καγκελαρίας στο μεταναστευτικό αμφισβητείται από μεγάλη μερίδα Χριστιανοδημοκρατών και, φυσικά, από το ξενόφοβο κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που αυξάνει την ισχύ του και απειλεί ακόμη και την πρωτιά των κυβερνώντων σε τοπικό επίπεδο. Ολο και περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης στη Γερμανία -ακόμη και τα προοδευτικά- αμφισβητούν την ικανότητα της καγκελαρίου να επιβάλει την πολιτική της απορρόφησης των προσφύγων και μεταναστών από τη γερμανική κοινωνία και οικονομία, που συνεχώς γηράσκει και αποδυναμώνεται. Υστερα από τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Μόναχο και το Ανόβερο και τις δεκάδες απειλές από ακραίους ισλαμιστές, η ισλαμοφοβία και η ξενοφοβία έχουν επικρατήσει σε αρκετές περιοχές. «Δεν θα τα καταφέρουμε!», αναφώνησε σε άρθρο του ο αρχισυντάκτης της «Deutsche Welle», Αλεξάντερ Κουντάσεφ, αναφερόμενος στην υπόσχεση της Α. Μέρκελ για τη γρήγορη ενσωμάτωση των μεταναστών και την κάλυψη των αναγκαίων θέσεων στη γερμανική βιομηχανία με πρόσφυγες που έχουν εξειδικευτεί σε συγκεκριμένες εργασίες.
«Δεν θα τα καταφέρουμε, επειδή απαιτείται πολύς κόπος προκειμένου άνθρωποι διαφορετικής πολιτιστικής προέλευσης να αισθανθούν σαν το σπίτι τους», έγραψε η «DW», ασκώντας κριτική στην καγκελάριο, που προς το παρόν αποκρύπτει τα σχέδιά της αν θα θέσει για τέταρτη φορά υποψηφιότητα, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι επιθυμεί να παραμείνει στο αξίωμα της. Θα πρέπει όμως να προσπαθήσει πολύ. Η τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa, πριν από τις σημερινές εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική. Το ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών έχει μειωθεί στο 33% και το Εναλλακτικό AfD φθάνει το 12%, σε όλη τη Γερμανία.
Στις εκλογές του Μεκλεμβούργου οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι το ξενοφοβικό κόμμα θα αυξήσει πολύ τα ποσοστά του και θα ξεπεράσει τους Χριστιανοδημοκράτες. Το ινστιτούτο Insa αναφέρει μάλιστα ότι το AfD θα φθάσει το 23%, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες δεν θα ξεπεράσουν το 20%. Σημαντική αύξηση των ευρωσκεπτικιστών προβλέπεται και στο Βερολίνο, όπου θα γίνουν τοπικές εκλογές 18 Σεπτεμβρίου. Οι Γερμανοί εμφανίζονται απογοητευμένοι από την πολύ αργή μέχρι τώρα πορεία της ενσωμάτωσης του 1 εκατομμυρίου προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά και των άλλων μεταναστών, που εισήλθαν μέσα σε ένα χρόνο στη χώρα.
Εξι στους δέκα Γερμανούς απορρίπτουν την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης στο προσφυγικό. Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι η πολιτική της στο συγκεκριμένο ζήτημα βάλλεται από ακροδεξιές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, που οδηγούν την Ευρωπαϊκή Ενωση σε απομόνωση και διάλυση. Ουδεμία ουσιαστική, εναλλακτική πρόταση παρουσίασαν οι Σοσιαλδημοκράτες και η Αριστερά για το προσφυγικό – με εξαίρεση, φυσικά, τους αντιευρωπαϊστές και ακροδεξιούς λαϊκιστές. Ακόμη όμως κι αν αποδείξει ότι είναι «καγκελάριος από τεφλόν» (όπως την ονόμαζαν στα πρώτα χρόνια της εξουσίας της) και παραμείνει ισχυρή ηγέτις, θα έχει πολλά προβλήματα μπροστά της.Να πείσει τους πολίτες ότι το προσφυγικό μπορεί να διευθετηθεί, έστω και με αργούς ρυθμούς, και να επαναφέρει το χαμένο αίσθημα ασφάλειας. Αυτή είναι και η πιο δύσκολη αποστολή της, ιδίως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις συνεχείς απειλές από τους τζιχαντιστές.
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Το άλλο μεγάλο πρόβλημα της Καγκελαρίας είναι η απρόβλεπτη σχέση του Βερολίνου με την Τουρκία, που παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις λόγω των απειλών της Αγκυρας να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία με την Ε.Ε. για το προσφυγικό. «Η κ. Μέρκελ αναμφίβολα έχει κάνει τα δικά της λάθη, ιδιαίτερα στην προσφυγική κρίση. Αλλά δεν υπάρχει άλλος Ευρωπαίος ηγέτης με την εξουσία και την υπομονή να σφυρηλατήσει τις συμφωνίες που είναι απαραίτητες ώστε να διατηρηθεί η Ε.Ε. ενωμένη», τόνισε σε άρθρο του στους «Financial Times» o Ντέιβιντ Ράχμαν.
AΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου