Με απώτερο σκοπό να εξαλείψουν τους 50.000 Κούρδους μαχητές της οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και να καταλάβει την περιοχή Ροτζάβα (το κουρδικό τμήμα της Συρίας), οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν τις επιθέσεις στην Τζαραμπλούς, βορειοδυτικά του Ευφράτη. Οι μάχες, ωστόσο, επεκτάθηκαν και στα δύο κουρδικά τμήματα νοτίως των συνόρων της Τουρκίας, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία μιας κουρδικής ζώνης, που θα απέκλειε τις δυνάμεις του Ερντογάν να εισβάλουν περαιτέρω στο συριακό έδαφος.
Πλέον, οι τουρκικές επιθέσεις συνεχίζονται, με τις δυνάμεις του Πυροβολικού να χτυπούν τις περιοχές ανατολικά του Αζάζ, καθώς και εκείνες νότια και ανατολικά της Τζαραμπλούς, με τη συμβολή χερσαίων και αεροπορικών επιδρομών δυτικά της επαρχίας Αλ Μπαμπ και βορείως της Μανμπίτζ, όπου υπάρχουν μονάδες του ISIS. Οι κουρδικές Πολιτοφυλακές (YPG) ανακοίνωσαν, μάλιστα, ότι δεν έχουν στείλει καθόλου στρατιωτικές ενισχύσεις προς τη Μανμπίτζ και ότι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ότι πολεμάει μονάδες της κουρδικής Πολιτοφυλακής δυτικά του Ευφράτη «δεν αληθεύουν και αποτελούν απλώς ευτελή προσχήματα για να διευρύνει την κατοχή συριακής γης».
Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής πάνω από 100 επιθέσεις Πυροβολικού σε διάφορες περιοχές γύρω από την πόλη Τζαραμπλούς, πλήττοντας περισσότερους από 20 «τρομοκρατικούς» στόχους. Την ίδια ώρα, ο τουρκικός Στρατός φέρεται να έχει «εξουδετερώσει» μαχητές -χωρίς όμως να διευκρινίζεται η προέλευση αυτών- σε περισσότερα από δέκα χωριά στη Βόρεια Συρία, ενώ σημειώνεται πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις τώρα στρέφονται σε περιοχές στα δυτικά της χώρας. Η προέλαση των τουρκικών δυνάμεων, πάντως, στα ενδότερα της Βόρειας Συρίας έχει προκαλέσει ποικίλες επικρίσεις -με τις ΗΠΑ να χαρακτηρίζουν ως «απαράδεκτες» τις συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και ορισμένες οργανώσεις της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Συρία-, καθώς οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες ότι οι ασυντόνιστες στρατιωτικές επιχειρήσεις στα συριακά εδάφη θα δώσουν στο Ισλαμικό Κράτος περισσότερο χώρο για να οργανωθεί.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η χώρα του θα συνεχίσει να πολεμά όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τηρώντας τους κανόνες του δικαίου στο πλαίσιο της ευρείας επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη». Η Αγκυρα δεν κρύβει ότι ο πόλεμος που ξεκίνησε έχει δύο στόχους, τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αλλά και τους Κούρδους. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει πως ο Στρατός της χώρας γίνεται ολοένα και πιο ισχυρός και πιο αποτελεσματικός, καθώς οι «προδότες» απομακρύνθηκαν από το στράτευμα έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο.
Αντιδράσεις από ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια περίεργη κατάσταση «αναμονής», όπως συνήθως συμβαίνει λίγο πριν από τις εκλογές. Χωρίς να λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις από τον Λευκό Οίκο σε αυτή τη φάση, δεν είναι εντελώς ξεκάθαρη η αμερικανική στρατηγική, πέραν του γεγονότος ότι στηρίζει τους Κούρδους, που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος. Η επίσκεψη του αντιπρόεδρου Μπάιντεν στην Τουρκία έδωσε το «πράσινο φως» στην Αγκυρα για τις χερσαίες πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία, ωστόσο, έγινε για μία φορά ακόμη σαφές πως οι στόχοι Ουάσιγκτον και Αγκυρας στη Συρία παραμένουν διαφορετικοί. Παρά τα χαμόγελα, δεν ξεπάγωσαν οι σχέσεις των δύο χωρών, που παραμένουν στην κόψη του ξυραφιού, λόγω του «ασύλου» που προσφέρουν οι ΗΠΑ στο μεγάλο εχθρό του Ερντογάν, τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Οταν, λοιπόν, τα τουρκικά πυρά στράφηκαν εναντίον των Κούρδων, η Ουάσιγκτον αντέδρασε. Γι’ αυτόν το λόγο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνάντηση που αναμένεται να έχει σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 που πραγματοποιείται στην Κίνα.
Ο Λευκός Οίκος επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους τις τελευταίες ημέρες προς την Αγκυρα να επικεντρωθεί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και να σταματήσει τις εχθροπραξίες σε περιοχές όπου δεν δραστηριοποιείται αποδεδειγμένα η τρομοκρατική οργάνωση του ISIS. «Αυτές οι πολλαπλές, αντικρουόμενες επεμβάσεις εγκυμονούν κινδύνους γενικής ανάφλεξης», ανέφερε από την πλευρά του και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, προς επίρρωσιν των αμερικανικών θέσεων.
Η Τουρκία, παρ’ όλα αυτά, επιμένει. «Δεν αποδεχόμαστε σε καμιά περίπτωση ένα συμβιβασμό ή εκεχειρία μεταξύ της Τουρκίας και των κουρδικών στοιχείων», διεμήνυσε, από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, μετά τις αμερικανικές ανακοινώσεις περί εκεχειρίας της Αγκυρας με τις κουρδικές Πολιτοφυλακές. «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να υποδείξει στην Τουρκία ποια τρομοκρατική οργάνωση μπορεί να πολεμήσει», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο ίδιος.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου