Στη Σόφια, χίλιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης, φωνάζοντας «Παραίτηση» και «Παλιάνθρωποι». Έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης μπλοκάροντας την κυκλοφορία σε πολλούς σημαντικούς οδικούς κόμβους.
«Πώς μπορούμε να πουλάμε στη χώρα μας τη βενζίνη τόσο ακριβά όσο στην Ισπανία και το Λουξεμβούργο, τη στιγμή που είμαστε η πιο φτωχή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης!» έλεγε ο Ιβάν Ναϊντένοφ, οδηγός ταξί.
Η βενζίνη και το ντίζελ κοστίζαν σήμερα περίπου 2,40 λέβα, (1,2 ευρώ) και οι τιμές τους παραμένουν σταθερές εδώ και μία εβδομάδα. Όμως είχαν αυξηθεί 5% από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο, μια αύξηση επώδυνη για τους Βουλγάρους, ο μέσος μισθός των οποίων είναι 575 ευρώ.
Οι σημερινές διαδηλώσεις στρέφονταν επίσης κατά της αύξησης της φορολογίας των ρυπογόνων οχημάτων και της αύξησης της τιμής της θέρμανσης. Οι διαδηλωτές υπογράμμιζαν το χαμηλό επίπεδο των μισθών και ζητούσαν την παραίτηση της συντηρητικής κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ.
Συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς σημειώθηκαν στο Μπουργκάς, στη Μαύρη Θάλασσα, όπου ουρές δέκα χιλιομέτρων σχηματίσθηκαν στις εισόδους της πόλης που είχαν αποκλειστεί από τα αυτοκίνητα των διαδηλωτών, μετέδωσε ο δημόσιος ραδιοσταθμός BNR.
Politico: Ο Φειδίας Παναγιώτου είναι ο άνθρωπος του Έλον Μασκ στο Ευρωκοινοβούλιο
Τρεις αυτοκινητόδρομοι και πολλές οδοί παρέμειναν κλειστοί επί ώρες, δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία στη νοτιοδυτική Βουλγαρία προς την Ελλάδα, νότια προς την Τουρκία και στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Το συνδικάτο της αστυνομίας υποστήριξε τις διαδηλώσεις με δήλωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ένας βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο Εμίλ Ντιμιτρόφ, κατηγόρησε σήμερα τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση ότι βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις, οι οποίες οργανώνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι φόροι τους οποίους επιβάλλει η Βουλγαρία στα καύσιμα είναι οι χαμηλότεροι στην ΕΕ.
Οι διαδηλωτές κάνουν ωστόσο λόγο για ένα οιονεί μονοπώλιο της ρωσικής εταιρείας Lukoil, στην οποία ανήκει το μοναδικό βουλγαρικό διυλιστήριο και η οποία ελέγχει τις αποθήκες καυσίμων, πράγμα που της επιτρέπει να καθορίζει τις τιμές πριν από την επιβολή των φόρων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]