Οι Τραμπ και Πούτιν έφθασαν στην Αψίδα του Θριάμβου χωριστά από τους άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, όπως φάνηκε στις τηλεοπτικές εικόνες.
Ο Τραμπ χαιρέτισε τον ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ 6ο. Ο Πούτιν, ο οποίος έφθασε τελευταίος, χαιρέτισε επίσης δια χειραψίας τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Watch as Vladimir Putin gives Donald Trump a thumbs up at Armistice Day commemorations in Paris.
Live updates: https://t.co/DI2w7V7YqX#ArmisticeDay100 pic.twitter.com/FksAwkVXCn
— euronews (@euronews) 11 Νοεμβρίου 2018
Εκδηλώσεις μνήμης έγιναν την Κυριακή (11/11) παγκοσμίως για τα 100 χρόνια από την ανακωχή με την οποία τερματίστηκε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Ινδία ήταν οι πρώτες χώρες που τίμησαν σήμερα τους 150.000 νεκρούς τους στον Μεγάλο Πόλεμο του 1914-1918.
Πολλοί άνθρωποι μετείχαν σε εκδήλωση που έγινε στο Νέο Δελχί στη μνήμη των Ινδών που έπεσαν στο μέτωπο.
“Ήταν ένας πόλεμος στον οποίο η Ινδία δεν εμπλεκόταν άμεσα και όμως στρατιώτες μας πολέμησαν παντού μόνον για το μέλλον της ειρήνης”, αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.
Οι εκδηλώσεις για την επέτειο αυτή γίνονται την ώρα που η Ινδία, η οποία ήταν τότε βρετανική αποικία, επιδιώκει μεγαλύτερη αναγνώριση της συμβολής της στον συμμαχικό στρατό. Συνολικά 1,3 εκατομμύρια Ινδοί στρατιωτικοί είχαν καταταγεί κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και 74.000 είχαν χάσει τη ζωή τους.
Στην Αυστραλία τελετή έγινε στο Εθνικό Μνημείο για τον Πόλεμο στην Καμπέρα, όπου ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον μίλησε για τις θυσίες των συμπατριωτών του, ενώ στην Αδελαΐδα αεροπλάνο έριξε χιλιάδες χάρτινες κόκκινες παπαρούνες. Στη Νέα Ζηλανδία επίσης τηρήθηκε στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον σιγή δύο λεπτών στη μνήμη των θυμάτων και ακολούθησαν κανονιοβολισμοί.
Μιλώντας στις εκδηλώσεις στην Καμπέρα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον σημείωσε ότι πρέπει “να αντλήσουμε τα διδάγματα από το παρελθόν ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές των ημερών μας, για τα παιδιά μας και για τις επόμενες γενιές”.
Αυτοί που έχασαν τη ζωή τους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο “έδωσαν το ‘σήμερα’ το δικό τους για το ‘αύριο’ το δικό μας”, σημείωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία που εκφώνησε ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην Καμπέρα.
Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι υπηρέτησαν στον αυστραλιανό στρατό, εκ των οποίων περισσότεροι από 300.000 είχαν αναπτυχθεί στο εξωτερικό. Περίπου 62.000 σκοτώθηκαν, ενώ τότε η Αυστραλία είχε μόλις 5 εκατομμύρια κατοίκους.
Περισσότεροι από 10.000 στρατιώτες του αυστραλιανού και νεοζηλανδικού σώματος στρατού έχασαν τη ζωή τους στην Μάχη της Καλλίπολης στην Τουρκία, στην οποία ηττήθηκαν οι Σύμμαχοι.
Στη Νέα Ζηλανδία, οι εκδηλώσεις μνήμης άρχισαν με τήρηση δύο λεπτών σιγής στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου.
Διαβάστε ακόμα: 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου: Οι μάχες και οι αριθμοί
Η κύρια τελετή στην Ευρώπη έγινε το Παρίσι, παρουσία περίπου 70 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν αντίστοιχα.
Από νωρίς το πρωί (9:00 τοπική ώρα ) και από το κεφαλόσκαλο του προεδρικού Μεγάρου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ υποδέχονται τον έναν μετά τον άλλο τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που έφθασαν στο Παρίσι για τις εκδηλώσεις της εκατονταετηρίδας.
Στο Παρίσι βρίσκεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Με ειδικά πούλμαν οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα μεταφερθούν στη συνέχεια στην Αψίδα του Θριάμβου όπου στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) προγραμματίζεται να ξεκινήσει η επετειακή εκδήλωση γύρω από την άσβεστη φλόγα του Αγνώστου Στρατιώτη.
Οι δύο ηγέτες ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι οι μόνοι που δεν θα περάσουν σήμερα από το προεδρικό μέγαρο αλλά θα μεταβούν μόνοι τους κατ’ ευθείαν στην Αψίδα.
Λόγω της σχετικής κακοκαιρίας με λίγη βροχή στο Παρίσι, ειδικές εγκαταστάσεις με υπόστεγα, έχουν τοποθετηθεί στην πλατεία των Ηλυσίων μπροστά από την Αψίδα.
Για λόγους ασφάλειας τα μέτρα είναι δρακόντεια και είναι δύσκολο για το κοινό να πλησιάσει την Αψίδα, οι δε δημοσιογράφοι είναι καταδικασμένοι να δουλέψουν εξ αποστάσεως.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα εκφωνήσει λόγο, για την ειρήνη, για τα διδάγματα που αποκομίζει η Ευρώπη από τις καταστροφικές συνέπειες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αναμένεται δε ότι για ακόμα μια φορά θα μιλήσει για την πολυπολιτισμικότητα στην οποία θα πρέπει να στηριχθεί η ανοικοδόμηση της ειρήνης του αύριο.
Στις έννοιες της πολυμέρειας και πολυπολιτισμικότητας είναι αφιερωμένο και το πρώτο «Φόρουμ για την Ειρήνη» που θα εγκαινιασθεί το απόγευμα στο κέντρο διαλέξεων της Βιλέτ στο 19ο διαμέρισμα των Παρισίων.
Μετά την εκδήλωση στην Αψίδα, οι προσκεκλημένοι θα έχουν γεύμα στο προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια με τα ειδικά λεωφορεία θα μεταφερθούν στη Βιλέτ για την έναρξη του Φόρουμ.
Ωθούμενος από την έννοια της πολυμέρειας, ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να παραχωρήσει τη θέση του στην Καγκελάριο Μέρκελ για να εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία.
Στο Φόρουμ δεν θα συμμετέχει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την ίδια ώρα θα μεταβεί στο κοντινό προάστιο των Παρισίων Σιρέν όπου ευρίσκεται ένα νεκροταφείο Αμερικανών στρατιωτών.
Δύο γυμνόστηθες διαδηλώτριες της οργάνωσης Femen παραβίασαν τα μέτρα ασφαλείας και έτρεξαν προς την αυτοκινητοπομπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Παρίσι. Άμεσα συνελήφθησαν από την αστυνομία.
Να σημειωθεί ότι χθες ακύρωσε τη μετάβασή του στο αμερικανικό νεκροταφείο στο Μπουά Μπελό (Bois Belleau) λόγω κακοκαιρίας, θέμα για το οποίο έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις από Αμερικανούς συμπολίτες του.
Μετά την επίσκεψή του στη Σιρέν ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]