Γράφει ο Μιχάλης Μαρδάς
Το ΕΤ Magazine του EleftherosTypos.gr σε αυτό το τεύχος σας μεταφέρει στα υψηλά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου λείπουν μόνο δύο κομμάτια από το να συντεθεί ένα πλήρες γερμανικό μοντέλο.
Αυτός που έκανε την αρχή ήταν ο περιβόητος Βάλτερ Χολστάιν. Ήταν καθηγητής δικαίου, στέλεχος των ναζί και μεταξύ άλλων έχει κατηγορηθεί ότι υπήρξε ο εμπνευστής του σχεδίου δήμευσης των περιουσιών των Εβραίων και αυτός που συνέταξε το καταστατικό μιας ένωσης ευρωπαϊκών χωρών με ηγέτιδα χώρα τη ναζιστική, τότε, Γερμανία.
Το σχέδιό του μάλιστα βρήκε πλήρη εφαρμογή στην Συνθήκη που υπεγράφη το 1957 στη Ρώμη και ο ίδιος έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας! Από τότε μέχρι σήμερα έχει μπει πολύ νερό στο αυλάκι.
Η Γερμανία έχει αποκηρύξει μετά βδελυγμίας κάθε ναζιστική ρητορική και οι Γερμανοί κατέχουν περισσότερες θέσεις-κλειδιά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Γερμανοί υπήκοοι κατέχουν 1.382 υψηλόβαθμες θέσεις στην Επιτροπή, ποσοστό 10,2%, και είναι «η μεγαλύτερη ομάδα μπροστά από τη Γαλλία και το Βέλγιο», όπως αναφέρει η «Τέταρτη έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης για την παρουσία γερμανικού προσωπικού σε διεθνείς οργανισμούς».
Η γερμανική παρουσία στην Κομισιόν αυξήθηκε κυρίως μετά τον Νοέμβριο του 2014, τόσο σε πολιτικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο. Εννέα από τους 28 Ευρωπαίους επιτρόπους έχουν αναθέσει τη διεύθυνση του γραφείου τους σε Γερμανούς. Γερμανοί υπάρχουν σε τέσσερις γενικές γραμματείες και έξι επιτροπές, διαθέτοντας τις περισσότερες θέσεις-κλειδιά στη διοίκηση σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Σημειώνουμε ότι αυτή την στιγμή οι Γερμανοί που είναι σε θέσεις-κλειδιά στην Ευρώπη είναι ο επίτροπος προϋπολογισμού Γκίντερ Ετινγκερ , ο διοικητής του ESM δηλαδή Κλάους Ρέκλινγκ, της ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων ΕΙΒ Βέρνερ Χόγιερ, του Ταμείου εξυγίανσης των τραπεζών Ελκε Κένινγκ, του Euro Group όπου ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Ολαφ Σολτς είναι αυτός που έχει βαρύνουσα γνώμη.
Ρωσία: Η άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρησιμοποίηση πυραύλων μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Τι λείπει από τους Γερμανούς για να εδραιώσουν πλήρως την παρουσία τους στα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης; Να πάρουν την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και οι δύο αυτές θέσεις θα κριθούν το 2019.
Ξεκινάμε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την αντικατάσταση του Μάριο Ντράγκι. Οι Γερμανοί διεκδικούν πολύ την συγκεκριμένη θέση και έχει αξία να αναφερθεί το παρασκήνιο που παίχτηκε για την εκλογή του αντιπροέδρου της ΕΚΤ Λουίς Ντε Γκίντος.
Η επιλογή του «νότιου» ντε Γκίντος για την αντιπροεδρία αυξάνει τις πιθανότητες ενός «βόρειου», όπως του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν, να αντικαταστήσει τον Μάριο Ντράγκι στην κεφαλή της ΕΚΤ το 2019.
Σε ότι έχει να κάνει με τον αντικαταστάτη του Γιούνκερ ο 46χρονος Βαυαρός Μάνφρεντ Βέμπερ ήταν ο πρώτος που άνοιξε τον χορό για τη διαδοχή του Λουξεμβούργιου στην Κομισιόν. Ο Βέμπερ πρόσφατα εξελέγη πρόεδρος του ΕΛΚ και θα πρέπει να γίνουν πάρα πολλά πράγματα για να χάσει την μάχη της Κομισιόν. Μάλιστα η νίκη του απέναντι στον Αλεξ Στουμπ ήταν τόσο αναμενόμενη καθώς ο Δαυίδ ελάχιστες φορές θα μπορούσε να νικήσει τον Γολιαθ και στην προκειμένη περίπτωση η Φινλανδία και ο Στουμπ δεν είχαν πολλές ελπίδες.
Μάλιστα στην πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Στουμπ στον διευθυντή του ΕleftrherosTypos.gr Γιώργο Μιχαηλίδη (διαβάστε εδώ) είχε τονίσει ότι η κόντρα του με τον Βέμπερ είναι σαν ένας αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας και σε τέτοια ματς υπάρχει μόνο ένα φαβορί.
Οι θέσεις-κλειδιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατέχονται από Γερμανούς και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο καθώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια ήταν φανερή η επιθυμία της Γερμανίας να μπει στα κέντρα αποφάσεων και ουσιαστικά να είναι αυτή που κινεί τα νήματα στην Ευρώπη.
Σε ότι έχει να κάνει με τον διάδοχο του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η μεγάλη έκπληξη μπορεί να κρύβεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδα Frankfurter Rundschau: «η Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να σκεφτεί μήπως θα προσέφερε ακόμη μεγαλύτερη υπηρεσία στην Ευρώπη, θέτοντας η ίδια υποψηφιότητα για ένα από τα κορυφαία αξιώματα, το οποίο επίσης αναζητεί διάδοχο μέσα στο 2019. Πρόκειται για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία σήμερα ασκεί ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ. Εκεί η Μέρκελ θα μπορούσε να καταθέσει την εμπειρία της σε ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα. Και κυρίως θα εξασφάλιζε ένδοξη αποχώρηση από την καγκελαρία. Τέτοια ευκαιρία δεν θα ξαναβρεθεί πολύ γρήγορα. Ίσως μάλιστα να είναι και η τελευταία».
Βαδίζουμε λοιπόν για ένα πλούσιο σε εξελίξεις 2019 και από την στιγμή που καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν δείχνει την θέληση αλλά κυρίως την δυναμική για να ανακόψει την γερμανική πορεία είναι πολύ πιθανό τα επόμενα χρόνια οι πάντες να κινούνται σε όλα α επίπεδα υπό τους γερμανικούς ήχους.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]