Ο Ριμπολόβλεφ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έρευνας που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο από τη γενική εισαγγελία του Μονακό για «διαφθορά», «αθέμιτη άσκηση επιρροής, ενεργητική και παθητική», και συνέργεια στα αδικήματα αυτά. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2017, για την ίδια υπόθεση είχε τεθεί υπό κράτηση ο Φιλίπ Ναρμινό, λίγες ημέρες αφού υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης του πριγκιπάτου, μετά τις αποκαλύψεις της Le Monde.
Την εποχή που ήταν σε δικαστική αντιπαράθεση, για μια υπόθεση απάτης, με τον Ελβετό έμπορο έργων τέχνης Ιβ Μπουβιέ, ο Ριμπολόβλεφ φέρεται ότι έτυχε «ευνοϊκής μεταχείρισης» από τις δικαστικές αρχές του Μονακό.
Σύμφωνα πάντα με τη Le Monde, άνθρωποι του περιβάλλοντος του ιδιοκτήτη της AS Monaco αντάλλαζαν μηνύματα με τους επικεφαλής της τοπικής δικαστικής αστυνομίας, ακόμη και με τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον Φιλίπ Ναρμινό, ο οποίος παραιτήθηκε.
Τι λέει ο δικηγόρος του
Ο δικηγόρος του επιχειρηματία δήλωσε στην εφημερίδα Vedomosti ότι τα ανακριτικά όργανα προσκάλεσαν τον Ριμπολόβλεφ για να συζητήσουν και να ακούσουν τη δική του άποψη για την υπόθεση: «Λυπούμαστε επειδή παραβιάστηκε η μυστικότητα της ανάκρισης και παρακαλούμε να τηρηθεί αυστηρά το κριτήριο της αθωότητας μέχρι την απόδειξη της ενοχής. Τα γεγονότα, με βάση τα οποία κλήθηκε και απαιτούν τη δική του μαρτυρία σχετίζονται με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου της δικηγόρου του, κάτι που αυτή τη στιγμή αμφισβητείται από τους νομικούς στο Εφετείο του Μονακό».
Ποιος είναι ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ
Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, γεννήθηκε το 1966 στην Περμ. Ξεκίνησε ως γιατρός αλλά στην συνέχεια έβγαλε την ιατρική ποδιά και φόρεσε το κοστούμι του επιχειρηματία ιδρύοντας μια εταιρεία με το όνομα Magnetics η οποία ασχολείτο με τη μαγνητική θεραπεία.
Τα λεφτά άρχισαν να ρέουν άφθονα στην τσέπη του και έγινε ο πρώτος επιχειρηματίας στην περιοχή της πόλης Περμ, ο οποίος απέκτησε πιστοποιητικό από το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, δίδοντάς του έτσι το δικαίωμα να πραγματεύεται με αξιόγραφα, ενώ το 1992 ίδρυσε την πρώτη επενδυτική του εταιρεία. Το 1994 ίδρυσε μια τράπεζα και απέκτησε μετοχικά μερίδια σε αρκετές βιομηχανικές επιχειρήσεις στην Περμ, ενώ έγινε μέλος και στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών αυτών.
Το 1995 πούλησε ένα σημαντικό μέρος των μετοχικών του μεριδίων και ενοποίησε τις επενδύσεις του δίνοντας βάσηστις επιχειρήσεις της βιομηχανίας καλίου και συγκεκριμένα στην Uralkali.
Η αγορά του Σκορπιού
Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, o Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ κατέλαβε τη 13η θέση στον κατάλογο με τους 200 πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ρωσίας με την περιουσία του να εκτιμάται στα 9,5 δισ. Δολάρια.
Από όλα τα υπάρχοντα του Ριμπολόβλεφ, το πιο γνωστό είναι το διάσημο ακίνητο Maison de l ’Amitie («Οίκος της Φιλίας») που ανήκε στον Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτεία της Φλώριδας, αξίας 95 εκατ. δολάρια
Επέστρεψε ο πύρινος εφιάλτης στην Καλιφόρνια - Νέα μέτωπα φωτιάς και εκκενώσεις
Τον Απρίλιο του 2013, η Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα αναδείχθηκε αγοραστής του νησιού του Ωνάση, του διάσημου Σκορπιός στην Ελλάδα, το οποίο πούλησε η Αθηνά Ωνάση – Ρουσέλ. Η πώληση ολοκληρώθηκε για το ποσό των 100 εκ. σε βρετανικές λίρες (GBP), ή περίπου 154 εκ. δολάρια (USD).
Οι εργασίες ανοικοδόμησης του τεράστιου αυτού έργου, για τα ελληνικά δεδομένα, άρχισαν στο τέλος του καλοκαιριού του 2018, καθώς αυτή τη στιγμή οι υπεύθυνοι του έργου περιμένουν την τελευταία άδεια ώστε να αρχίσουν τις εργασίες.
Ο Ρώσος κροίσος σχεδιάζει την ανοικοδόμηση επαύλεων στο νησί, ένα έργο ύψους 120.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο περιλαμβάνει την ανέγερση 12 ή και περισσότερων πολυτελών μονοκατοικιών, εμβαδού 500 έως 1.200 τμ η καθεμία, με συνολική δυναμικότητα 48 κλινών καθώς και άλλες συνοδευτικές εγκαταστάσεις, όπως spa, εστιατόρια και μαρίνα. Ακόμα έχει σχεδιαστεί η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως γήπεδα γκολφ, τένις, μπάσκετ και ποδοσφαίρου.
Το νησί που αποκτήθηκε από την οικογένεια Ωνάση φαίνεται ότι θα θυμηθεί ξανά τις ένδοξες στιγμές που έζησε όταν ήταν στην ιδιοκτησία του Έλληνα κροίσου Αριστοτέλη Ωνάση.
Στόχος της οικογένειας Ριμπολόβλεφ είναι να δημιουργήσει το πρώτο συγκρότημα πολυτελών καταλυμάτων στην Ελλάδα, που βρίσκεται σε ιδιωτικό νησί και ένα από τα λίγα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το νησί του Σκορπιού που αποκτήθηκε πριν περίπου πέντε χρόνια από την χρυσή κληρονόμο του Αριστοτέλη Ωνάση, Αθηνά, εμπίπτει σε ειδικό καθεστώς προστασίας, αφού ολόκληρη η ζώνη στην οποία ανήκει έχει χαρακτηριστεί Natura.
Διαβάστε επίσης: Επένδυση με σεβασμό στον Ωνάση: Ο Ελεύθερος Τύπος ξεναγήθηκε στον Σκορπιό πριν την ανάπλαση
Αυτό σημαίνει, με βάση τους πολεοδομικούς κανονισμούς, ότι δεν μπορεί να χτιστεί πάνω από το 5% του νησιού, γι’ αυτό και η ανάπτυξή του γίνεται με πολύ προσεκτικά βήματα και, όπως έχει δηλώσει ο οικοδεσπότης του, σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον.
Για τη μεγάλη τουριστική επένδυση που γίνεται στο νησί, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος, ο οποίος δήλωσε ότι «η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι πάντα υπέρ των μεγάλων επενδύσεων στα νησιά της, αρκεί οι επενδύσεις αυτές να λειτουργούν με ίσους συνταγματικούς όρους με την κάθε ιθαγενή επιχείρηση».
Στη συνέχεια ο κ. Γαλιατσάτος, αναφέρθηκε στους περιβαλλοντολογικούς όρους που έθεσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στους εκπροσώπους του Ρώσου κροίσου, καθώς το νησί βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής ΝΑΤURA είναι δρακόντειοι. «Από τη στιγμή που η πλευρά των επενδυτών ανταποκρίθηκε στους περιβαλλοντολογικούς όρους και ακολούθησαν όλες τις νόμιμες διαδικασίες που έπρεπε, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έδωσε το “πράσινο φως” για την μεγάλη αυτή επένδυση».
Αναφερόμενος στα οφέλη που πιθανόν θα έχει η οικονομία των Ιονίων Νήσων από την ανέγερση μιας τόσο σπουδαίας μονάδας στο νησί του Σκορπιού ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε ότι «η επένδυση του κ. Ριμπολόβλεφ θα φέρει μεγάλα κεφάλαια, θα απασχολήσει κόσμο από την περιοχή καθώς θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και στη γειτονική περιοχή της Λευκάδας θα αναπτυχθούν αρκετά καλά καταστήματα για να φιλοξενήσουν τους πλούσιους επισκέπτες του Σκορπιού».
Για τη μεγάλη τουριστική μονάδα στο Σκορπιό, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Θεόδωρος Χαλικιάς, ο οποίος θεωρεί ότι «είναι μια θετική επένδυση, υψηλού επιπέδου που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στο νησί». Ο κ. Χαλικιάς τόνισε ότι η εταιρεία του σεβάστηκε τους αυστηρούς περιβαλλοντολογικούς όρους που έθεσε η ΠΙΝ. «Οι εκπρόσωποι του κ. Ριμπολόβλεφ, όπου συνομιλούσαμε όλο αυτό το διάστημα σεβάστηκαν απόλυτα τους όρους που τους τέθηκαν για το περιβάλλον του νησιού. Μάλιστα εμείς εξετάσαμε και την παραμικρή λεπτομέρεια που θα γίνει στο νησί όπως είναι τα φυτά, το χώμα και πολλά άλλα».
«Απ’ ό,τι ξέρουμε μεγάλο μέρος του προσωπικού που θα δουλέψει στην τεράστια αυτή μονάδα, θα είναι από την περιοχή της Λευκάδας. Διοικητικό προσωπικό, καμαριέρες, σερβιτόροι, φύλακες μπορεί να είναι ντόπιοι και έτσι θα μειωθεί η ανεργία στο νησί. Ακόμα συνεργεία διάφορων κατασκευών θα πάνε στο Σκορπιό για τις εργασίες ανοικοδόμησης της μονάδας» λέει ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Θεόδωρος Χαλικιάς για τις νέες θέσεις εργασίας που πρόκειται να δημιουργηθούν στο νησί από την επένδυση του Ρώσου κροίσου.
Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, στάθηκε στην μέχρι τώρα καλή συνεργασία και σχέση που έχει η τοπική κοινωνία με τους εκπροσώπους του κ. Ριμπολόβλεφ. «Οι δωρεές που έχουν γίνει στη Λευκάδα, τον δήμο, την περιφέρεια, το λιμεναρχείο, σε φορείς και κοινωφελή ιδρύματα του νησιού είναι πολύ μεγάλες και σημαντικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες έγινε δωρεά μια μεγάλη και ακριβή μηχανή σκάφους, στο δήμο Μεγανησίου, στο ταχύπλοο που μεταφέρει στη Λευκάδα ασθενείς από το μικρό νησί του Ιονίου».
Ριμπαλόβλεφ και ποδόσφαιρο
Αφού πρώτα επεχείρησε την αγορά της Ντιναμό Μινσκ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Ριμπαλόβλεφ έγινε μεγαλομέτοχος της ΑΣ Μονακό στις 23 Δεκεμβρίου 2011 έχοντας στην κατοχή του, μέσω της εταιρίας Monaco Sport Invest (MSI), ποσοστό 66 % επί των μετοχών του συλλόγου.
Η Μονακό βρισκόταν τότε κοντά στον υποβιβασμό της στην Νασιονάλ, καταφέρνοντας τελικώς να σωθεί χάρη σε επενδύσεις που έγιναν στη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου της σεζόν 2011-2012, με την ομάδα να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην Λιγκ 2 την σεζόν 2012-2013.
Ο νέος Ρώσος μεγαλομέτοχος αποφάσισε να προχωρήσει σε ριζική αναδιοργάνωση του συλλόγου στο σύνολό του τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου με, μεταξύ άλλων, την άφιξη του Τορ-Κρίστιαν Κάρλσεν στην θέση του Γενικού Διευθυντή του συλλόγου και την επιστροφή του Ζαν-Λουί Καμπορά ως προσωπικού του συμβούλου.
Επένδυσε στην ομάδα αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και απέκτησε, μεταξύ άλλων, τον Κλαούντιο Ρανιέρι στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου και διάφορους διεθνείς παίκτες όπως ο Λούκας Οκάμπος έναντι του ποσού των 11 εκατομμυρίων ευρώ, ή ακόμη τον Αντρέα Ράτζι.
Στη διάρκεια της θερινής μεταγραφικής περιόδου του 2013, η Μονακό απέκτησε δύο νέους ποδοσφαιριστές από την ΦΚ Πόρτο (Χάμες Ροδρίγες και Ζοάο Μουτίνιο) έναντι συνολικού ποσού της τάξεως των 70 εκατομμυρίων ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των πριμ). Λίγο καιρό αργότερα, η απόκτηση των Ρικάρντο Καρβάλιο από την Ρεάλ Μαδρίτης και Ραδαμέλ Φαλκάο από την Ατλέτικο Μαδρίτης, επισημοποιήθηκαν από την ομάδα του Πριγκιπάτου. Ο τελευταίος έγινε και ο πλέον ακριβοπληρωμένος παίκτης στην ιστορία του γαλλικού ποδοσφαίρου.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]