Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι ότι πιο καινούριο της γενιάς MAX και φημίζεται για τη μικρή κατανάλωση καυσίμων σε σχέση με άλλα αεροσκάφη αλλά και τη δυνατότητα που παρέχει για μεταφορά μεγάλου αριθμού επιβατών.
Η τραγωδία στην Ινδονησία είναι η πρώτη στην οποία εμπλέκεται αεροσκάφος της γενιάς MAX. Η Boeing σε ανακοίνωσή της εξέφρασε την «βαθιά οδύνη» της εταιρείας και δήλωσε «έτοιμη να παρέχει οποιαδήποτε τεχνική βοήθεια» στις έρευνες.
Η κατασκευάστρια εταιρεία έβγαλε σε κυκλοφορία το Boeing 737 MAX 8 στις 8 Δεκεμβρίου του 2015 και η πρώτη πτήση με το συγκεκριμένο μοντέλο έγινε ένα μήνα αργότερα.
Το πρώτο αεροσκάφος του συγκεκριμένου μοντέλου άνηκε στη μαλαισιανή Malindo Air και εκτελούσε την πτήση Κουάλα Λουμπούρ-Σιγκαπούρη.
Ανοίγει και πάλι η Παναγία των Παρισίων
Η σειρά MAX είναι η μεγαλύτερη σε πωλήσεις στην ιστορία της εταιρείας Boeing. Το μοντέλο 8 δεν αποτελεί εξαίρεση και χρησιμοποιείται από πολλές αεροπορικές παγκοσμίως.
Ενδεικτικά, Boeing 737 MAX 8 έχουν low cost εταιρείες όπως η Sunwing Airlines στον Καναδά και η Corendon Airlines στην Τουρκία. Παράλληλα το συγκεκριμένο μοντέλο αεροσκάφους περιμένουν να παραλάβουν εταιρείες όπως η Icelandair, κορυφαία αεροπορική της Ισλανδίας και η Virgin Australia, δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική στον κόσμο.
Το 2017 η Boeing αναγκάστηκε να διακόψει τις δοκιμαστικές πτήσεις των 737 MAX 8 εξαιτίας του ότι διαπιστώθηκαν «προβλήματα ποιότητας» σε κάποιες τουρμπίνες που χρησιμοποιούνται σε αυτό το μοντέλο. Τότε καθηλώθηκαν 21 Boeing 737 MAX 8.
Για την ιστορία, στην Ινδονησία έγινε το πρώτο δυστύχημα με MAX 8 ενώ για πρώτη φορά εμφανίστηκε πρόβλημα σε πτήση τον Ιούλιο, όταν αεροσκάφος της Jet Airways που εκτελούσε το δρομολόγιο Μουμπάι-Χενάι συγκρούστηκε με πουλί. Τότε κανένας από τους επιβάτες δεν τραυματίστηκε και το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια. Όμως η Jet Airways δεν αποφάσισε να το επισκευάσει και το δρομολόγιο της επιστροφής εκτελέστηκε από αεροσκάφος άλλου μοντέλου.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]