Για τέσσερα χρόνια, η Κολομβιανή κυβέρνηση και οι αντάρτες είχαν κλειδωθεί σε διαπραγματεύσεις. Φέτος για πρώτη φορά, οι δύο πλευρές δήλωσαν την τελική τους συμφωνία.
«Σήμερα αρχίζει το τέλος της ταλαιπωρίας, του πόνου και της τραγωδίας του πολέμου,» δήλωσε ο πρωθυπουργός Χουάν Μανουέλ Σάντος σε εθνική τηλεοπτική διεύθυνση αφού είχε ανακοινωθεί η συμφωνία. «Ας ανοίξουμε την πόρτα μαζί σε μια νέα σελίδα της ιστορίας μας.»
Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε στην Αβάνα της Κούβας όπου έλαβαν χώρα οι συνομιλίες, σημειώνει ουσιαστικά τη λήξη του τελευταίου μεγάλου αντάρτικου αγώνα στη Λατινική Αμερική.
Οι αντάρτες, γνωστοί ως οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, θα εγκαταλείψουν τα όπλα τους, ενώ πρώην μαχητές θα μπορέσουν επιτέλους να επιστρέψουν στην καθημερινή τους ζωή.
Παρ’ όλα αυτά, για τους περισσότερους Κολομβιανούς η συμφωνία είναι απλά μια υπόσχεση πως ο πόλεμος, ο οποίος διήρκησε 52 χρόνια, κόστισε γύρω στις 220.000 ζωές και εκτόπισε πάνω από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους, επιτέλους πλησιάζει στο τέλος του.
Ένα μεγάλο εμπόδιο εξακολουθεί να είναι η επικύρωση της συμφωνίας. Ο Σάντος, ο οποίος έχει «στοιχηματίσει» την κληρονομιά του σε μια συμφωνία, πρέπει τώρα να σιγουρέψει πως οι κάτοικοι της Κολομβίας θα ψηφίσουν σωστά στο επερχόμενο δημοψήφισμα.
Άσμα αλ Άσαντ: Η σύζυγος του Μπασάρ Αλ Άσαντ καταθέτει αίτηση διαζυγίου
Όμως ο προκάτοχος του Σάντος, ο πρώην πρωθυπουργός Αλβάρο Ουρίμπε, του οποίου η θητεία έληξε το 2010, κινητοποιείται κατά της έγκρισης αυτής.
Ο Ουρίμπε είναι υπεύθυνος για τις πρώτες στρατιωτικές νίκες που ανάγκασαν τους αντάρτες να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση. Τώρα όμως οδηγεί μια εκστρατεία ενάντια της συμφωνίας, λέγοντας ότι ισοδυναμεί με άδικη αμνηστία για τους αντάρτες.
«Δε θα περάσουν ούτε μία ημέρα στη φυλακή,» δήλωσε η Παλόμα Βαλένθια, μία γερουσιαστής στο κόμμα του Ουρίμπε, αναφερόμενη στους αντάρτες. «Αυτή η συμφωνία δεν είναι δίκαιη.»
Άλλοι όμως είδαν τη συμφωνία ως ένα σημαντικό βήμα για μια χώρα 50 εκατομμυρίων ανθρώπων, των οποίων η αναπτυσσόμενη οικονομία παρεμποδίζεται από καιρό από το γεγονός ότι το κράτος δεν ελέγχει το σύνολο της επικράτειάς του.
«Είναι μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα να δημιουργήσει ένα δημοκρατικό κράτος, το οποίο θα μας επιτρέψει να ζήσουμε σε ειρήνη,» δήλωσε η Μαρία Έμμα Γουίλς, πολιτική αναλύτρια για μια ομάδα έρευνας της κυβέρνησης.
Η Γουίλς προειδοποίησε όμως πως «η συμφωνία έχει ισχυρή αντιπολίτευση, και η επόμενη δουλειά μας θα είναι η δημόσια υπεράσπιση της.»