Η Κίνα, που έχει φιλόδοξα σχέδια για επέκταση του Δρόμου του Μεταξιού προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω του λιμανιού του Πειραιά που ελέγχει στην Ελλάδα, δεν είναι καθόλου αδιάφορη, τουναντίον, για τις εξελίξεις στα Σκόπια.
Ο ανταποκριτής του Politico Bruno Macaes δεν παραλείπει, φυσικά, να παρουσιάσει τη σημασία που έχει για τη Μόσχα η έκβαση του δημοψηφίσματος που θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Σημειώνει το ρόλο που παίζει στην καμπάνια ενόψει της 30ης Σεπτεμβρίου το φιλορωσικό κόμμα «Ενωμένη Μακεδονία» του Γιάνκο Μπάτσεφ -συνεργάτη του Αλεξάντερ Ντούγκιν, «του Ρώσου φιλοσόφου και προπαγανδιστή γνωστού για τους δεσμούς του με κάθε αντιδραστικό κίνημα στην Ευρώπη» αλλά και ότι η απώλεια της ΠΓΔΜ για τη Ρωσία μετά από εκείνη του Μαυροβουνίου «θα φαινόταν σαν απροσεξία» στη Μόσχα.
Παράλληλα παρουσιάζει τη ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια ως «φωλιά κατασκόπων, η τρίτη και μικρότερη αιχμή σ’ ένα τρίγωνο που περιλαμβάνει το Βελιγράδι και τη Σόφια. Υπό την καθοδήγηση του “μυθικού” Όλεγκ Σέρμπακ, συμμαθητή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η πρεσβεία ανέπτυξε έναν ισχυρό μηχανισμό κατασκοπίας που επισήμως διαθέτει πέντε αξιωματικούς, εκ των οποίων ο ένας ειδικεύεται στα ενεργειακά και δύο μιλούν τέλεια Αλβανικά και είναι επικεφαλής των επαφών με την μειονότητά τους στη χώρα».
Η ΠΓΔΜ πεδίο μάχης μεταξύ Δύσης και… Κίνας
Το άρθρο, ωστόσο, στέκεται σ’ εναν άλλο, μεγάλο παίκτη, στον οποίο αναφέρθηκε ο εθνικιστής πολιτικός Λιούπτσο Παλέφσκι: «Η Μακεδονία είναι πεδίο μάχης μεταξύ δύο δυνάμεων. Από τη μία πλευρά είναι η Δύση. Κι από την άλλη… η Κίνα». Όπως είπε στον ανταποκριτή του Politico o Παλέφσκι, «η Ρωσία είναι μόνον μύες. Ο εγκέφαλος και τα χρήματα είναι η Κίνα» εξηγώντας ότι οι Κινέζοι θέλουν να χτίσουν το νέο δρόμο του Μεταξιού κι ότι ο μόνος τρόπος για τη Δύση να σταματήσει αυτόν τον δρόμο «είναι να πυροδοτήσει σύγκρουση στα Βαλκάνια».
Οι Κινέζοι, εξηγεί, θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο Δρόμο του Μεταξιού μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης και του λιμανιού τους στην Ελλάδα. Ο τρόπος για να σταματήσουν αυτό το δρόμο είναι να προκαλέσουν σύγκρουση στα Βαλκάνια, ισχυρίζεται.
Ο Παλέφσκι ισχυρίζεται ότι η Δύση προκαλεί χάος στη χώρα του, υποδαυλίζοντας τα πάθη με την αλλαγή του ονόματος για να εμποδίσει ή να διαταράξει τα κινεζικά σχέδια, αφού αν η ΠΓΔΜ πέσει σε χάος (ή ένταχθεί στο ΝΑΤΟ) «η Κίνα θα χάσει τον μόνο διαθέσιμο δρόμο προς την Ευρώπη, επειδή ο δρόμος μπορεί να περάσι μόνον μέσω τριών χωρών και οι δύο -Αλβανία και Βουλγαρία- είναι στο ΝΑΤΟ.
Ο Παλέφσκι λέει ότι οι Κινέζοι πρέπει να στηρίξουν το νέο κόμμα που ιδρύει, «ένα εθνικιστικό κόμμα υπέρ της πολυπολικής παγκοσμιοποίησης».
Ωστόσο, ένας πράκτορας ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών στα Σκόπια, είπε στον ανταποκριτή του Politico ότι «οι Κινέζοι ποτέ δεν θα εμπλακούν με κάποιον όπως ο Παλέφσκι». Και δήλωσε λιγότερο αισιόδοξος από τους πολιτικούς προϊσταμένους του για το ευρωπαϊκό μέλλον της ΠΓΔΜ.
Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι «η Κίνα, αν και προσεκτική και μεθοδική, ενισχύει την οικονομική της επιρροή» στα Σκόπια, «ενώ η Ρωσία έχει μόνον έναν περιορισμένο στόχο κατά νου: να μην σταματήσει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο δυτικό κλαμπ, αλλά να διασφαλίσει ότι δεν θα πετύχει, όταν γίνει μέλος. Καθώς τα Σκόπια κινούνται προς την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες να ρίξουν κι άλλη άμμο στη μηχανή της Δύσης».
ΗΠΑ: Ο νέος υπουργός Άμυνας του Τραμπ παρά λίγο θα σκότωνε άνθρωπο με τσεκούρι - Τι τατουάζ έχει [βίντεο]
Ο Ζάεφ διαψεύδει τον Μάτις: Οι Ρώσοι είναι φίλοι μας δεν έχω αποδείξεις για παρέμβασή τους στο δημοψήφισμα
Ο Ζόραν Ζάεφ απαντώντας στα όσα είπε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις περί ρωσικής ανάμειξης στο δημοψήφισμα για το Σκοπιανό απάντησε ότι δεν έχει αποδείξεις για κάτι τέτοιο.
Ο Ζάεφ σχολίασε λέγοντας: «Δεν έχω αποδείξεις για παρέμβαση της Ρωσίας. Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι φίλη της Μακεδονίας και δεν έχει τίποτα εναντίον της ένταξης της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως είναι ενάντια στη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ. Και το λένε καθαρά. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι για μας δεν υπάρχει εναλλακτική αλλά πλήρης ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Θέλουμε να χτίσουμε φιλική σχέση με όλες τις χώρες και με τη Ρωσική Ομοσπονδία επειδή πιστεύω πως ό,τι εξηγεί τη φιλία στην ΠΓΔΜ θα γίνει κατανοητό από τους φίλους στη Ρωσία, επειδή οι πολίτες μας θα παραμείνουν αφοσιωμένοι σε αυτό τον προσανατολισμό».
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις έφτασε σήμερα στα Σκόπια για να στηρίξει το «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ και προειδοποίησε ότι η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει διασπείροντας ψευδείς πληροφορίες.
Ο Μάτις είναι ένας ακόμη Δυτικός αξιωματούχος που επισκέπτεται τα Σκόπια καλώντας τους πολίτες της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του ονόματος της χώρας στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Το «ναι» στο δημοψήφισμα «είναι πολύ σημαντικό (…) για εκείνους η ζωή των οποίων μπορεί να αλλάξει από τις οικονομικές ευκαιρίες και την ασφάλεια στους κόλπους (…) 30 δημοκρατικών κρατών», επεσήμανε ο Μάτις μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στα Σκόπια.
«Κοιτάμε πώς θα αποφασίσουν να διαμορφώσουν το μέλλον τους, όχι ένα μέλλον που θα διαμορφώσει κάποιος άλλος», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.
«Δεν θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να κάνει εδώ αυτό που έχει προσπαθήσει να κάνει σε τόσες πολλές χώρες», σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι τον ανησυχεί η παρέμβαση της Μόσχας καθώς «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι χρηματοδότησε πολιτικές ομάδες που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα.
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατήγγειλε την «ρωσική εκστρατεία επιρροής», όπως την χαρακτήρισε, στα Σκόπια, όπου η Μόσχα προσπαθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους.
Σύμφωνα με την Λόρα Κούπερ, αρμόδια στο Πεντάγωνο για τη Ρωσία και την Κεντρική Ευρώπη, η Μόσχα πληρώνει ψηφοφόρους για να απέχουν από το δημοψήφισμα και στηρίζει οικονομικά φιλορωσικές οργανώσεις. «Αυτή τη στιγμή επιτίθενται με παραπληροφόρηση και άλλες μορφές ολέθριας επιρροής για να προσπαθήσουν να πείσουν τους πολίτες της ΠΓΔΜ να αλλάξουν γνώμη», τόνισε η Κούπερ απευθυνόμενη σε κάποιους δημοσιογράφους.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Μάτις πρόκειται να συναντηθεί, εκτός από την ομόλογό του της ΠΓΔΜ Λουντμίλα Σεκερίνσκα, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, αλλά και τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]