«Η Αμερική συμπεριφέρεται σαν άγριος λύκος. Μην την πιστεύετε», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε επιχειρηματίες στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κιργιστάν.
Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Άγκυρα διεξάγει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία ώστε οι δύο χώρες να καταργήσουν το δολάριο στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές, ως αντίδραση στις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται από την Ουάσινγκτον.
«Το να χρησιμοποιούμε το δολάριο, το μόνο που κάνει είναι να μας βλάπτει. Δεν θα το βάλουμε κάτω, θα βγούμε νικητές», δήλωσε σύμφωνα με τη μετάφραση των δηλώσεών του στην κιργιζική.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε χθες το Κιργιστάν να καταστείλει τις οργανώσεις που συνδέονται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιεροκήρυκα που η Άγκυρα θεωρεί εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.
Ρωσία: Η άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρησιμοποίηση πυραύλων μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Εδώ και δεκαετίες λειτουργεί σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στην κεντρική Ασία, ένα δίκτυο σχολείων και κολεγίων που χρηματοδοτούνται από τον Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του. Το Κιργιστάν έχει αρνηθεί μέχρι τώρα να διαλύσει το δίκτυο αυτό.
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016, η Άγκυρα ζητά από κυβερνήσεις πολλών χωρών να κλείσουν το δίκτυο του Γκιουλέν, ορισμένες όμως εμφανίζονται απρόθυμες να το κάνουν. Ο Αλμαζμπέκ Αταμπάγιερ, ο πρώην πρόεδρος του Κιργιστάν, αρνήθηκε κατηγορηματικά να κλείσει τα σχολία και απλώς μετονόμασε το δίκτυο.
Ο Ερντογάν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Μπισκέκ, έθεσε ξανά το ζήτημα αυτό στη συνάντηση που είχε με τον νέο πρόεδρο, Σουρανμπάι Ζεενμπέκοφ, υποστηρίζοντας ότι το δίκτυο του Γκιουλέν συνιστά απειλή για την ασφάλεια της χώρας. «Δεν θέλουμε ο αδελφός λαός να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα. Μπορεί (οι υποστηρικτές του Γκιουλέν) να διεισδύσουν στο υπουργείο Εσωτερικών, σε στρατιωτικές δομές, ένα τέτοιο πραξικόπημα μπορεί να συμβεί και στο Κιργιστάν», προειδοποίησε.
Ο Ζεενμπέκοφ, ο οποίος ανέλαβε πέρσι τα καθήκοντά του, δεν έδωσε καμία υπόσχεση στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας μόνο ότι το δίκτυο των σχολείων πλέον είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.
Το Καζακστάν, που γειτονεύει με το Κιργιστάν, αρνήθηκε επίσης να κλείσει τα σχολεία του Γκιουλέν και απλώς τους άλλαξε ονομασία.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]