Σύμφωνα με το γεωφυσικό ινστιτούτο του Περού, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από το Τσιβάι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Καϊγιόμα και το εστιακό του βάθος υπολογίζεται σε μόνον οκτώ χιλιόμετρα.
Έπειτα από αυτόν σημειώθηκαν πολλοί μετασεισμοί σήμερα την αυγή.
Η Γιαμίλα Οσόριο, κυβερνήτης της περιοχής Αρεκίπα όπου σημειώθηκε ο σεισμός, έκανε λόγο για τέσσερις επιβεβαιωμένους θανάτους, διαψεύδοντας τον προηγούμενο επίσημο απολογισμό τον οποίο ανακοίνωσε και όπου γινόταν λόγος για εννέα νεκρούς.
Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας αναγνώρισε τέσσερα από εννέα θύματα, μεταξύ των οποίων και έναν Αμερικανό τουρίστα ηλικίας 66 ετών που βρισκόταν σε ξενοδοχείο της Γιάνκε το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της πολιτικής άμυνας, ο σεισμός προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό τουλάχιστον 52 ανθρώπων, κατέστρεψε περίπου πενήντα κατοικίες και απέκλεισε δρόμους, δυσκολεύοντας την πρόσβαση των συνεργείων διάσωσης.
Μία από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Γιάνκε. “Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι να απομακρύνουμε τους τραυματίες”, δήλωσε η δήμαρχος αυτής της αγροτικής κοινότητας Αναστασία Σούικο, η οποία διευκρίνισε ότι στην περιοχή κατοικούν περίπου 1.200 άνθρωποι.
“Άνθρωποι καταπλακώθηκαν από τοίχους, εδώ οι κατασκευές είναι αγροτικές”, πρόσθεσε. Στην κοινότητα, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 3.600 μέτρων, το 60% των κατοικιών έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με την ίδια.
“Θα πρέπει να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή αυτή ώστε διάφορες οργανώσεις να μπορέσουν να παράσχουν βοήθεια”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Φερνάντο Σαβάλα.
Ο υπουργός Άμυνας, Μαριάνο Γκονσάλες, δήλωσε πως ελικόπτερα κατευθύνονται στην περιοχή που επλήγη προκειμένου να απομακρύνουν τους τραυματίες. Η μεταφορά νερού, ειδών διατροφής και ρουχισμού στους πληγέντες γίνεται οδικώς.
“Αυτή τη στιγμή μεταφέρουμε βοήθεια στις περιοχές που επλήγησαν”, ανακοίνωσε ο περουβιανός πρόεδρος Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι στον λογαριασμό του στο Twitter.
“Αισθανθήκαμε έναν πολύ ισχυρό σεισμό που προκάλεσε ζημιές σε όλη την κοιλάδα Κόλκα και προκάλεσε τη διακοπή της επικοινωνίας με τα γειτονικά χωριά και ζητήσαμε να σταλούν μηχανήματα για να μπορέσει να υπάρξει πρόσβαση σε αυτά”, δήλωσε στον ραδιοσταθμό RPP ο δήμαρχος της Καϊγιόμα, Ρομούλο Τίντα.