Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, συνεχίζει την ίδια πολιτική «σύγχυσης» αλλάζοντας ακόμη και τις δηλώσεις του και αδιαφορώντας για την πατροπαράδοτη πολιτική των Ρεπουμπλικανών (αλλά και όλου του αμερικανικού κατεστημένου) που έχει κατατάξει τη Ρωσία στους «εχθρούς»!
Για τον πρόεδρο Τραμπ, ωστόσο, η Ρωσία δεν είναι εχθρός, ούτε καν αντίπαλος, είναι απλώς ανταγωνίστρια χώρα! Το δήλωσε ευθαρσώς στο Ελσίνκι, συμφωνώντας με τον πρόεδρο Πούτιν σε πολλά ζητήματα της διεθνούς σκηνής και κυρίως στο γεγονός ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο ρωσικής ανάμιξης στις προεδρικές εκλογές του 2016. Και όχι μόνον! Εξοργίζοντας ακόμη περισσότερο τους πολιτικούς κύκλους της Ουάσιγκτον αλλά και στενούς συνεργάτες του, σχεδιάζει να απευθύνει επίσημη πρόσκληση στο Ρώσο πρόεδρο να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο, μέσα στο φθινόπωρο!
Ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια ποια θα είναι –μακροπρόθεσμα- η στάση του Λευκού Οίκου απέναντι στο Κρεμλίνο. Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να ακολουθήσει μια δική του πορεία στις εξωτερικές σχέσεις, αναγνωρίζοντας ως ισότιμους συνομιλητές μόνο τους ηγέτες που είναι ισχυροί και προκαλούν… αναταράξεις στη διεθνή σκηνή (από τον ισχυρό πρόεδρο της Ρωσίας έως τον Κιμ Γιονγκ Ουν της Β. Κορέας). Το «Politico» έγραψε πως η συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας «σηματοδοτεί μία νέα παγκόσμια τάξη» αδιαφορώντας για τις παραδοσιακές σχέσεις των ΗΠΑ.
Αυτό έδειξε και η επεισοδιακή επίσκεψή του στην Ευρώπη, κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο. Καταχώρισε την Ευρώπη στους εχθρούς των ΗΠΑ, μαζί με την Κίνα, καθώς η στάση του απέναντι σε μια χώρα καθορίζεται από το αν μπορεί να θεωρηθεί οικονομική απειλή – σε αυτήν την περίπτωση, η Ρωσία συνιστά μικρότερη απειλή από την Ε.Ε. λόγω του «εμπορικού πολέμου».
Ο αναλυτής του ινστιτούτου Brookings, Τόμας Ράιτ, τονίζει: «Δείχνει πως αισθάνεται πολύ πιο άνετα με δυνατούς αντιπάλους παρά με δημοκρατικούς συμμάχους». Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ επιτέθηκε εναντίον των Ευρωπαίων ηγετών, προτείνοντας στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ το διπλασιασμό των αμυντικών δαπανών τους, άσκησε κριτική σε Γερμανούς αξιωματούχους για την αποδοχή του αγωγού φυσικού αερίου με τη Ρωσία και, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει λάθος δρόμο για τη διαδικασία του Brexit, ενώ απευθυνόμενος στην Τερέζα Μέι, τη συμβούλευσε να… μηνύσει την Ε.Ε.
Η εκτίμηση πολλών ξένων αναλυτών είναι ότι ο πρόεδρος Τραμπ «δεν πήρε σχεδόν τίποτα» από τον Ρώσο πρόεδρο στο Ελσίνκι, ενώ αντίθετα ο Πούτιν κέρδισε πολλούς πόντους στο ίματζ του. Το γεγονός ότι δεν στήριξε τις μυστικές υπηρεσίες και άφησε να εννοηθεί ότι εμπιστεύεται περισσότερο τον Πούτιν από το FBΙ, ώθησε πολλούς να μιλήσουν για αντιπατριωτική στάση. Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κανένας άλλος πρόεδρος δεν είχε ποτέ εξευτελιστεί τόσο άγρια μπροστά σε έναν τύραννο»!
Ισπανία: Παραδοχή του προέδρου της περιφέρειας της Βαλένθια - Έκανε λόγο για «λάθη» και ζήτησε «συγνώμη»
Μαρία Μπούτινα: Η… Μάτα Χάρι από τη Σιβηρία που διείσδυσε στην Ουάσιγκτον
Η Σύνοδος του Ελσίνκι έγινε στη σκιά της σύλληψης 12 Ρώσων στις ΗΠΑ, που θεωρούνται από τις αμερικανικές αρχές πράκτορες, οι οποίοι είχαν εξαπολύσει κυβερνοεπίθεση εναντίον των ΗΠΑ στη διάρκεια των εκλογών του 2016, σε μια προσπάθεια να σαμποτάρουν την εκλογική διαδικασία. Ιδιαίτερη δημοσιότητα έλαβε, ωστόσο, η σύλληψη και φυλάκιση μίας νεαρής Ρωσίδας, που θεωρείται κατάσκοπος, καθώς είχε επαφές με Ρώσους που βρίσκονται στο περιβάλλον του Κρεμλίνου, ενώ φέρεται να διατηρούσε σχέσεις με ισχυρά πρόσωπα της Ουάσιγκτον! Ομοσπονδιακό δικαστήριο θεώρησε την 29χρονη Μαρία Μπούτινα, από τη Σιβηρία, επικίνδυνη καθώς είχε διεισδύσει σε αμερικανικές ενώσεις Συντηρητικών κύκλων, με επιρροή ακόμη και στην κυβέρνηση. Χρησιμοποιώντας ως όπλο τη γοητεία της, η νεαρή Ρωσίδα φέρεται να κατασκόπευε πολιτικούς -συνάπτοντας ερωτικές σχέσεις ενδεχομένως μαζί τους- και συνεργαζόταν με τον αντιπρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Τόρσιν.
Οι τελευταίες κινήσεις της Μπούτινα -πριν από τη σύλληψή της- θεωρούνται «ύποπτες» καθώς δείχνουν ότι προγραμμάτιζε να φύγει από την Ουάσιγκτον: Είχε κάνει αίτηση για βίζα, που θα της επέτρεπε να ταξιδεύει προς και από τις ΗΠΑ και μετέφερε 3.500 δολάρια σε λογαριασμό στη Ρωσία, αφήνοντας επιστολή στον ιδιοκτήτη του σπιτιού της για την αποχώρηση.
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει τις επαφές της Μπούτινα και με αμερικανική οργάνωση υπέρ της οπλοκατοχής, καθώς η ίδια είχε περιγράψει τη συγκεκριμένη ένωση ως το «μεγαλύτερο χορηγό των εκλογών στις ΗΠΑ. Είχε κληθεί, μάλιστα, να μιλήσει για το δικαίωμα της οπλοκατοχής στη νεολαία των Ρεπουμπλικανών. Οι Δημοκρατικοί που μετέχουν στην Επιτροπή Αντικατασκοπίας της Γερουσίας, που ερευνά την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές, είχαν εντοπίσει την Μπούτινα ως πρόσωπο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για ανάκριση σχετικά με την υπόθεση. Σύμφωνα με τη «Washington Post» όταν κέρδισε τις εκλογές ο Ντόναλντ Τραμπ η Μπούτινα συμμετείχε σε χορό προς τιμήν του και στη συνέχεια έγραψε μήνυμα στο κινητό της: «Είναι 3 το πρωί, πάω για ύπνο. Περιμένω εντολές». Τα ΜΜΕ χαρακτηρίζουν την Μπούτινα ως «νέα περίπτωση Τσάπμαν», τη Ρωσίδα κατάσκοπο που απελάθηκε από τις ΗΠΑ το 2010, ύστερα από «ανταλλαγή κατασκόπων» με τη Ρωσία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]