Στόχος του είναι να επιχειρήσει να αξιοποιήσει το κλίμα επικείμενης ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αλλά και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ το 2019.
Μάλιστα ήδη έχει φορέσει τον μανδύα του Μακεδόνα και έχει ξεκινήσει την καμπάνια του ώστε να πείσει τους συμπολίτες του για το ότι θα πρέπει να αποδεχθούν την συμφωνία που έχει υπογράψει με τον Αλέξη Τσίπρα στις Πρέσπες.
Στη σελίδα του στο Facebook, ο Ζάεφ απευθύνθηκε επίσης σε πολίτες της χώρας του λέγοντας: «Είμαι Μακεδόνας και σας καλώ όλους Μακεδόνες, Αλβανούς, Τούρκους, Σέρβους, Βλάχους, Ρομά, Βόσνιους και όλους τους υπόλοιπους, όλους εσάς – πείτε “Ναι” στο μέλλον μας».
Στην Ελλάδα ο Πάνος Καμμένος δεσμεύθηκε πως δεν θα κυρωθεί η συμφωνία για το Σκοπιανό, εάν αυτή έρθει στην ελληνική Βουλή καθώς ο ίδιος είτε θα ρίξει την κυβέρνηση, είτε θα ζητήσει εκλογές ή δημοψήφισμα.
Διαβάστε ακόμα: Νέο σόου έδωσε ο Καμμένος – Μιλά για δημοψήφισμα ή εκλογές για το Σκοπιανό
Το Μέγαρο Μαξίμου στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, αφήνει να εννοηθεί πως υπάρχουν περιθώρια συζήτησης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αφού όπως τονίζεται «είμαστε κυβέρνηση συνασπισμού».
Παράλληλα αφήνεται να εννοηθεί πως η κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις για την διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας «όταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία», κάτι που ερμηνεύεται ως παράθυρο στις απαιτήσεις του Πάνου Καμμένου.
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρονταν:
«Η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα όσα ακριβώς προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.
Μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης από το κοινοβούλιο της FYROM η ελληνική πλευρά έδωσε τη συγκατάθεση της να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε πρωτόκολλο ένταξης, αν και μόνο αν, ολοκληρωθούν επιτυχώς η Συνταγματική μεταρρύθμιση και το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα. Οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν το νωρίτερο στο τέλος του έτους.
Ακολούθως η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή τόσο τη συμφωνία, η οποία μόνο μετά από τη κύρωσή της και από τις δυο πλευρές τίθεται σε ισχύ, όσο και το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ που θα συνταχθεί μόνο εφόσον η γείτονα εκπληρώσει τους παραπάνω όρους. Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.
Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή.
Όταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ότι αφορούν τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]