Η ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σαρμίλα, 43, δεν έχει φάει για χρόνια ως διαμαρτυρία κατά του νόμου που προστατεύει τις Ινδικές στρατιωτικές δυνάμεις σε μέρη συγκρούσεων όπως η πατρίδα της, το Μανιπούρ, στη βορειοανατολική Ινδία. Εδώ και γύρω 40 χρόνια, το Μανιπούρ πάσχει από μία σχισματική επανάσταση.
«Θέλω να πιω κάτι μπροστά σ’ όλον αυτόν τον κόσμο,» είπε η Σαρμίλα, στιγμές προτού καταρρεύσει στην όψη του βάζου με το μέλι.
«Δώστε της λίγο χρόνο,» ζήτησε ο γιατρός από τους δημοσιογράφους. «Είναι συναισθηματικά φορτισμένη.»
Γνωστή ως η «Σιδηρά Κυρία του Μανιπούρ,» η φωνή της Σαρμίλα έχει φτάσει σε πολλά μέρη στην Ινδία. Η χώρα της προστατεύει τις στρατιωτικές δυνάμεις από καταδίωξη, ενώ τις παραχωρεί το δικαίωμα να πυροβολήσουν και να συλλάβουν άτομα σε μέρη όπως το Μανιπούρ και το Κασμίρ.
Η Σαρμίλα τώρα σκοπεύει να λάβει υποψηφιότητα στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές, εφόσον είπε πως χρειάζεται «δύναμη για να αφαιρέσει το μαύρο νόμο.»
Παρόλο που σχισματικές ομάδες όπως η Συμμαχία για Σοσιαλιστική Ένωση έχουν εκφράσει δημόσια πως ακτιβιστές έχουν σκοτωθεί μέσω της συσχέτισής τους με την πολιτική, η Σαρμίλα πρόσθεσε πως θέλει ο κόσμος να συνεχίσει να την βλέπει σαν σύμβολο της αντίστασης.
«Ας με σκοτώσουν, έτσι όπως σκότωσαν τον Μαχάτμα Γκάντι … έτσι όπως σκότωσαν τον Ιησού Χριστό,» είπε η Σαρμίλα.
Στο μεταξύ, έχουν ήδη υπάρξει προσπάθειες από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ανάκληση του στρατιωτικού νόμου ασυλίας.