Μέχρι πρότινος, ένα διαρκές περιβαλλοντικό πρόβλημα της Κίνας προερχόταν από την καύση μεγάλης ποσότητας άχυρου από τους αγρότες.
Πλέον, αυτή η πρακτική αποτελεί παρελθόν, καθώς Κινέζοι αγρότες αποφάσισα να σταματήσουν την καύση που καθυστερούσε σημαντικά άλλες εργασίες τους και να τα χρησιμοποιήσουν διαφορετικά.
Στη κοσμητεία Φουνάν της Κίνας, η οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη χειροτεχνία. Η περιοχή φημίζεται για τα ψάθινα χειροτεχνήματά της.
Η ιτιά ως πρώτη ύλη αντικαταστάθηκε από το άχυρο και το νέο εγχείρημα είναι η κατασκευή παιδικών επίπλων από θρυμματισμένο άχυρο.
Με το 5% της παραγωγής τέτοιων προϊόντων, μίας μόνο από τις έξι εταιρίες να προέρχεται από το μέχρι τώρα «άχρηστο» υλικό, καταλαβαίνουμε πως οι Κινέζοι καινοτομούν για άλλη μια φορά.
Η ετήσια κατανάλωση άχυρου ξεπερνά τους 100.000 τόνους, γεγονός που σημαίνει ότι πάνω από το 90% του άχυρου ανακυκλώνεται. Το σημαντικό είναι ότι χρόνο με το χρόνο ανεβαίνει η τιμή του φθάνοντας τα 350 γιουάν (περίπου 55 δολάρια ΗΠΑ) ανά τόνο, 10% πάνω από τα προηγούμενα χρόνια ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αγροτών.
Το άχυρο χρησιμοποιείται επιπλέον, σε ζωοτροφές, στην παραγωγή ενέργειας, την καλλιέργεια μανιταριών και την εκχύλιση κυτταρίνης.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]