Οι περίπου 3,5 εκατομμύρια Ιρλανδοί ψηφοφόροι σε αυτή τη συντηρητική, καθολική χώρα, ρωτήθηκαν αν επιθυμούν την κατάργηση αυτής της τροπολογίας, που υιοθετήθηκε το 1983 και απαγόρευε τις αμβλώσεις και παραμένει μια από τις πιο περιοριστικές νομοθεσίες στην Ευρώπη.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαραντκάρ, ανέφερε ότι «η ηχηρή ψήφος υπέρ της κατάργησης της συνταγματικής απαγόρευσης των αμβλώσεων αντιπροσωπεύει την κορύφωση μιας «αθόρυβης επανάστασης» στη χώρα.
«Ο λαός μίλησε. Το αποτέλεσμα φαίνεται πως είναι ηχηρό … υπέρ της κατάργησης της 8ης τροπολογίας» του συντάγματος που απαγορεύει τις αμβλώσεις, τόνισε ο Βαραντκάρ σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο.
Μπέζος - Σάντσεζ: Θα παντρευτούν τα Χριστούγεννα! - Που θα γίνει η υπερπολυτελή τελετή;
«Αυτό που βλέπουμε είναι η κορύφωση μιας αθόρυβης επανάστασης που λαμβάνει χώρα τις δυο τελευταίες δεκαετίες στην Ιρλανδία», πρόσθεσε.
Ο πατέρας της Σαβίτα Χαλαπανάβαρ, της 31χρονης οδοντιάτρου που πέθανε το 2012 από σηψαιμία εξαιτίας της άρνησης των γιατρών να προχωρήσουν σε άμβλωση κατά την διάρκεια αποβολής του εμβρύου, δήλωσε «πολύ ευτυχής» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την κατάργηση της 8ης τροπολογίας του ιρλανδικού συντάγματος.
Μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian από την Καρνατάκα της Ινδίας, ο Αντανάπα Γιαλάτζι δήλωσε: «Αποκαταστάθηκε η δικαιοσύνη για την Σαβίτα και αυτό που συνέβη σε αυτήν δεν θα συμβεί σε άλλη οικογένεια πλέον».
«Δεν έχω λόγια για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τον λαό της Ιρλανδίας αυτήν την ιστορική στιγμή».
Η Σαβίτα Χαλαπανάβαρ, ο θάνατος της οποίας ξύπνησε συνειδήσεις στην Ιρλανδία, έγινε το πρόσωπο-σύμβολο της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του «ναι» στο χθεσινό δημοψήφισμα.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]