Οι μαζικές εκκαθαρίσεις του «Σουλτάνου» μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και της αιματηρής καταστολής του, έχουν οδηγήσει σε χιλιάδες συλλήψεις στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, του δικαστικού σώματος αλλά και απομάκρυνση ανθρώπων από υπουργεία, επηρεάζουν τη συμφωνία για το προσφυγικό και προκαλούν συναγερμό στην Ευρώπη.
Το κώδωνα του κινδύνου για μαζική επιστροφή μεταναστών στην Ευρώπη έκρουσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Ο κίνδυνος είναι αυξημένος. Η επιτυχία της συμφωνίας μέχρι τώρα είναι εύθραυστη. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα ότι επιδιώκει να την θέσει υπό αμφισβήτηση. Εάν αυτό συμβεί, μπορούμε κατόπιν να αναμένουμε ότι οι μετανάστες θα ξαναρχίσουν να φθάνουν στην Ευρώπη», προειδοίησε ο πρόεδρος της Κομισιόν
Η αμφιλεγόμενη συμφωνία, η οποία συνήφθη τον Μάρτιο ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες, είχε αποτέλεσμα την ανάσχεση της ροής των μεταναστών και των προσφύγων, όμως η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου δημιούργησε φόβους στην ΕΕ ότι ενδέχεται να ακυρωθεί.
Η ομάδα των Τούρκων αξιωματούχων που είχε επιφορτιστεί με τον έλεγχο της εφαρμογής της συμφωνίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα ανακλήθηκε στην Τουρκία και δεν αντικαταστάθηκε.
Αύξηση των ροών
Από την νύχτα εκδήλωσης του αποτυχημένου πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου, μέχρι και την καταγραφή της 30ης Ιουλίου από το αρμόδιο συντονιστικό όργανο (στις 08:00), συνολικά 1.271 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Από αυτούς, οι 742 αποβιβάστηκαν στην Λέσβο, 250 στην Χίο, 181 στην Κω, 52 στην Σάμο, 29 στην Λέρο και 17 στο Καστελόριζο.
Βέβαια, η «χαλάρωση» των μέτρων από την τουρκική πλευρά ήταν εμφανής από τις αρχές του μήνα, δεδομένου ότι στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου έφθασαν από τα τουρκικά παράλια σε ελληνικά νησιά 634 πρόσφυγες και μετανάστες.
Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το τελευταίο 24ωρο
Συνολικά, στο διάστημα 1-30 Ιουλίου στην Ελλάδα έφθασαν 1.905 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων 1.194 στην Λέσβο, 261 στην Χίο, 257 στην Κω, 101 στην Λέρο, 61 στην Σάμο, 17 στο Καστελόριζο και 14 στην Κάλυμνο. Μόνον το τελευταίο 24ωρο, 118 άνθρωποι έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου.
Πολλαπλές εστίες ανησυχίας για τον Γιούνκερ
Ο Γιούνκερ δήλωσε «πολύ ανήσυχος» για τις πρόσφατες εξελίξεις εντός ΕΕ, ειδικά στην Ουγγαρία και στην Πολωνία.
«Στην Πολωνία, οι ενέργειες της κυβέρνησης καταφέρνουν πλήγμα στο κράτος δικαίου», ενώ «παρατηρώ με ανησυχία τις προετοιμασίες για το δημοψήφισμα όσον αφορά (τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ συμφώνησε να ανακατανέμει) τους μετανάστες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε προθεσμία τριών μηνών στην κυβέρνηση της Πολωνίας για την επανεξέταση της λειτουργίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, επικαλούμενη την προστασία του κράτους δικαίου.
Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν συνέκρινε τη μετανάστευση με «δηλητήριο» για την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι η χώρα του «δεν χρειάζεται ούτε έναν μετανάστη».
«Εάν οργανώνονται δημοψηφίσματα για κάθε απόφαση των συμβουλίων υπουργών (της ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τότε η ασφάλεια του δικαίου διατρέχει κίνδυνο», εκτίμησε ο Γιούνκερ.
«Η Κομισιόν θα έπρεπε πραγματικά – αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί – να κινήσει μια διαδικασία εναντίον της Ουγγαρίας για παραβίαση των (ευρωπαϊκών) συνθηκών. Αλλά ο κ. Όρμπαν θα δήλωνε σε αυτή την περίπτωση ότι η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή παραπέμπει τον ουγγρικό λαό σε δίκη», επισήμανε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ερντογαν: εχθροί της Τουρκίας όσοι συμπαθούν τους πραξικοπηματίες
Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπολύει “πυρά” προς τη Δύση , η οποία εκφράζει ανησυχία για το πογκρόμ των διώξεων, με το “σουλτάνο” να χαρακτηρίζει εχθρούς όσους συμπαθούν τους πραξικοπηματίες.
«Θα το πω ξεκάθαρα. Κάθε χώρα και κάθε ηγέτης που δεν ανησυχεί για το καλό της τουρκικής δημοκρατίας και το δικαίωμα του λαού μας για το μέλλον του όσο ανησυχεί για την τύχη των πραξικοπηματιών, δεν είναι φίλοι μας. Θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό» διεμήνυσε ο Ερντογάν .
Παράλληλα, παίζοντας επικοινωνιακά παιχνίδια, για εσωτερική κατανάλωση, ανακοίνωσε πως αποσύρει όλες τις μηνύσεις που έχει ασκήσει σε πολέμιους του, σε μια ενέργεια που όπως τόνισε ότι προκλήθηκε από αισθήματα ενότητας ενάντια στην απόπειρα πραξικοπήματος.
Την ίδια ώρα ωστόσο έστελνε με συνοπτικές διαδικασίες στη φυλακή 17 δημοσιογράφους που κατηγορούνται για σχέσεις με τον ορκισμένο εχθρό του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Στην πλειοψηφία τους ωστόσο είχαν στο παρελθόν επικρίνει υπουργούς της κυβέρνησης για σκάνδαλα διαφθοράς, με πολλούς πλέον να υποστηρίζουν πως η Άγκυρα είχε έτοιμο εκ των προτέρων έναν κατάλογο συλλήψεων
Καταγγελίες πως δέχονται απειλές για τη ζωή τους κάνουν και οι υποστηρικτές του Γκιουλέν που ζουν στην Ολλανδία. Τονίζουν πως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα έχουν γίνει στόχος.
Δεκάδες περιστατικά έχουν καταγγελθεί στην αστυνομία και παρόμοια επεισόδια έχουν επίσης σημειωθεί στη γειτονική Γερμανία, τη χώρα που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη κοινότητα Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη.
«Έριξαν μαύρο» σε κανάλι που θα μετέδιδε συνέντευξη του ιμάμη
Στο Αζερμπαιτζάν δικαστήριο έκλεισε τηλεοπτικό σταθμό που προγραμμάτιζε να μεταδώσει συνέντευξη του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Το εθνικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης της χώρας ανακοίνωσε πως το κανάλι τήρησε μια στάση που αντικρούει στη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των Αζέρων και των Τούρκων πολιτών, προσφέροντας στήριξη στον Φετουλάχ Γκιουλέν και στους υποστηρικτές του, που οργάνωσαν τα αιματηρά γεγονότα της 15 Ιουλίου.