Εκ των προσώπων αυτών, τα 9.677 έχουν συλληφθεί κι αναμένεται η δίκη τους, πρόσθεσε ο Αλά.
Ο υπουργός ανέφερε επιπλέον ότι ανεστάλησε η ισχύς των διαβατηρίων σχεδόν 50.000 ανθρώπων μετά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Την ίδια ώρα, οι αρχές της Τουρκίας διεξάγουν έρευνες σχετικά με 1.300 υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος πριν από δύο εβδομάδες, γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Ο Τούρκος υπουργός επισήμανε επίσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η κυβέρνηση σύντομα θα επανεξετάσει την απόφασή της σχετικά με την απαγόρευση που επέβαλε στους δημόσιους υπαλλήλους της χώρας να πάρουν άδεια για διακοπές.
Οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Ολλανδία δέχονται απειλές
Υποστηρικτές του Τούρκου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που ζουν στην Ολλανδία φοβούνται για την ασφάλειά τους αφού δέχτηκαν δεκάδες απειλές θανάτου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος της κοινότητάς τους.
Η ολλανδική αστυνομία απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση.
Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμιξή του και σήμερα κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι τον έχει “δηλητηριάσει” η εξουσία.
Η Σανιγιέ Τσαλκίν, η επικεφαλής της οργάνωσης υποστηρικτών του Γκιουλέν “Χιζμέτ” που εδρεύει στην Ολλανδία υποστήριξε ότι τα μέλη της κρύβονται μετά τις δεκάδες απειλές θανάτου, εμπρησμού, βανδαλισμού και επιθέσεων που δέχτηκαν σε πόλλες πόλεις.
Γαλλία: Σε αναμονή της απόφασης για την υπόθεση Πελικό - Διαδηλώσεις για τη «σεξιστική και μισογυνιστική» κουλτούρα
“Έχουν εξαπολύσει ένα κυνήγι μαγισσών που προκαλεί πολλές εντάσεις μεταξύ των Τούρκων της Ολλανδίας”, δήλωσε η Τσαλκίν μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη. “Υπάρχουν ενδείξεις για παρέμβαση του Ερντογάν στην Ολλανδία και αυτό απειλεί την ελευθερία και την ασφάλειά μου”, συνέχισε.
Σύμφωνα με την Τσαλκίν, δεκάδες περιστατικά έχουν καταγγελθεί στην αστυνομία και παρόμοια επεισόδια έχουν επίσης σημειωθεί στη γειτονική Γερμανία, τη χώρα που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη κοινότητα Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη.
Στην Ολλανδία ζουν περίπου 500.000 Τούρκοι και πολλές χιλιάδες από αυτούς είναι υποστηρικτές του Γκιουλέν ο οποίος έχει ιδρύσει σχολεία, πολιτιστικά κέντρα και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Οι εντάσεις μεταξύ των Τούρκων της Ολλανδίας, πολλοί από τους οποίους μετανάστευσαν στη χώρα αυτή για να εργαστούν τις δεκαετίες του 1960 και ’70, κλιμακώθηκαν πριν από μερικούς μήνες, όταν η τουρκική πρεσβεία έθεσε σε λειτουργία μια τηλεφωνική γραμμή προκειμένου να καταγγέλονται σε αυτήν οι “προσβολές” σε βάρος του Ερντογάν.
Αζερμπαϊτζάν: Αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας σε τηλεοπτικό σταθμό που θα μετέδιδε συνέντευξη του Γκιουλέν
Οι αζέρικες αρχές αποφάσισαν σήμερα την διακοπή λειτουργίας ενός ανεξάρτητου τηλεοπτικού σταθμού που προγραμμάτιζε να μεταδώσει μια συνέντευξη του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Το Αζερμπαϊτζάν διατηρεί στενές σχέσεις με την Τουρκία και η Άγκυρα έχει προσφέρει στο Μπακού διαρκή υποστήριξη στην σύγκρουση του με αυτονομιστές που υποστηρίζονται από την Αρμενία στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Το αζέρικο δικαστήριο αφαίρεσε την άδεια του τηλεοπτικού σταθμού ANS με βάση μια αγωγή που κατέθεσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (NTRC). Η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στις αρχές να κλείνουν μέσα ενημέρωσης, αν κρίνουν, μεταξύ άλλων, ότι αναμεταδίδουν εξτρεμιστική προπαγάνδα ή προάγουν τις διακρίσεις μεταξύ εθνοτικών ομάδων.
«Το ANS τήρησε μια στάση που αντικρούεται στην στρατηγική συνεργασία μεταξύ των Αζέρων και των Τούρκων πολιτών, προσφέροντας στήριξη στον Φετουλάχ Γκιουλέν και στους υποστηρικτές του, που οργάνωσαν τα αιματηρά γεγονότα με αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς», ανέφερε με ανακοίνωση της η NTRC.
Ένας ανταποκριτής του σταθμού στην Ουάσιγκτον μαγνητοσκόπησε μια συνέντευξη με τον Γκιουλέν λίγο μετά τα γεγονότα στην Τουρκία, η οποία όμως δεν έχει προβληθεί.
Το ANS, ιδιοκτησίας τριών Αζέρων επιχειρηματιών, θεωρείται ευρέως ως ένα ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης σε μια χώρα, πλούσια σε πετρέλαιο, όπου ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ κατηγορείται από τους αντιπάλους του για φίμωση των αντίθετων φωνών και φυλάκιση επικριτών του.
Το Μπακού υποστηρίζει ότι η χώρα απολαμβάνει πλήρους ελευθερίας του λόγου και μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση παρουσιάζουν έντονη δραστηριοποίηση.
Οι εκπρόσωποι του σταθμού ανέφεραν ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι αντιδημοκρατική και σχεδιάζουν να ασκήσουν έφεση.
«Το κλείσιμο του σταθμού μπορεί να αξιολογηθεί ως μια πολιτική εντολή καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις για οποιασδήποτε διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν», τόνισε ο Αζέρ Γκασίμοφ, ένας ανεξάρτητος αναλυτής στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.