Ο Τούρκος πρόεδρος στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του τουρκικού Κοινοβουλίου τόνισε πως «επιθυμία μας είναι το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων και οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) να υπάγονται στην προεδρία».
Με βάση το σημερινό οργανόγραμμα, η ΜΙΤ υπάγεται στο πρωθυπουργικό γραφείο και το Γενικό Επιτελείο στο υπουργείο Άμυνας.
Η Άγκυρα πάντως εξακολουθεί να πιέζει τις ΗΠΑ για την έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια τα οποία ενισχύονται από την τουρκική κυβέρνηση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μπόζνταγ δήλωσε πως υπάρχουν πληροφορίες πως ο Γκιουλέν ενδέχεται να ζητήσει άσυλο στην Αίγυπτο, στο Μεξικό, στον Καναδά, στην Αυστραλία ή στη Νότια Αφρική, χώρες οι οποίες δεν έχουν συνάψει διμερείς συμφωνίες δικαστικής συνδρομής.
Τροφοδοτώντας τις φήμες, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαΐλ σχολίασε πως η χώρα του δεν έχει λάβει σχετικό αίτημα από τον Γκιουλέν, αλλά πρόσθεσε με νόημα ότι «σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο θα το εξετάσουμε».
Να σημειωθεί ότι χθες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε από τη Γερμανία να εκδώσει κάποιους Τούρκους εισαγγελείς, οπαδούς του Γκιουλέν, που κατέφυγαν εκεί για να αποφύγουν τη σύλληψη!
Στην τουρκική πρωτεύουσα όλη την ημέρα υπήρχε μεγάλη κινητικότητα. Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ κάλεσε σε συνεδρίαση το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο και όχι στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων όπως γινόταν κάθε χρόνο. Εκεί μετά από 5 ώρες συνεδρίασης καθορίστηκαν τα ονόματα τα οποία θα ηγηθούν του στρατεύματος.
Την ίδια ώρα ο Ερντογάν είχε συνάντηση δύο ωρών με το διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν. Το βράδυ ο Γιλντιρίμ επισκέφθηκε τον Τούρκο πρόεδρο για να συζητήσουν για τις αποφάσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, οι οποίες δεν είχαν ανακοινωθεί μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης.
Κωνσταντινούπολη, ανταπόκριση, ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου