Κρατώντας τη σκωτσέζικη σημαία— ή φορώντας την ως κάπα— οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της πόλης, ενώ ορισμένοι εμφανίστηκαν με κιλτ, την παραδοσιακή φούστα των Σκωτσέζων. Ανάμεσα στο πλήθος διακρίνονταν και σημαίες της Καταλονίας, ενώ κατά μήκος της διαδρομής που ακολούθησαν, είχαν συγκεντρωθεί και αντιδιαδηλωτές που, αντιθέτως, κρατούσαν τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Συμμετέχω σε αυτού του είδους τις πορείες εδώ και 35 χρόνια και δεν έχω ποτέ δει ένα τόσο μεγάλο πλήθος» είπε στο AFP ο Κιθ Μπράουν, ηγετικό στέλεχος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) κι ένας εκ των στενότερων συμμάχων της πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον.
Στην ετήσια πορεία καταγράφεται ολοένα και μαζικότερη συμμετοχή μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας τον Σεπτέμβριο του 2014, στο οποίο έχασαν οι εθνικιστές, καθώς το 55% των ψηφοφόρων επέλεξε την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
Πέρυσι, 20.000 άνθρωποι είχαν δώσει το παρόν στην κινητοποίηση.
Η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον έχει ζητήσει να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία έπειτα από εκείνο για το Brexit, υπογραμμίζοντας ότι το 62% των Σκωτσέζων απέρριψε την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο η ηγέτιδα των εθνικιστών ανέβαλε τα σχέδιά της αφού το κόμμα της υπέστη βαριά ήττα στις βουλευτικές του Ιουνίου του 2017. Ο Κιθ Μπράουν, από την πλευρά του, πρότεινε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί από το 2019.
«Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τί θα φέρει το Brexit και θα το γνωρίζουμε πολύ σύντομα, ενδεχομένως τον Οκτώβριο» σημείωσε.
«Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα εργαζόμαστε ακατάπαυστα προκειμένου να είμαστε έτοιμοι όταν το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]