Το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες μετά τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου πως 71 από τους 103 πυραύλους Κρουζ που εξαπολύθηκαν αναχαιτίστηκαν.
https://twitter.com/AlSuraEnglish/status/985094026167599104?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F778804%2Fto-pedagono-edose-fotografies-kai-video-apo-tis-katastrofes-stis-egatastaseis-sti-suria%2F&tfw_site=Proto%20Thema
Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται πως οι εγκαταστάσεις που καταστράφηκαν σχετίζονται με τη δημιουργία των χημικών όπλων που χρησιμοποιεί το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Σύμφωνα με το αμερικανικό πεντάγωνο, η επίθεση πήγε για πολλά χρόνια πίσω το πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας.
Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ντάνα Γουάιτ υποστήριξε ότι οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα να πληγούν και οι τρεις στόχοι που επελέγησαν. «Χτυπήθηκε με επιτυχία κάθε στόχος» δήλωσε χαρακτηριστικά. Το υλικό που δημοσιοποίησε το Πεντάγωνο δείχνει πώς ήταν οι στόχοι πριν και μετά την επίθεση.
«Επίθεση» και «προσβολή»
Ο πρόεδρος Άσαντ κατήγγειλε τις ΗΠΑ για μια «επίθεση» που το μόνο που πέτυχε ήταν να «ενισχύσει» την «αποφασιστικότητά (του) να συνεχίσει να μάχεται και να συντρίψει την τρομοκρατία», όρο με τον οποίο περιγράφει τους αντάρτες.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Η Μόσχα μίλησε για «προσβολή» στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ στο Ιράν ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χαρακτήρισε «εγκληματίες» τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας.
Νέο σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία στον ΟΗΕ από ΗΠΑ-Γαλλία-Βρετανία
Η Γαλλία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέθεσαν το Σάββατο στα υπόλοιπα 12 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ένα σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία, που περιλαμβάνει ανθρωπιστικά, πολιτικά ζητήματα καθώς και τη δημιουργία νέου μηχανισμού έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων.
Οι διαπραγματεύσεις για το κείμενο, που συνέταξε η Γαλλία, αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα. Δεν έχει καθοριστεί προς το παρόν ημερομηνία για να τεθεί σε ψηφοφορία το σχέδιο αυτό, καθώς το Παρίσι επιθυμεί να δώσει χρόνο για μια «πραγματική διαπραγμάτευση».
Είναι η πρώτη φορά που στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατατίθεται ένα σχέδιο απόφασης που συγκεντρώνει τις χημικές, ανθρωπιστικές και πολιτικές πτυχές του πολέμου της Συρίας που μαίνεται παραπάνω από επτά χρόνια.
Στο θέμα των χημικών, το κείμενο, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, «καταδικάζει απερίφραστα τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων στη Συρία, ιδιαίτερα την επίθεση της 7ης Απριλίου στην Ντούμα». Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία «ενός ανεξάρτητου μηχανισμού» έρευνας και απόδοσης ευθυνών «με βάση τις αρχές της αμεροληψίας και του επαγγελματισμού».
Επιπρόσθετα, απαιτεί από το συριακό καθεστώς να συνεργαστεί πλήρως με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW).
Στο ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, το σχέδιο ξεκινά ζητώντας να καθοριστεί μια «βιώσιμη εκεχειρία» και όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για την εφαρμογή αυτής. Παράλληλα «αξιώνει απεριόριστη ανθρωπιστική πρόσβαση» σε όλη τη Συρία και τη δυνατότητα «να πραγματοποιούνται ιατρικές εκκενώσεις σύμφωνα με τις επείγουσες ανάγκες».
Στο πολιτικό πεδίο, το σχέδιο «απαιτεί από τις συριακές αρχές να συμμετάσχουν σε ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, με εποικοδομητικό τρόπο και χωρίς προϋποθέσεις» βάσει των τελευταιών συνομιλιών που διεξήχθησαν στην Γενεύη στις 3 Μαρτίου.
Οι διαπραγματεύσεις αυτές, που έχουν παγώσει, θα εστιάσουν στη διακυβέρνηση, στο θέμα του Συντάγματος, στις εκλογές, στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Τέλος, το σχέδιο ζητά από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να αναφέρει για την εφαρμογή του εντός 15ημερών από την υιοθέτησή του.
Ο Νετανιάχου υπέρ των επιθέσεων στη Συρία
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε τη στήριξή του στις επιδρομές των ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας στη Συρία, σημειώνοντας ότι είχαν στόχο να εναντιωθούν στη φερόμενη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς.
«Πριν ένα χρόνο, διατύπωσα την πλήρη στήριξη του Ισραήλ στην απόφαση του POTUS (Αμερικανού προέδρου) Τραμπ να πάρει θέση ενάντια στη χρήση και στην εξάπλωση χημικών όπλων. Η απόφαση του προέδρου Τραμπ και η στήριξη του Ισραήλ παραμένουν αμετάβλητες», δήλωσε ο Ντενανιάχου.
Όπως τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, οι τρεις δυτικές χώρες «επέδειξαν ότι η δέσμευσή τους δεν περιορίζεται σε διακηρύξεις αρχών».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]