Το πρωτόγνωρο για τη γερμανική πόλη αιματηρό περιστατικό, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες επιθέσεις τζιχαντιστών σε γαλλικό έδαφος, αυξάνει τον προβληματισμό στο Βερολίνο για την έξαρση της ριζοσπαστικοποίησης των δραστών σε ιδιαίτερα σύντομο διάστημα.
«Οπως και πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Γερμανία είναι επίσης στόχος της διεθνούς τρομοκρατίας. Κατά συνέπεια, όπως έχω πει εδώ και καιρό, η κατάσταση είναι σοβαρή», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, διευκρινίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο δράστης της επίθεσης στο γερμανικό τρένο καταγόταν πιθανότατα από το Πακιστάν και όχι από το Αφγανιστάν, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.
Η γερμανική Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας (BfV) εκτιμά, δε, ότι ο δράστης, ο οποίος έφθασε στη Γερμανία πριν από δύο χρόνια ως ασυνόδευτος πρόσφυγας, είχε δηλώσει Αφγανός προκειμένου να ενισχύσει τις πιθανότητές του για χορήγηση ασύλου.
Εξίσου ανησυχητικές είναι και οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας «Europol» για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, μετά τα πρόσφατα φονικά χτυπήματα των «μοναχικών λύκων» σε Γερμανία και Γαλλία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τόσο στην περίπτωση του 31χρονου Τυνήσιου «μακελάρη» στη Νίκαια, Μοχάμεντ Λαουαϊέζ-Μπουλέλ, όσο και σε εκείνη στη Βαυαρία με τον 17χρονο «σφαγέα», Μοχάμεντ Ριάντ, οι «αυτο-ριζοσπαστικοποιήσεις» μοιάζουν να είναι αποτέλεσμα της πετυχημένης προπαγανδιστικής τακτικής του Ισλαμικού Κράτους, οι εκπρόσωποι του οποίου καλούν τους ακολούθους τους να εξαπολύσουν επιθέσεις σε ευρωπαϊκά εδάφη.
Γι’ αυτόν το λόγο, ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Γιοάχιμ Χέρμαν, επεσήμανε από την πλευρά του ότι οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά το πώς μπορεί στη Γερμανία κάποιος να ριζοσπαστικοποιηθεί και να φτάσει στη βία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ μάλιστα είναι ενταγμένος στο σύστημα ενσωμάτωσης προσφύγων. Η υπόθεση του ανήλικου «σφαγέα» έχει θορυβήσει τόσο πολύ την τοπική κοινωνία, που το χριστιανοκοινωνικό κόμμα της Βαυαρίας ζήτησε τον άμεσο περιορισμό της εισόδου αιτούντων άσυλο στη Γερμανία. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), ωστόσο, εκτιμά ότι η απειλή τέτοιων τρομοκρατικών ενεργειών «θα συνοδεύει τους Γερμανούς μόνιμα τα επόμενα χρόνια».
Στην επίσης «τρομοκρατημένη» Γαλλία, όπου η μνήμη είναι ακόμα νωπή από την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια, η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την προέκταση της εφαρμογής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, για ένα εξάμηνο, την ώρα που η κυβέρνηση στο Παρίσι επιβεβαιώνει τις προετοιμασίες της διεθνούς συμμαχίας στο Ιράκ με σκοπό την ανακατάληψη της Μοσούλης. «Θα υπάρξουν και άλλες επιθέσεις και άλλοι αθώοι άνθρωποι θα σκοτωθούν.
Δεν πρέπει να το συνηθίσουμε, αλλά να μάθουμε να ζούμε με αυτή την απειλή και να την πολεμήσουμε», ανέφερε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στην ομιλία του ενώπιον των βουλευτών.
Παναγιώτης Μαυραγάνης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου