Το βαρύ κλίμα που επικράτησε, όταν οι καμπάνες στις εκκλησίες στη Νίκαια ηχούσαν πένθιμα, συνοδεύθηκε και από τις χιλιάδες κραυγές πολιτών που βρέθηκαν στην παραλιακή λεωφόρο για να αποτίσουν φόρο τιμής, οι οποίοι φώναζαν «παραιτήσου» στον αξιωματούχο της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ.
Οι διαμαρτυρίες που ακολούθησαν, τόσο την άφιξη όσο και την αναχώρηση του Βαλς από την εκδήλωση, είναι ενδεικτικές της χαμηλής εμπιστοσύνης που απολαμβάνει το τελευταίο διάστημα ο Γάλλος πρόεδρος από τους πολίτες της χώρας του, αναφορικά με το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Κοινής Γνώμης «Ifop» για λογαριασμό της εφημερίδας «Le Figaro», το 67% των Γάλλων που ερωτήθηκαν την επομένη της αιματηρής επίθεσης στη Νίκαια, απάντησε ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση Ολάντ και τις κινήσεις που έχει κάνει για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τρομοκρατικών απειλών. Το ποσοστό αυτό, μάλιστα, είναι αυξημένο κατά 18% και 16% σε σχέση με τα αποτελέσματα των προηγούμενων δημοσκοπήσεων της ίδιας εταιρίας ερευνών, που είχαν διεξαχθεί αντίστοιχα για τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Σαρλί Εμπντό και στο Μπατακλάν.
Το ποτήρι ξεχείλισε
Το τελευταίο αιματηρό περιστατικό, με το φορτηγό που οδήγησε ο Τυνήσιος «μακελάρης» και σκόρπισε το θάνατο, φαίνεται πως είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έκανε τους πολίτες όχι μόνο να χάσουν την εμπιστοσύνη τους, αλλά και να εμφανίζονται ακόμα περισσότερο αγανακτισμένοι με τα κρούσματα βίας που έχουν εκδηλωθεί από ακραίους ισλαμιστές στην πατρίδα τους. Αυτός ίσως είναι και ένας από τους λόγους που 8 στους 10 θα συναινούσαν σε ασφυκτικότερους προληπτικούς ελέγχους και στον περιορισμό των ελευθεριών τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της τρομοκρατίας.
Ευκαιρία για να ασκήσει και σκληρή κριτική στη γαλλική κυβέρνηση βρήκε και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος στον απόηχο της πολύνεκρης επίθεση στη Νίκαια κατηγόρησε τον Ολάντ ότι δεν κάνει αρκετά για την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών της, ενώ παράλληλα ζήτησε να απελαθεί από τη Γαλλία όποιος ξένος υπήκοος έχει διασυνδέσεις με το ριζοσπαστικό Ισλάμ. «Ολα όσα έπρεπε να γίνουν (για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας) τους τελευταίους 18 μήνες… δεν έγιναν», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Σαρκοζί σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο TF1.
Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης
Νέα στοιχεία για το μακελάρη
Αν και οι γαλλικές αρχές δεν έχουν στα χέρια τους στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο δράστης της επίθεσης στη Νίκαια ανήκε στο Ισλαμικό Κράτος, και παρά το γεγονός ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η φύση της επίθεσης ήταν «ισλαμιστική», οι πολίτες χαρακτηρίζουν τον Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ ως έναν ακόμα τζιχαντιστή που ριζοσπαστικοποιήθηκε πολύ γρήγορα. Η αγανάκτηση των πολιτών για τον Μπουλέλ, εξάλλου, είναι εμφανής και από τα απορρίμματα που πέταξαν στο σημείο, όπου έπεσε νεκρός ο δράστης (εικόνα).
Οι καινούργιες πληροφορίες που έρχονται στο φως κάνουν λόγο για «προμελετημένη και σχεδιασμένη» επίθεση, καθώς στο ιστορικό των αναζητήσεών του βρέθηκαν διαδικτυακές αναζητήσεις για το Ισλαμικό Κράτος και για τη φονική επίθεση σε μπαρ ομοφυλοφίλων στο Ορλάντο.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, ο 31χρονος ήταν αμφιφυλόφιλος και χρησιμοποιούσε ειδικές εφαρμογές για να βρει ερωτικούς συντρόφους, ένας εκ των οποίων μάλιστα ήταν 73 χρόνων.
Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, ο δράστης είχε επαφές με έναν ύποπτο Αλγερινό που ζει στη Νίκαια και φέρεται να έστειλε παράνομα στην οικογένειά του στην Τυνησία 100.000 ευρώ σε μετρητά, λίγες ημέρες πριν από την τρομοκρατική επίθεση
Παναγιώτης Μαυραγάνης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου