H Βενεζουέλα αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές και προβληματικές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Κατά τη διάρκεια της διοίκησης του προέδρου Ούγκο Τσάβες, υπήρχε μια σχετική σταθερότητα, όταν όμως απεβίωσε, πέθανε και η σταθερότητα μαζί του. Ο διάδοχός του, Νικολά Μαδούρο, τίθεται τώρα υπό αμφισβήτηση όχι μόνο από τους πολίτες της Βενεζουέλας, οι οποίοι είναι θυμωμένοι, καθώς πασχίζουν να αποκτήσουν τα πιο απαραίτητα είδη διαβίωσης και αντιστοίχως τα βασικά τρόφιμα, αλλά και από πολιτικούς εντός και εκτός του πολιτικού κόμματός του.
» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο έχει εκχωρήσει σαρωτικές πολιτικές εξουσίες στον υπουργό Αμυνας, στρατηγό Βλαντιμίρ Παντρίνο Λόπεζ. Σε δημόσια ανακοίνωση στις 11 Ιουλίου, ο πρόεδρος ανέφερε ότι όλα τα υπουργεία θα υπάγονται στον υπουργό Αμυνας και τον πρόεδρο και ότι ο Παντρίνο Λόπεζ θα χρεωθεί την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη βελτίωση της παροχής προμηθειών τροφίμων σε ολόκληρη τη χώρα. Ο πρόεδρος έδωσε επίσης στον υπουργό Αμυνας την εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις σε επίπεδο δήμου, περιφέρειας, καθώς και σε επίπεδο επιχειρηματικό.
» ΑΝ Ο ΠΑΝΤΡΙΝΟ ΛΟΠΕΖ ξεκινήσει ανοιχτά να επιβάλλει την εσωτερική πολιτική, απόρροια της ανακοίνωσης του προέδρου, αυτό επίσημα θα τον τοποθετήσει στη θέση του παράλληλου προέδρου. Το ότι ο υπουργός Αμυνας είναι σε θέση να επεξεργάζεται εσωτερικές πολιτικές δεν αποτελεί ανωμαλία. Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας ασκούν σημαντική πολιτική επιρροή για περισσότερο από μία δεκαετία. Ο πρώην πρόεδρος, Ούγκο Τσάβες, επιβράβευσε την αφοσίωση των Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του το 2002, τοποθετώντας στρατιωτικούς ηγέτες σε καίριες πολιτικές θέσεις. Η τάση αυτή συνεχίστηκε και υπό την ηγεσία του Μαδούρο, ο οποίος, αφότου πέθανε ο Τσάβες, εστερείτο της πολιτικής εξουσίας να παράγει αποφασιστικά εσωτερική πολιτική, με τον ίδιο τρόπο που το έκανε ο προκάτοχός του.
» Η ΕΠΙΛΟΓΗ του Μαδούρο να δώσει στον υπουργό Αμυνας διευρυμένες κυβερνητικές εξουσίες αλλάζει ξεκάθαρα την επίσημη ισορροπία δυνάμεων στο εσωτερικό της διακυβέρνησης Μαδούρο. Στο ελάχιστο, η στρατιωτική παράταξη που εκπροσωπείται από τον Παντρίνο Λόπεζ διαθέτει τώρα την άδεια του προέδρου για τη δημιουργία της πολιτικής, ακόμη κι αν οι αποφάσεις της θα μπορούσαν ευθέως να πάνε κόντρα στα μεγαλύτερα συμφέροντα του προέδρου.
Η Βενεζουέλα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κοινωνικό-οικονομική κρίση που χαρακτηρίζεται από την άνοδο της κοινωνικής αναταραχής, από το ολοένα και αυξανόμενο αίτημα για δημοψήφισμα εναντίον του προέδρου, από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και από τη διεύρυνση των πολιτικών διαιρέσεων στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος. Ο πρόεδρος βρίσκεται όλο και περισσότερο στο έλεος μιας πολιτικής ελίτ που αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο της διαμόρφωσης μιας στρατηγικής για τη διασφάλιση της επιβίωσης του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV), εν όψει των προεδρικών εκλογών το 2019. Και οι βουλευτικές εκλογές του 2015 έδειξαν ότι η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης μπορεί να βλάψει το PSUV την ώρα της κάλπης.
Διαβάστε την συνέχεια στον Κυριακάτικο Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί