«Το Brexit σημαίνει Brexit και θα το μετατρέψουμε σε επιτυχία», είπε στις δηλώσεις της μετά την ανακήρυξή της στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, η επόμενη πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι.
Μετά την απόσυρση της υπουργού Ενέργειας, Άντρεα Λίντσομ, από την κούρσα διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον για την πρωθυπουργία, η Μέι πρόκειται από το βράδυ της Τετάρτης να είναι η νέα ηγέτιδα της χώρας.
Ποια, όμως, είναι η 59χρονη νέα «Σιδηρά Κυρία» της Βρετανίας που θαυμάζει την Μάργκαρετ Θάτσερ και θέλει να εφαρμόσει την βούληση του βρετανικού λαού για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Η Μέι, η οποία είναι γνωστή για την ψυχραιμία της, αντιμετώπισε τις τελευταίες εξελίξεις στο βρετανικό πολιτικό τοπίο με την ίδια ηρεμία με την οποία χειρίστηκε τις κρίσεις τα τελευταία έξι χρόνια από το υπουργείο Εσωτερικών του οποίου ήταν επικεφαλής.
Πολλοί σπεύδουν να την συγκρίνουν με την Μάργκαρετ Θάτσερ, για την οποία τρέφει ιδιαίτερο θαυμασμό, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι την χαρακτηρίζουν «Βρετανίδα Άνγκελα Μέρκελ». Κάποιοι, ωστόσο, παραδόξως βλέπουν στην αποφασιστικότητά της τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Γκόρντον Μπράουν.
Όπως εξηγεί ο Guardian, μάλιστα, η Μέι χρειάζεται να γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια όλα τα απαραίτητα στοιχεία πριν προβεί σε αποφάσεις, ενώ όπως ο Μπράουν απαιτεί απόλυτη αφοσίωση.
Παρά την φαινομενική «ξεροκεφαλιά» της, άνθρωποι του στενού περιβάλλοντός της που την έχουν δει επί τω έργω, κάνουν λόγο για αναλαμπές ευελιξίας, εφόσον βέβαια ο άνθρωπος που θα βρεθεί απέναντί της θα έχει τα σωστά επιχειρήματα για να την κάνει να αλλάξει γνώμη.
Μπορεί, λοιπόν, να μην είναι αρεστή σε όλους, αλλά εμπνέει σεβασμό, ενώ πολλές είναι οι γυναίκες που την εκτιμούν για τον φεμινιστικό αγώνα της, όπως για παράδειγμα για τις προσπάθειές της να παταχθεί η ανισότητα ανάμεσα στις αποδοχές γυναικών και ανδρών.
Άλλωστε, η Μέι δεν διστάζει να απαντήσει αναλόγως σε σεξιστικά σχόλια και φυσικά δεν αφήνει αναπάντητα τα υπονοούμενα για τα εκκεντρικά υποδήματα που επιλέγει.
Γεννημένη στο Ίστμπουρν τον Οκτώβριο του 1956 από πατέρα προτεστάντη ιερέα, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος, η Μέι σπούδασε στην Οξφόρδη, έγινε η πρώτη γυναίκα εκπρόσωπος των Συντηρητικών το 2002 και είναι παντρεμένη με τον τραπεζίτη Φίλιπ Τζον Μέι, ο οποίος την στήριξε μετά την ξαφνική απώλεια και των δύο γονιών της, ενώ δεν έχει αποκτήσει παιδιά.
Το ζήτημα των παιδιών, μάλιστα, αποτέλεσε θέμα-αγκάθι κατά την εκστρατεία για την ανάδειξη της νέας πρωθυπουργού ανάμεσα στην Μέι και την Λίντσομ, όταν η τελευταία ισχυρίστηκε πως «το ότι είμαι μητέρα μου δίνει προβάδισμα έναντι της Μέι». Οι δηλώσεις της προκάλεσαν σάλο και αποδείχθηκαν μοιραίες, καθώς «έκαψαν» την υποψηφιότητα της για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον.
Για μία ακόμα φορά, όμως, η Μέι δεν αντέδρασε δημοσίως. Αντιθέτως, ευχαρίστησε την Λίντσομ για την αξιοπρέπειά της μετά την απόφαση να αποχωρήσει από την κούρσα.
Αυτό, εντούτοις, που ανησυχεί κάποιους αναλυτές είναι το γεγονός ότι παραμένει απρόβλεπτη, καθώς, όπως επισημαίνει ο Guardian, γνώμονας της είναι περισσότερο η ηθική, παρά η ιδεολογία και έχει μία προσωπική αντίληψη του σωστού και του λάθους.
Από τη στιγμή που ηγήθηκε του υπουργείου Εσωτερικών έχει αντιμετωπίσει άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε με αποτυχία σοβαρά ζητήματα. Ανάμεσα σε αυτά που έχει χειριστεί λιγότερο θετικά είναι το μεταναστευτικό, καθώς παρότι ο Κάμερον είχε δεσμευθεί να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές, ο στόχος δεν επετεύχθη επί υπουργίας Μέι.
Στον περιορισμό της μετανάστευσης εστίασε εκ νέου κατά τη διάρκεια της καμπάνιας για την παραμονή ή την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ τώρα έχει να αντιμετωπίσει μία ακόμα πρόκληση και αυτή δεν είναι άλλη από το Brexit και τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν μετά το αίτημα ενεργοποίησης του «Άρθρου 50», το οποίο βέβαια δεν δείχνει να… βιάζεται να υποβάλει. Αντιθέτως, η Μέι τονίζει πως η Βρετανία πρέπει να ξεκάθαρη για τη διαπραγματευτική της θέση, πριν την ενεργοποίησή του.
Η ευρωσκεπτικίστρια Μέι που πέρασε στο στρατόπεδο της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, τώρα τονίζει ότι θα σεβαστεί τη λαϊκή βούληση, αφήνοντας ελάχιστες ελπίδες σε όσους ήλπιζαν στη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος που θα ανέτρεπε το προηγούμενο.
«Δεν μπορώ να είμαι σαφέστερη: δεν θα υπάρξει απόπειρα να παραμείνουμε στους κόλπους της ΕΕ», δήλωσε.
Την ίδια στιγμή, όμως, θα κληθεί να χειριστεί με επιδεξιότητα τις αντιπαλότητες μέσα στο ίδιο το κόμμα.
Πάντως, η Μέι εκτιμάται πως είναι η ιδανική φιγούρα συναίνεσης, η μοναδική προσωπικότητα που μπορεί να διαλύσει τις «σκιές» στους κόλπους του κόμματός της. Εξάλλου, η ίδια τόνιζε πριν ακόμα ανακηρυχθεί επικεφαλής των Τόρις ότι στο πρόγραμμα των Συντηρητικών υπάρχουν τρεις βασικοί άξονες: η ισχυρή ηγεσία για την διαπραγμάτευση της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, η ένωση του κόμματος και η δόμηση μίας χώρας όχι μόνο για τους λίγους προνομιούχους, αλλά για όλους τους πολίτες.