«Είναι καλύτερο να συνεργαζόμαστε και να ανταγωνιζόμαστε για πράγματα που έχουν σημασία σήμερα, από το να ανταγωνιζόμαστε για το ποιος είχε περισσότερες λαμπρές νίκες και ήττες στην πλούσια ιστορία μας» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων σύμφωνα με τον ιστότοπο Euractiv.
Στο μεταξύ, νέα κατ’ ιδίαν συνάντηση είχε σήμερα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον ομόλογό του της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, στο περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, στη Σόφια.
Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν λίγες ημέρες μετά τις συνομιλίες που είχαν την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη στη Βιέννη παρουσία του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της πΓΔΜ οι κ.κ. Ντιμιτρόφ και Κοτζιάς είχαν σύντομη κατ’ ιδίαν συνάντηση ως συνέχεια των προσπαθειών τους για επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος της γείτονος.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πεπεισμένη πως μπορεί να διευθετηθεί μέχρι τον Ιούλιο η διαφορά της Αθήνας και των Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας.
Ο Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στον Alpha για το Σκοπιανό επέμεινε ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα δώσει το σχέδιο συμφώνου έκτασης 20 σελίδων στο οποίο υποστηρίζει ότι θα περιλαμβάνεται και «ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό» προσθέτοντας ότι το Σύνταγμα των Σκοπίων δεν μπορεί να αλλάξει εδώ και τώρα.
Μιλώντας ειδικά για τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι όσον αφορά το όνομα της ΠΓΔΜ ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «είναι Άνω Μακεδονία, είναι Βόρεια Μακεδονία, είναι Μακεδονία του Βαρδάρη, είναι Μακεδονία Μπαρντάσκι. Υπάρχει μια συζήτηση όμως εκεί. Το όνομα θα είναι λατινικό, θα είναι στα αγγλικά ας πούμε, και μετά εν δυνάμει να μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες. Αυτό νομίζω ότι θα είναι που θα επιθυμούσανε οι Σκοπιανοί. Η δικιά μου επιθυμία είναι λίγο πιο σύνθετη. Θα ήθελα να είναι ένα όνομα που ήδη ηχητικά και όπως το βλέπει κανείς θα αντιλαμβάνεται ότι είναι κάποια άλλη Μακεδονία, γεωγραφική οντότητα, όχι ιστορική, κληρονομία, από την ελληνική Μακεδονία».
Από εκεί και πέρα η Γερμανία μέσω της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου ανακοίνωσε ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα δεχθεί τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ την ερχόμενη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου. Βασικό θέμα της συνάντησης, σύμφωνα με την ίδια, θα είναι οι διμερείς σχέσεις και τρέχοντα θέματα ευρωπαϊκής και περιφερειακής πολιτικής.
Φυσικά και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων καθώς το διπλωματικό παιχνίδι γύρω από το συγκεκριμένο θέμα έχει κορυφωθεί.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]