Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού φέρεται να στέλνει η Ιταλία στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, όπου τουρκικά πλοία παρεμποδίζουν εδώ και τέσσερις ημέρες το γεωτρύπανο SAIPEM 12000, όπως μεταδίδει το κρατικό Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο την εφημερίδα La Repubblica.
Η ιταλική φρεγάτα συμμετέχει στην αποστολή του NATO «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο και ο διοικητής της έχει ήδη λάβει εντολή να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφεύγοντας, όμως, τις εντάσεις με τα τουρκικά πλοία.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακόψει τις εργασίες εξόρυξης φυσικού αεριού στην Κυπριακή ΑΟΖ αφήνει εν τω μεταξύ η ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ – TOTAL.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ιταλίας ο πρόεδρος της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκλάζι εξέφρασε έκπληξή για το μπλοκάρισμα των εξορύξεων μέσα στην Οικονομική Ζώνη της Κύπρου από τα τουρκικά πλοία.
Όπως είπε, δεν περίμενε σε καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί σε αντίστοιχη εξόρυξη μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν είχαμε καμία αντίδραση. Εκτίμησε πως η αντίδραση των Τούρκων έχει άλλα κίνητρα.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα, η διάφορα αυτή δεν αφορά εμάς αλλά την Κύπρο την Τουρκία και την ΕΕ και περιμένουμε να επιλυθεί», είπε.
Δυσαρέσκεια Αναστασιάδη για τις τουρκικές ενέργειες
Έντονη δυσαρέσκεια για την «προκλητικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Όπως τόνισε, «δεν πρέπει να υπάρχει καμιά ανησυχία ανάμεσα στο λαό», σημειώνοντας ότι οι χειρισμοί που γίνονται από την κυβέρνηση είναι αποτρεπτικοί της όποιας κρίσης.
Οι χειρισμοί μας, είπε, γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει ηρεμία στον τόπο και στην οικονομία.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θέλησε να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι «η Κύπρος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα όρια».
Σε ερώτηση για τη δήλωση εκπροσώπου της ΕΝΙ για την ποσότητα φυσικού αερίου στον στόχο «Καλυψώ», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ευαρέσκεια. Ωστόσο, επισήμανε ότι πρέπει να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι έως ότου ανακοινωθούν επίσημα τα αποτελέσματα.
Το κοίτασμα στον στόχο «Καλυψώ» εκτιμάται ότι διαθέτει έξι με οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου
Εξάλλου, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης είχε συνάντηση με αξιωματούχους της ΕΝΙ, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν οι επιλογές που υπάρχουν για την γεώτρηση στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο κ. Λακκοτρύπης ενημέρωσε την Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής για την πορεία των ερευνών σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση.
Σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση, είπε ότι οι εμπλεκόμενες εταιρείες «συμπεριφέρονται πράγματι ως εταίροι μας, ενώ θεωρούν ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την προκλητικότητα της Τουρκίας κάτι που πρέπει να δούμε από κοινού».
Ο κ. Λακκοτρύπης παρέπεμψε και στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος είπε ότι γίνονται διπλωματικές προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα.
Σε ό,τι αφορά τη γεώτρηση της ΕΝΙ στο στόχο «Καλυψώ» του τεμαχίου 6, δήλωσε ότι «δεικνύει ανακάλυψη στήλης φυσικού αερίου, που φαίνεται ότι είναι πάρα πολύ καλής ποιότητας».
Ωστόσο, σημείωσε, δεν μπορεί ακόμα να καθοριστεί το μέγεθος, διότι θα χρειαστούν περισσότερες γεωφυσικές μελέτες.
Ο εκτελεστικός πρόεδρος της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτζι ανέφερε ότι εκτιμάται πως στον στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ ανακαλύφτηκαν έξι με οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο συνεδρίου στο Κάιρο: «Θα μπορούσε να είναι και περισσότερα ή σε αυτό το εύρος. Σίγουρα δεν μπορεί να είναι λιγότερα». Είπε ότι είναι μια καλή ανακάλυψη, που έχει προοπτική να προχωρήσει σε πρόσθετες επενδύσεις.
Ο κ. Ντεσκάλτζι ανέφερε ότι, προκειμένου να εξακριβωθεί η ακριβής ποσότητα, θα πρέπει να γίνει επιβεβαιωτική γεώτρηση και πως η ENI θα αποφασίσει μαζί με την TOTAL. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζοr, είπε ότι η παραγωγή θα φθάσει τα 2,9 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα μέχρι τα μέσα του 2019.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]