Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών δικτύων RTL και ntv, το 56% των Γερμανών τάσσεται κατά της συμμετοχής του κ. Σουλτς στην επόμενη κυβέρνηση, ενώ μόνο το 36% βλέπει θετικά μια τέτοια προοπτική. Ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του SPD, το ποσοστό εκείνων που δεν επιθυμούν να δουν τον αρχηγό τους σε υπουργική θέση φτάνει στο 47%. Αντιθέτως, ευρύτατη φαίνεται πως είναι η αποδοχή του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο υπουργείο Εξωτερικών, με το 61% των πολιτών να τάσσεται υπέρ της παραμονής του στο υπουργείο. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει μάλιστα ακόμη περισσότερο όταν απαντούν οι ψηφοφόροι του SPD (71%), αλλά και οι ψηφοφόροι των CDU και CSU (70%).
Ο ίδιος o Μάρτιν Σουλτς είχε δηλώσει προεκλογικά ότι δεν επρόκειτο να συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό την ‘Αγγελα Μέρκελ, καθώς θα προτιμούσε να επικεντρωθεί στην ανανέωση του κόμματός του, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει αποφύγει να τοποθετηθεί στο ερώτημα και το ζήτημα έχει αναχθεί σε μείζον για το κόμμα του.
Telegraph: Η Άσμα αλ Άσαντ νοσηλεύεται με λευχαιμία σε κρίσιμη κατάσταση
Είναι χαρακτηριστικό ότι το στέλεχος του SPD ‘Αξελ Σέφερ δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα “Die Welt”, ότι το SPD πρέπει, “αφού θα έχει συμφωνηθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα, να καταστήσει σαφές ποιος από μας θα μπει στο υπουργικό συμβούλιο” και τόνισε ότι η ανάγκη για διαφάνεια είναι πολύ μεγάλη σήμερα στο SPD, ενώ προειδοποίησε το ίδιο του το κόμμα να μην εισέλθει τώρα σε τρεις εβδομάδες εικασιών σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα.
Το κόμμα πάντως εξακολουθεί να καταγράφει χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, με την τελευταία να του δίνει 18%, έναντι 33% της Χριστιανικής Ένωσης. Στην ερώτηση για απευθείας εκλογή Καγκελάριου, ο κ. Σουλτς συγκεντρώνει 14%, ενώ η ‘Αγγελα Μέρκελ 46%.
Μετά την υπογραφή και την δημοσιοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, το SPD θα ζητήσει από τα περίπου 443.000 μέλη του να εγκρίνουν την συμμετοχή του στην κυβέρνηση συνασπισμού. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες