Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ούτε λίγο ,ούτε πολύ έκανε λόγο να σταματήσουν οι διώξεις κατά των «εκλεγμένων» Μουφτήδων της «Τουρκικής» Μειονότητας στη Θράκη! Επίσης κάνει αναφορά για «Τούρκικες» Ενώσεις και «Τούρκικους» Συλλόγους στην Θράκη.
Τσαβούσογλου: Δεν δώσαμε νησιά στην Ελλάδα
Επί διακυβέρνησης του ΑΚΡ και μετά την κρίση στα Ίμια, κανένα νησί δεν δόθηκε στην Ελλάδα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πρακτορείο `Ανατολού`, απαντώντας στην τουρκική αντιπολίτευση η οποία υποστηρίζει ότι δόθηκαν 18 νησιά στο Αιγαίο στην Ελλάδα, τα οποία τώρα είναι ΄υπό την κατοχή’ του ελληνικού στρατού.
Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ωστόσο πως και η θέση της τουρκικής κυβέρνησης είναι πως τα εν λόγω νησιά είναι τουρκικά και αποτελεί ζήτημα διαφωνίας αυτό με την Ελλάδα. Όπως είπε, αυτά τα ζητήματα πρέπει να λυθούν μέσω διπλωματίας ή μέσω δικαστηρίου, αν και ανέφερε πως και κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα ο Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε στη συνέχιση των διερευνητικών επαφών.
Ανέφερε ακόμη ότι γίνονται κοινές κινήσεις με την Ελλάδα και βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ενώ συνεχίζεται και ένας «ανεπίσημος μηχανισμός» – όπως τον χαρακτήρισε – μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών αυτή τη στιγμή είναι καλό αν και κάποτε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, όπως υποστήριξε, κάνει αρνητικά βήματα και προκαλεί, τα οποία ωστόσο η Τουρκία δεν αφήνει αναπάντητα.
Στη δήλωσή του ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «Εμείς εργαζόμαστε μαζί με τη την Ελλάδα για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Ξεκίνησαν συγκεκριμένα προγράμματα, μετατρέψαμε τις σχέσεις μας σε στρατηγικό επίπεδο, η έναρξη δρομολογίων φεριμπότ μεταξύ Σμύρνης – Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα ταχείας αμαξοστοιχίας, ξεκίνησαν κοινά προγράμματά μας να εφαρμόζονται».
Διερωτήθηκε κατά πόσο υπάρχουν προβληματικά πεδία μεταξύ των δύο χωρών, για να απαντήσει: «Ναι υπάρχουν; Υπάρχουν προβλήματα που πηγάζουν από την ιστορία μας. Για παράδειγμα στο Αιγαίο, ο έλεγχος του εναέριου χώρου. Στην υφαλοκρηπίδα, στα χωρικά ύδατα ακόμη δεν επιτεύχθηκε συμφωνία. Αυτά τα ζητήματα δεν λύθηκαν ούτε με τη Sυνθήκη της Λωζάνης ούτε και με τις άλλες συνθήκες, τη Συνθήκη Ειρήνης το 1948».
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Επειδή, ανέφερε, σε αυτές τις συνθήκες το θέμα δεν ξεκαθάρισε από τότε, μέχρι σήμερα συνεχίστηκαν ως ζητήματα διαμάχης. «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αρχίσει διερευνητικές συνομιλίες για να λύσουν αυτά τα ζητήματα. Έγιναν 7 γύροι συνομιλιών. Κι εμείς επειδή βρήκαμε ωφέλιμες αυτές τις διαπραγματεύσεις τις συνεχίσαμε. Υπάρχουν ευαίσθητα ζητήματα εδώ τα οποία πρέπει να συζητηθούν και αυτά. Εμείς δεν έχουμε κάτι εναντίον της συνοριακής και εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας».
«Αυτό το τόνισε και ο Πρόεδρός μας κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Και η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας. Και έτσι πρέπει. Σε αυτό δεν υπάρχει πρόβλημα. Σε σχέση με τη Συνθήκη της Λωζάνης και την επικαιροποίηση της δεν πρέπει να σημαίνει ότι θα πάρουμε περισσότερο έδαφος από την Ελλάδα. Καμία σχέση. Εδώ, σε σχέση στο θέμα των νησιών και βραχονησίδων όπως τα Ίμια υπάρχει διαφωνία απόψεων».
Εμείς λέμε και πιστεύουμε ασφαλώς ότι είναι δικά μας και η Ελλάδα λέει όχι είναι δικά μας. Αυτά είναι πεδία διαφωνίας. Για να λυθούν αυτά τα πεδία διαφωνίας πρέπει να γίνουν από κοινού βήματα. Θα το λύσεις αυτό μέσα από το διάλογο και τη διπλωματία ή δικαστικώς, αυτά όλα πρέπει να συζητηθούν, πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.
«Το τελευταίο διάστημα συνεχώς έρχεται στην επικαιρότητα ότι αυτά τα νησιά έχουν κατακτηθεί (από την Ελλάδα) κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΑΚΡ. Η αντιπολίτευση άρχισε να το εκμεταλλεύεται αυτό. Αλλά εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΑΚΡ και μετά την κρίση των Ιμίων το 1996 δεν δόθηκε κανένα νησί στην Ελλάδα με κανένα τρόπο και σε αυτή την περίοδο δεν τέθηκε υπό κατοχή κανένα νησί. Εμείς έχουμε κοιτάξει και εξετάσει τα αρχεία μας και επομένως αυτού του είδους οι κατηγορίες είναι κακόβουλες. Εμείς είμαστε καθαροί σε αυτό το θέμα. Κατά τη δική μας διακυβέρνηση κανένα νησί δεν δόθηκε ούτε τέθηκε υπό κατοχή από την Ελλάδα. Αυτό δεν το επιτρέπουμε. Το λέω καθαρά. Επομένως αυτό το θέμα δεν πρέπει να τυγχάνει εκμετάλλευσης».
Τα εθνικά ζητήματα δεν πρέπει να θυσιάζονται για χάριν του λαϊκισμού, είπε, προσθέτοντας ότι «Εμείς αυτό το είπαμε και στον αρχηγό του CHP, το είπαμε και στην Βουλή. Όποτε θέλουν μπορούμε να τους ενημερώσουμε. Με τον ίδιο τρόπο ζητήσαμε συνάντηση και με τον αρχηγό του ΜΗΡ. Και μπορούμε να πάμε και αν τους δώσουμε όλες τις λεπτομέρειες. Αλλά εμείς, και στην τελευταία επίσκεψη του Προέδρου μας, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις διερευνητικές διαπραγματεύσεις για να λύσουμε αυτές τις διαφορές μας. Θέλω να πω αυτό. Η Ελλάδα είναι ένας καλός μας φίλος, είμαστε γείτονες. Όπως είπε και ο Κοτζιάς ο Αλλάχ μας έκανε γείτονες και δεν έχουμε επιλογή».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «Υπάρχει συνεργασία μεταξύ μας σε πολλά πεδία. Και κάνουμε βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Κάνουμε κοινές εργασίες. Συνεχίζουμε τις επαφές μας με τον Κοτζιά με ένα ανεπίσημο μηχανισμό. Αλλά υπάρχουν και θέματα διαφωνίας μας τα οποία προσπαθούμε να τα ξεπεράσουμε μέσω διαλόγου και διπλωματίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα θετικό κλίμα. Αν και πότε – πότε ο Υπουργός Άμυνας κάνει αρνητικά βήματα και προκαλεί στα νησιά ή στο Αιγαίο. Αυτό το θετικό κλίμα να μην προσπαθεί κανείς να το δηλητηριάσει. Επειδή κάθε βήμα που κάνεις έχει απάντηση. Και η Τουρκία έδωσε την απάντηση της και την δίνει άλλωστε».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]