Η αιματηρή σύρραξη ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους αυτονομιστές φιλορώσους αντάρτες θέτει σε κίνδυνο τα 220.000 παιδιά που ζουν, παίζουν και πάνε σχολείο σε αυτή την περιοχή, όπου έχουν σπαρθεί νάρκες κατά προσωπικού και άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, όπως σημειώνει το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).
«Είναι απαράδεκτο το ότι οι χώροι όπου παιδιά μπορούσαν να παίζουν με κάθε ασφάλεια πριν από τέσσερα χρόνια είναι τώρα γεμάτοι με θανατηφόρους εκρηκτικούς μηχανισμούς», υπογράμμισε η Τζοβάνα Μπαρμπέρις, η αντιπρόσωπος της UNICEF στην Ουκρανία.
«Όλα τα μέρη στη σύγκρουση πρέπει να τερματίσουν αμέσως τη χρήση αυτών των απάνθρωπων όπλων τα οποία μολύνουν τις κοινότητες και θέτουν τα παιδιά σε διαρκή κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου», πρόσθεσε η Ιταλίδα.
Τα στοιχεία που καταγράφηκαν από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο δείχνουν ότι κατά μέσον όρο, κάθε εβδομάδα ένα παιδί πέφτει θύμα της σύγκρουσης κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, η οποία έχει μήκος 500 χιλιομέτρων και στην οποία διεξάγονται οι σφοδρότερες μάχες, σημειώνεται στην έκθεση.
Ντόναλντ Τραμπ: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση - Πρόσωπα... φωτιά σε θέσεις κλειδιά
Οι νάρκες κατά προσωπικού και άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που δεν έχουν πυροδοτηθεί προκάλεσαν την πλειονότητα των τραυματισμών και των θανάτων παιδιών—περίπου των δύο τρίτων του συνόλου—την ίδια περίοδο, διευκρίνισε η UNICEF.
Το Ταμείο προειδοποιεί ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί απειλούν επίσης υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως τα δίκτυα υδροδότησης, ηλεκτροδότησης και παροχής αερίου.
Η UNICEF προέτρεψε όλα τα μέρη στη σύρραξη να δεσμευθούν ξανά στην τήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και να αρχίσουν το ταχύτερο να προχωρούν σε άρσεις ναρκοπεδίων.
Πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 24.000 έχουν τραυματιστεί αφότου άρχισε η εξέγερση των φιλορώσων αυτονομιστών τον Απρίλιο του 2014.
Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της κατηγορούν τη Ρωσία ότι στέλνει στρατιώτες και όπλα στην άλλη πλευρά των συνόρων για να τροφοδοτεί τις φλόγες της σύρραξης. Η Μόσχα το αρνείται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ