Το 1989, σε ηλικία 27 χρονών, ο Ντμίτρι Χβοροστόφσκι κέρδισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό του BBC «Τραγουδιστής του κόσμου».
«Ήρθε , τραγούδησε και νίκησε», είχαν γράψει τότε οι Times του Λονδίνου γι’ αυτόν τον ατίθασο σοβιετικό νέο που στη συνέχεια έγινε περιζήτητος απο τα διασημότερα λυρικά θέατρα της υφηλίου. Βασιλικό Θέατρο του Λονδίνου, Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, Λυρική Όπερα του Σικάγου, Όπερα του Παρισιού, της Βιέννης, Λα Σκάλα του Μιλάνου.
Συνεργάστηκε με κορυφαίους μαέστρους, όπως ο Τζέιμς Λιβάιν, ο Μπερνάρντ Χάιτινκ, ο Κλαούντιο Αμπάντο, ο Λόριν Μάαζελ, ο Γιούρι Τεμιρκάνοφ, ο Βαλέρι Γκέργκιεφ.
Καζακστάν: Οι δραματικοί διάλογοι του πιλότου με τον πύργο ελέγχου πριν τη συντριβή
Η μεγάλη συναυλία στην Κόκκινη Πλατεία
Τον Μάιο του 2004 ήταν ο πρώτος Ρώσος καλλιτέχνης που έδωσε συναυλία με ορχήστρα και χορωδία στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Είχε μεταδοθεί ζωντανα σε 25 χώρες του κόσμου.
Το πάθος για τη δουλειά του δεν τον εγκατέλειψε στη διάρκεια της ασθένειας και των πολλαπλών επεμβάσεων στις οποίες είχε υποβληθεί.
«Είχα μια καταπληκτική καριέρα. Τη συνεχίζω. Η φωνή μου ειναι μέρος της υπόθεσης που υπηρετώ. Της τεράστιας υπόθεσης του τραγουδιού που συνεχίζω να υπηρετώ. Χωρίς αυτό η ζωή μου δεν μπορεί να υπάρξει. Ωστόσο, κατανοώ, τα χρόνια της νιότης περνάνε. Η φωνή αποδυναμώνεται. Συνεχίζω να παλεύω με την αρρώστια και να ελπίζω». Αυτό είχε πει ο ίδιος τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είχε βρεθεί στη Νέα Υόρκη, στη Μετροπόλιταν Όπερα παρουσιάζοντας τον «Τροβαδούρο» του Βέρντι.
«Ο θάνατος του Ντμίτρι Χβοροστόφσκι αποτελεί τεράστια απώλεια όχι μόνο για τη Ρωσία. Αλλά για όλον τον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν, σύμφωνα με επίσημο εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ