Οι Γερμανοί από τις 12 Νοεμβρίου υποχρεώνουν τα αεροπλάνα από την Ελλάδα να προσγειώνονται σε ειδικές εξόδους και στη συνέχεια ελέγχουν όλους τους επιβάτες.
Από την πλευρά του το Βερολίνο επικαλείται την αυξημένη προσέλευση επιβατών χωρίς θεώρηση Σένγκεν.
Η Κομισιόν τοποθετήθηκε για το ζήτημα αναφέροντας ότι το Βερολίνο κάνει χρήση του κώδικα του Σένγκεν, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε χώρες που συμμετέχουν να πραγματοποιούν ελέγχους για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Καζακστάν: Οι δραματικοί διάλογοι του πιλότου με τον πύργο ελέγχου πριν τη συντριβή
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γερμανία είχε ενημερώσει ότι θα κάνει χρήση αυτού δικαιώματος για ταξιδιώτες που έρχονται από την Ελλάδα, ενώ έδωσε εγγυήσεις ότι οι έλεγχοι αυτοί θα είναι στοχευμένοι και περιορισμένοι στον χρόνο.
Η εκπρόσωπος γνωστοποίησε ότι με πρωτοβουλία της Κομισόν θα υπάρξει τριμερής συνάντηση (Κομισιόν, Βερολίνο, Αθήνα) σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων προκειμένου να παρασχεθούν όλες οι πληροφορίες σε σχέση με την υπόθεση αυτή.
Σε επιφυλακή
Οι γερμανικές αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση ενισχυμένης επιφυλακής, ύστερα από τις αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις με δράστες ισλαμιστές. Τον περασμένο Δεκέμβριο, Τυνήσιος, του οποίου το αίτημα για άσυλο είχε απορριφθεί, οδήγησε φορτηγό πάνω στο πλήθος χριστουγεννιάτικης αγοράς στο κέντρο του Βερολίνου, προκαλώντας τον θάνατο 12 ανθρώπων.
Πολλές πόλεις της χώρας έλαβαν ήδη μέτρα για την πρόληψη ανάλογων ενεργειών, τοποθετώντας τσιμεντένια εμπόδια περιμετρικά των χριστουγεννιάτικων αγορών στις πλατείες.
Τον περασμένο μήνα, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε 19χρονο Σύρο, ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση χρησιμοποιώντας ισχυρή εκρηκτική ουσία. Η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας της Γερμανίας, η BfV, εκτιμά ότι τουλάχιστον 10.300 φανατικοί ισλαμιστές διαμένουν στη χώρα, ενώ 700 από αυτούς θεωρούνται επικίνδυνοι και ικανοί να προχωρήσουν σε τρομοκρατική επίθεση.