Η κατάσταση θυμίζει τις αμμοθύελλες Σιμούν, που καταπίνουν ολόκληρα καραβάνια, και η άνευ προηγουμένου έντασή της από τη μια φέρνει εφιάλτες στους στενούς της συμμάχους, ΗΠΑ- Ε.Ε., όπως και στις διεθνείς αγορές, που ανεβάζουν τα σπρεντ των κρατών της περιοχής και «μυρίζονται» εκτόξευση του πετρελαίου ως τα 100 δολάρια το βαρέλι, κι από την άλλη ενεργοποιεί τα πιο επιθετικά αντανακλαστικά του μεγάλου ανταγωνιστή της στην περιοχή. Ηδη το Ιράν στέλνει… πυραύλους σε σαουδαραβικό έδαφος και πανηγυρίζει για τις αδιαμφισβήτητες νίκες του «δι’ αντιπροσώπων» επί των Σαουδαράβων σε Συρία, Ιράν, Υεμένη και Λίβανο.
Προ του κινδύνου κλιμάκωσης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Ριάντ για να ζητήσει από τους Σαουδάραβες να… αφήσουν ελεύθερο τον παραιτηθέντα πρόεδρο του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, και να μειώσουν τους επιθετικούς τόνους απέναντι στην Τεχεράνη. Η ηγεμονική πολιτική του Γάλλου προέδρου (ως άτυπου επικεφαλής του αντι-τραμπικού δυτικού στρατοπέδου) αντιστρατεύεται ευθέως την ατζέντα του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος στηρίζει απροκάλυπτα τους Σαουδάραβες και δυναμιτίζει την πυρηνική συμφωνία Ομπάμα-Ρουχανί για τα πυρηνικά της Τεχεράνης, την οποία όμως θέλουν οπωσδήποτε να διασώσουν Ευρώπη, Ρωσία και Κίνα.
Κεντρικό πρόσωπο αυτού του γεμάτου πολιτικές δολοπλοκίες, δολοφονίες, συλλήψεις, πυραυλικές επιθέσεις και γενοκτονίες (βλέπε Υεμένη) ανατολίτικου δράματος είναι ο 32χρονος πρίγκιπας-διάδοχος του σαουδαραβικού βασιλείου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που πήρε το πάνω χέρι τον Ιούνιο, όταν με τη βοήθεια του υπέργηρου και άρρωστου πατέρα του, βασιλιά Σαλμάν, εκτόπισε από την πρώτη θέση της διαδοχής τον εξάδελφό του, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ.
Για να εδραιώσει την εύθραυστη εξουσία του και να επιβάλει την οικονομική και κοινωνική του ατζέντα (απεξάρτηση της σαουδαραβικής οικονομίας από το πετρέλαιο με εισαγωγή ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις νέας τεχνολογίας ως το 2030, σταδιακή χειραφέτηση των γυναικών κ.λπ.), ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα με μια ζαριά, έχοντας τις πλάτες και την απροκάλυπτη στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ.
Ετσι μετά την επιβολή εμπάργκο στο Κατάρ (που δεν έφερε και πολλά αποτελέσματα), ο 32χρονος πρίγκιπας έστειλε περισσότερα σαουδαραβικά στρατεύματα στην Υεμένη για να πολεμήσουν τους φιλοϊρανούς Χούθι, που κατέχουν την πρωτεύουσα Σαναά. Το περασμένο Σαββατοκύριακο εξαπέλυσε τη μακρά «Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών» (κατά το πρότυπο των ενδο-ναζιστικών εκκαθαρίσεων του 1934) συλλαμβάνοντας δεκάδες πρίγκιπες συγγενείς του (τους οποίους έβαλε να κοιμούνται… στρωματσάδα στο υπερπολυτελές «Κάρλτον-Ριτς» του Ριάντ) και εκατοντάδες ακόμη κρατικούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και άλλους αντιπάλους με επιρροή, κατηγορώντας τους για διαφθορά, εκβιασμούς και παράνομο πλουτισμό, ύψους άνω των 100 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», στόχος του είναι να κατάσχει περιουσίες 800 δισ. δολαρίων, αναδιανέμοντας προς όφελός του τον πλούτο και την πολιτική επιρροή στο εσωτερικό του βασιλείου, αφού πρώτα στείλει τους αντιπάλους του σε «χρυσές εξορίες» ή και στον αγύριστο! (Αναπάντητα ερωτήματα δημιούργησαν οι θάνατοι του πρίγκιπα Μανσούρ μπιν Μουκρίν από πτώση ελικοπτέρου και του νεότερου γιου του πρώην βασιλιά Φαχντ, 44χρονου πρίγκιπα Αμπντούλ Αζίζ, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες – γράφτηκε ότι αντιστάθηκε όταν προσπάθησαν να τον συλλάβουν.)
Οι παροικούντες το Ριάντ υποστηρίζουν ότι βασικός στόχος του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεν ήταν ο Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία άνω των 16 δισ. δολαρίων και επικεφαλής της Kingdom Holding Company, αλλά ένας πολύ πιο επικίνδυνος εξάδελφος. Πρόκειται για τον αρχηγό της πανίσχυρης Εθνοφρουράς, πρίγκιπα Μουταΐμπ μπιν Αμπντουλάχ, του μόνου ένοπλου σώματος που δεν έλεγχε ο Μπιν Σαλμάν και το οποίο θα μπορούσε να τον ανατρέψει προτού το Συμβούλιο της Πίστης -αποτελούμενο από 28 εξέχοντες πρίγκιπες, όλους απευθείας απογόνους του ιδρυτή του βασιλείου, Αμπντουλαζίζ Ιμπν Σαούντ- του δώσει επίσημα το στέμμα. Με ένα τέτοιο πραξικόπημα εκθρονίστηκε άλλωστε το 1964 ο βασιλιάς Σαούντ. Οι φήμες λένε ότι ο Μουταΐμπ έχει δύο επιλογές: είτε να αυτοεξοριστεί στο πολυτελές κτήμα του στην Αλγερία είτε να αποχαιρετήσει τα εγκόσμια.
Πάνω στη φούρια του ο 32χρονος διάδοχος αποσταθεροποίησε και τον Λίβανο, που φιλοξενεί 1,5 εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες κι ελέγχεται στρατιωτικά από την φιλοϊρανική Χεζμπολάχ. Εξανάγκασε σε παραίτηση τον πρωθυπουργό-ανδρείκελο Σαάντ Χαρίρι (φέρεται να εμπλέκεται στο σαουδαραβικό κύκλωμα διαφθοράς και να κρατείται στο Ριάντ), με αποτέλεσμα ΗΠΑ-Ε.Ε. να εκδώσουν αγχώδη ανακοίνωση υπέρ της σταθερότητας του Λιβάνου, που αδειάζει ουσιαστικά τη σύμμαχό τους, Σαουδική Αραβία, κι επιβραβεύει το… μισητό Ιράν.
Κέιτ Μίντλετον: Το νέο βίντεο συγκινεί - Τραγουδά τα κάλαντα δακρυσμένη
Οι Ιρανοί ανέλαβαν ουσιαστικά την ευθύνη για τον πύραυλο που εκτοξεύθηκε κατά του πολιτικού αεροδρομίου του Ριάντ από φιλοϊρανούς αντάρτες της Υεμένης, ενώ το νούμερο 2 του ιερατείου της Τεχεράνης, Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, επισκέφθηκε την Τετάρτη σαν θριαμβευτής το Χαλέπι της Συρίας, κομπάζοντας για την ιρανική στρατιωτική παρουσία σε ένα τόξο που «ξεκινάει από την Τεχεράνη και καταλήγει στην Παλαιστίνη, μέσω Βαγδάτης, Δαμασκού και Βηρυτού»!
Το Ριάντ μίλησε για «ουσιαστική κήρυξη πολέμου από το Ιράν και τον Λίβανο» και κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει ο θερμόαιμος και ανασφαλής πρίγκιπας του Ριάντ αν οι Ιρανοί συνεχίσουν τις προκλήσεις.
ΑΠΟ ΟΗΕ, ΔΙΕΘΝΗ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ
SOS για τη γενοκτονία του λαού της Υεμένης
Τραγικό θύμα είναι ο λαός της Υεμένης που απειλείται με μαζική εξόντωση μετά τον ολοκληρωτικό χερσαίο, εναέριο και ναυτικό αποκλεισμό που εξήγγειλε το Ριάντ. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και τα Ηνωμένα Εθνη κυριολεκτικά εκλιπάρησαν τη Σαουδική Αραβία να ανοίξει τουλάχιστον το λιμάνι του Αντεν (κάτι που φέρεται να δέχθηκε) ώστε να περάσουν φάρμακα κατά της χολέρας, η οποία έχει προσβάλει 900.000 κατοίκους (σε σύνολο 28 εκατομμυρίων) κι έχει προκαλέσει 2.100 θανάτους από τον Απρίλιο. Κατά τον ΟΗΕ, αυτή τη στιγμή 17 εκατομμύρια Υεμενίτες έχουν ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας, τα 7 εκατομμύρια λιμοκτονούν λόγω του εμφυλίου πολέμου κι ανάμεσά τους 500.000 βρέφη και νήπια βρίσκονται στο κατώφλι του θανάτου.
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι μετά το σφίξιμο του σαουδαραβικού αποκλεισμού υπερδιπλασιάστηκαν σε μια νύχτα οι τιμές του πετρελαίου και του μαγειρικού αερίου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η λειτουργία των νοσοκομείων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής