Αυτή η άρση της ασυλίας θα επιτρέψει να επιδοθεί ένταλμα ώστε η βουλευτής της περιφέρειας Πα-ντε-Καλαί να ανταποκριθεί στις κλητεύσεις του δικαστή, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.
Το Γραφείο, που αποτελεί το ανώτατο συλλογικό όργανο της Εθνοσυνέλευσης και αποτελείται από 22 βουλευτές, δεν αποφάνθηκε ως προς την ουσία του φακέλου που αφορά την πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου, όπως συνήθως, αλλά ως προς τον σοβαρό, αξιόπιστο και ειλικρινή χαρακτήρα του αιτήματος της δικαιοσύνης.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το Γραφείο είχε άρει την ασυλία ενός άλλου βουλευτή συνεργαζόμενου με το Εθνικό Μέτωπο, του Ζιλμπέρ Κολάρ, για τους ίδιους λόγους. Ο βουλευτής της Γκαρντ έχει έκτοτε ανακοινώσει πως κατέθεσε προσφυγή στο διοικητικό δικαστήριο για να ακυρώσει την απόφαση και θα προσφύγει κατά του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Φρανσουά ντε Ριζί.
Προκαταρκτική έρευνα άρχισε τον Δεκέμβριο του 2015 από την εισαγγελία της Ναντέρ σε βάρος του Κολάρ και της Λεπέν, τότε ευρωβουλευτών, για «διανομή βίαιων εικόνων», ενώ στη συνέχεια άρχισαν δύο χωριστές δικαστικές έρευνες.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Μ’ αυτές τις εικόνες που δημοσιοποίησαν στο Twitter ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για «τον αισχρό παραλληλισμό» ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος και το Εθνικό Μέτωπο που είχε κάνει, όπως υποστηρίζουν, ο δημοσιογράφος Ζαν-Ζακ Μπουρντέν στα δίκτυα BFMTV και RMC.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε δεχθεί τον Μάρτιο να άρει την ασυλία της Λεπέν. Η τελευταία εξελέγη βουλευτής τον Ιούνιο και κατά συνέπεια έφυγε από το Ευρωκοινοβούλιο.
Κανένας βουλευτής δεν μπορεί να συλληφθεί ούτε να του επιβληθεί οποιοδήποτε άλλο μέτρο στέρησης ή περιορισμού της ελευθερίας του χωρίς την εξουσιοδοτηση του Γραφείου, εκτός αν πρόκειται για κακούργημα ή για κατάφωρο αδίκημα.
Η Μαρίν Λεπέν είχε αναρτήσει τρεις φωτογραφίες με το κείμενο «Αυτό είναι το Νταές!»: ένας άνδρας ντυμένος με πορτοκαλί στολή κάτω από τις ερπύστριες ενός άρματος μάχης, ένας άνδρας με την ίδια στολή να γίνεται παρανάλωμα του πυρός μέσα σ’ ένα κλουβί και ένα ακέφαλο ανθρώπινο σώμα με το κεφάλι τοποθετημένο πάνω στην πλάτη του. Στη συνέχεια είχε αποσύρει μια από τις φωτογραφίες, αυτή το Τζέιμς Φόλεϊ, που είχε «σοκάρει βαθιά» την οικογένεια του αμερικανού ομήρου που εκτελέσθηκε από το Ισλαμικό Κράτος.
Ο Ποινικός Κώδικας τιμωρεί με φυλάκιση τριών ετών και πρόστιμο 75.000 ευρώ την πράξη της «διανομής μηνύματος με βίαιο χαρακτήρα που υποκινεί σε τρομοκρατία, πορνογραφικού ή που η φύση του προσβάλλει σοβαρά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», όταν το μήνυμα αυτό «υπάρχει το ενδεχόμενο να το δει ή να το αντιληφθεί ένας ανήλικος».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ