Η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για μια οριστική, αμοιβαία κατάπαυση του πυρός, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για την προσεχή υπογραφή μιας συμφωνίας ειρήνης έπειτα από πενήντα και πλέον χρόνια εμφυλίου πολέμου.
«Καταλήξαμε σε μια συμφωνία για μια αμοιβαία και οριστική κατάπαυση του πυρός και την αναστολή των εχθροπραξιών», αναφέρει κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών που υπέγραψαν οι διαπραγματευτές της κυβέρνησης της Κολομβίας και των FARC. Στην ανακοίνωση αυτή πάντως δεν διευκρινίζεται η ημερομηνία που η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ.
Η συμφωνία, η οποία προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη, ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται από το 2012 στην Αβάνα της Κούβας, αφορά επίσης την «κατάθεση των όπλων, τις εγγυήσεις για την ασφάλεια (των ανταρτών) και των αγώνα εναντίον των εγκληματικών συμμοριών», όπως αναφέρεται στο κείμενο.
Λίγο πριν δοθεί στη δημοσιότητα η ανακοίνωση, ο διαπραγματευτής των FARC Παστόρ Αλάπε δήλωνε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το κείμενο της συμφωνίας έχει «σχεδόν» οριστικοποιηθεί, πάντως απέμενε «μόνο ένα σημείο» να διευθετηθεί.
Οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Πέμπτη, παρόντων του προέδρου της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος και του ηγέτη των FARC, του Τιμολέον Χιμένες ή «Τιμοσένκο», καθώς επίσης του προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο, του υπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας Μπέργκε Μπρέντε, των προέδρων Νικολάς Μαδούρο (Βενεζουέλα) και Μισέλ Μπατσελέτ (Χιλή) εκ μέρους των εγγυητριών χωρών, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, θα είναι επίσης παρών στην υπογραφή της συμφωνίας αύριο.
Η χωρίς προηγούμενο συμφωνία σηματοδοτεί ένα αποφασιστικό βήμα προόδου στις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης ανάμεσα στην Μπογοτά και τους αντάρτες των FARC, της μεγαλύτερης αντάρτικης οργάνωσης της Κολομβίας, έπειτα από πέντε δεκαετίες πολέμου.
Ο κολομβιανός πρόεδρος Σάντος εκτίμησε ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μπορεί να καταλήξουν στην ολοκλήρωσή τους την 20ή Ιουλίου —ημέρα εθνικής εορτής στην Κολομβία. Ο 64χρονος Σάντος, ο οποίος βρίσκεται στο μέσον της θητείας του, δηλώνει ότι η συμφωνία ειρήνης αφ’ εαυτής θα μπορούσε να αυξήσει κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα των 46 εκατομμυρίων ανθρώπων, εκτίμηση πάντως που οικονομικοί αναλυτές θεωρούν μάλλον αισιόδοξη.
Ενόψει της αποστράτευσης των μελών των FARC, οι δύο πλευρές αναμενόταν να καταλήξουν εξάλλου σε συμφωνία για τις περιοχές όπου θα συγκεντρωθούν οι περίπου 7.000 αντάρτες και θα αφοπλιστούν, μια διαδικασία που θα λάβει χώρα υπό την επιτήρηση των Ηνωμένων Εθνών.
Οι αντάρτες εφαρμόζουν ήδη μονομερή εκεχειρία από τον Ιούλιο του 2015, ενώ η κυβέρνηση της Κολομβίας από την πλευρά της ανέστειλε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον τους νωρίτερα φέτος.
Ο πρόεδρος Σάντος επιθυμεί η συμφωνία ειρήνης να τεθεί σε δημοψήφισμα, κάτι στο οποίο οι FARC ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι δεν αντιτίθενται.
Η κυβέρνηση και η έτερη οργάνωση ανταρτών της Κολομβίας, ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) αναμένεται παράλληλα να ανακοινώσουν σύντομα την επίσημη έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας.
Στόχος αυτών των διαδικασιών είναι η Κολομβία να γυρίσει σελίδα μετά τον εμφύλιο πόλεμο, που διαρκεί από το 1964 και στον οποίο αναμετρήθηκαν αριστεροί αντάρτες, ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις, ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς και λαθρέμποροι ναρκωτικών. Μέχρι σήμερα, η σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, 45.000 χιλιάδες άλλοι θεωρούνται «αγνοούμενοι», ενώ 6,8 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, κατά κυβερνητικά στοιχεία.